Κεντρική Σελίδα Ψηφοφορίες Εκδόσεις Online Αγορές Επικοινωνία
   
Ομορφιά - ΔίαιταΥγείαΨυχολογίαFeng-ShuiΑγαπημέναΑστρολογίαΣχεσεις
 
Ημερήσιο Ωροσκόπιο 2024
Καλύτερες Ημέρες
Ταρώ NAI/OXI  new
Ερωτικό Ταρώ  new
Προσωπικό Ωροσκόπιο
Οι πλανήτες Τώρα
Ωροσκόπιο Σελήνης
Μηνιαίο Ωροσκόπιο  new
Εβδομαδίαιο Ωροσκόπιο 2024  new
Κοσμικοί Βιορυθμοί
Προσωπικές αναλύσεις
Personal Reports
Ερωτική συναστρία
Αφροδίτη & Έρωτας
Επίκαιρα Θέματα
Τα 12 ζώδια
Ζώδια – Χαρακτηριστικά
Ζωδια – Υγεία
Ζωδια – Ταυτότητα
Η Σελήνη κενή πορείας
Αστρολογία-Διαφημίσεις
Αστρολόγοι-Μέντιουμ
Ερωτικό Ταρώ CELTIC C
Οι εκλείψεις του 2024  new
Οι Πλανητικές ώρεs
Ανάδρομοι πλανήτες 2024  new
Ερμής ανάδρομος 2024  new
Αρθρα Αστρολογίας
Βιβλία Αστρολογίας
Οι Πλανήτες του Μηνα  new
Online Αγορές
Αστρολογικό Ταρώ
Ο ωροσκόπος σας
 
 
Αστρολογία Περισσότερα άρθρα | Συνοπτική λίστα άρθρων |
Για τις ψευδοεπιστήμες και τις λαθεμένες κατηγορίες κατά της αστρολογίας
 
  Print this article E-mail this article to a friend   
 
Συγγραφέας: Ιωάννης Παναγιωτόπουλος   Πηγή: ANEW.GR
 
   Σελίδα 1 από 2  
 

 

 

Το χειρότερο από όλες τις δεισιδαιμονίες είναι ότι η αστρολογία είναι δεισιδαιμονία

Για τις ψευδοεπιστήμες και τις λαθεμένες κατηγορίες κατά της αστρολογίας

Η ψευδοεπιστήμη στηρίζεται σε δηλώσεις, πεποιθήσεις ή πρακτικές που ισχυρίζονται ότι είναι επιστημονικές και πραγματικές, αλλά είναι ασυμβίβαστες με την επιστημονική μέθοδο.Η ψευδοεπιστήμη χαρακτηρίζεται συχνά από αντιφατικούς, υπερβολικούς ή μη διαψεύσιμους ισχυρισμούς, εξάρτηση από τη μεροληψία επιβεβαίωσης αντί για αυστηρές προσπάθειες διάψευσης, έλλειψη ανοίγματος στην αξιολόγηση από άλλους ειδικούς, απουσία συστηματικών πρακτικών κατά την ανάπτυξη υποθέσεων και συνεχή προσκόλληση πολύ καιρό μετά την πειραματική απαξίωση των ψευδοεπιστημονικών υποθέσεων. Η οριοθέτηση μεταξύ επιστήμης και ψευδοεπιστήμης έχει φιλοσοφικές, πολιτικές και επιστημονικές προεκτάσεις[4].Η διάκριση της επιστήμης από την ψευδοεπιστήμη έχει πρακτικές προεκτάσεις στην περίπτωση της υγειονομικής περίθαλψης, της μαρτυρίας εμπειρογνωμόνων, των περιβαλλοντικών πολιτικών και της επιστημονικής εκπαίδευσης[5].Η διάκριση των επιστημονικών γεγονότων και θεωριών από τις ψευδοεπιστημονικές πεποιθήσεις, όπως αυτές που συναντώνται στην άρνηση της κλιματικής αλλαγής, την αστρολογία, την αλχημεία, την εναλλακτική ιατρική, τις απόκρυφες πεποιθήσεις και την επιστήμη της δημιουργίας, αποτελεί μέρος της επιστημονικής εκπαίδευσης και του επιστημονικού αλφαβητισμού[5][6].

 Η ψευδοεπιστήμη μπορεί να έχει επικίνδυνα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, ο ψευδοεπιστημονικός αντιεμβολιαστικός ακτιβισμός και η προώθηση ομοιοπαθητικών θεραπειών ως εναλλακτικών θεραπειών ασθενειών μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να παραιτούνται από σημαντικές ιατρικές θεραπείες με αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία, οδηγώντας σε θανάτους και κακή υγεία[7][8][9][9] Επιπλέον, οι άνθρωποι που αρνούνται νόμιμες ιατρικές θεραπείες σε μεταδοτικές ασθένειες μπορεί να θέσουν άλλους σε κίνδυνο. Οι ψευδοεπιστημονικές θεωρίες σχετικά με τις φυλετικές και εθνοτικές ταξινομήσεις έχουν οδηγήσει σε ρατσισμό και γενοκτονία.

Κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, η λέξη χρησιμοποιήθηκε υποτιμητικά για να περιγράψει εξηγήσεις φαινομένων που ισχυρίζονταν ότι ήταν επιστημονικές, αλλά οι οποίες στην πραγματικότητα δεν υποστηρίζονταν από αξιόπιστα πειραματικά στοιχεία.

 Απορρίπτοντας το ξεχωριστό ζήτημα της εσκεμμένης απάτης -όπως τα "ραπίσματα" των αδελφών Fox τη δεκαετία του 1850[18]- ο υποτιμητικός χαρακτηρισμός ψευδοεπιστήμη διακρίνει το επιστημονικό "εμείς", στο ένα άκρο, από το ψευδοεπιστημονικό "αυτοί", στο άλλο, και ισχυρίζεται ότι οι "δικές μας" πεποιθήσεις, πρακτικές, θεωρίες κ.λπ. είναι επιστημονικές, σε αντίθεση με εκείνες των "άλλων". Υπάρχουν τέσσερα κριτήρια:

             (α) η "ψευδοεπιστημονική" ομάδα ισχυρίζεται ότι οι πεποιθήσεις, οι πρακτικές, οι θεωρίες κ.λπ. της είναι "επιστημονικές",

             (β) η "ψευδοεπιστημονική" ομάδα ισχυρίζεται ότι τα δήθεν διαπιστωμένα γεγονότα της είναι δικαιολογημένες αληθινές πεποιθήσεις,

             (γ) η "ψευδοεπιστημονική" ομάδα ισχυρίζεται ότι τα "διαπιστωμένα γεγονότα" της έχουν δικαιολογηθεί με γνήσια, αυστηρή, επιστημονική μέθοδο- και

             (δ) ο ισχυρισμός αυτός είναι ψευδής ή παραπλανητικός: "δεν είναι απλώς ότι τα μεταγενέστερα στοιχεία ανατρέπουν τα καθιερωμένα συμπεράσματα, αλλά μάλλον ότι τα συμπεράσματα δεν ήταν ποτέ δικαιολογημένα εξ αρχής" (Blum (1978), σ. 12 [υπογράμμιση Yeates]- επίσης, βλέπε Moll (1902), σ. 44-47)[19].

Για όλους αυτούς τους λόγους η αστρολογία λανασμένα κατηγορείται ως ψευδοεπιστήμη, αφού κανένα από τα προηγούμενα κριτήρια δεν χρησιμοποιείται από την αστρολογία.

 Ι.Γ.

Αστρολογία 

Ευτυχώς δεν είναι επιστήμη

 Στον ευρύτερο χώρο της Ανατολής αναμένουμε έναν ισχυρό σεισμό τα επόμενα 5 χρόνια. Μπορεί και τον επόμενο μήνα”. (Πρόβλεψη σεισμολόγου)

 «Εάν συνεχιστεί ο τρέχων ρυθμός συσσώρευσης αυτών των αερίων, το αποτέλεσμα είναι πιθανό να είναι μια θέρμανση 3 έως 9 βαθμών Φαρενάιτ [μεταξύ τώρα και] από το έτος 2025 έως το 2050…. Η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας προβλέπεται να … αναγκάσει τη στάθμη της θάλασσας σε άνοδο κατά ένα έως τέσσερα πόδια μέχρι τα μέσα του επόμενου αιώνα».   — Φίλιπ Σαμπέκοφ, « Η υπερθέρμανση του πλανήτη άρχισε ». New York Times , 24 Ιουνίου 1988.   Έχουν περάσει 30 χρόνια από τότε που χτυπήθηκε ο κώδωνας του κινδύνου για την ανθρωπογενή υπερθέρμανση του πλανήτη που προκαλείται από τη σύγχρονη βιομηχανική κοινωνία. Και οι προβλέψεις που έγιναν εκείνη την ημέρα —και έκτοτε— συνεχίζουν να παραποιούνται στον πραγματικό κόσμο. Οι προβλέψεις που έγιναν από τους επιστήμονες του κλίματος Τζέιμς Χάνσεν και Μάικλ Οπενχάιμερ το 1988—και αναφέρθηκαν ως μοντέλο που προβλήθηκε από τον δημοσιογράφο Φίλιπ Σαμπέκοφ—αποτελούν έναν ακόμη υπερβολικό μαλθουσιανό τρόμο, που προστίθεται σε αυτές της πληθυσμιακής βόμβας ( Πωλ Έρλιχ ), της εξάντλησης των πόρων ( Λέσχη της Ρώμης ). , Peak Oil ( M. King Hubbert ), και global cooling ( John Holdren ). (Προβλέψεις επιστημόνων).

Αν αυτές οι ασαφείς ή και αποτυχημένες προβλέψεις είχαν γίνει από αστρολόγους οι επιθέσεις που θα είχαν δεχθεί οι αστρολόγοι θα ήταν τεραστίου μεγέθους και φυσικά χωρίς να τους επιτρέπεται να βελτιώσουν τη μέθοδός τους. Τόσο οι διαγνώσεις όσο και οι προβλέψεις των αστρολόγων χρησιμοποιούν διάφορες τεχνικές, που όμως τελικά στηρίζονται στις προσωπικές εκτιμήσεις των ίδιων των αστρολόγων. Ακόμα και αν κάποιες από αυτές φαίνονται να έχουν ομοιότητες με επιστημονικές μεθόδους απαιτείται η τέχνη του αστρολόγου για να καταλήξει σε μια συγκεκριμένη ερμηνεία ή πρόβλεψη. Η αστρολογία είναι τέχνη που η αποτελεσματικότητά της κρίνεται από την ικανότητα και τη δημιουργικότητα(!) του αστρολόγου. Ευτυχώς δεν είναι επιστήμη που θα στήριζε την ορθότητά της και την κυριαρχία της  στην δυνατότητα διάψευσης των συμπερασμάτων της.

 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ – ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Τ.

Βιβλιογραφία στην επόμενη Σελίδα 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
| 1 | 2 |
Custom Search
 
Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η
<
<
<
<
<
Κάντε κλίκ απο κάτω