Κεντρική Σελίδα Ψηφοφορίες Εκδόσεις Online Αγορές Επικοινωνία
   
Ομορφιά - ΔίαιταΥγείαΨυχολογίαFeng-ShuiΑγαπημέναΑστρολογίαΣχεσεις
 
Ημερήσιο Ωροσκόπιο 2024
Καλύτερες Ημέρες
Ταρώ NAI/OXI  new
Ερωτικό Ταρώ  new
Προσωπικό Ωροσκόπιο
Οι πλανήτες Τώρα
Ωροσκόπιο Σελήνης
Μηνιαίο Ωροσκόπιο  new
Εβδομαδίαιο Ωροσκόπιο 2024  new
Κοσμικοί Βιορυθμοί
Προσωπικές αναλύσεις
Personal Reports
Ερωτική συναστρία
Αφροδίτη & Έρωτας
Επίκαιρα Θέματα
Τα 12 ζώδια
Ζώδια – Χαρακτηριστικά
Ζωδια – Υγεία
Ζωδια – Ταυτότητα
Η Σελήνη κενή πορείας
Αστρολογία-Διαφημίσεις
Αστρολόγοι-Μέντιουμ
Ερωτικό Ταρώ CELTIC C
Οι εκλείψεις του 2024  new
Οι Πλανητικές ώρεs
Ανάδρομοι πλανήτες 2024  new
Ερμής ανάδρομος 2024  new
Αρθρα Αστρολογίας
Βιβλία Αστρολογίας
Οι Πλανήτες του Μηνα  new
Online Αγορές
Αστρολογικό Ταρώ
Ο ωροσκόπος σας
 
 
Αστρολογία Περισσότερα άρθρα | Συνοπτική λίστα άρθρων |
Ψυχολογική Αστρολογία. Μέρος ΙΙ
 
  Print this article E-mail this article to a friend   
 
Συγγραφέας: Βασίλης Παπαδολιάς   Πηγή: ANEW.GR
Επικοινωνία με τον συγγραφέα: vpapadolias@gmail.com
 
   Σελίδα 1 από 1  
 

Βασίλης Παπαδολιάς: Τα Στοιχεία και οι Σχέσεις όπως τα εξετάζει η Ψυχολογική Αστρολογία.

Μέρος ΙΙ 

Συνέχεια από το προηγούμενο μέρος Ι

Στο προηγούμενο μέρος είδαμε τι πιστεύει η Ψυχολογική Αστρολογία για τα 4 Στοιχεία και πώς συμπεριφέρονται τα στοιχεία αυτά στο χώρο των Σχέσεων. Στο δεύτερο μέρος θα δούμε τι γίνεται με το Στοιχείο του Αέρα και το Στοιχείο του Νερού.

Υπενθυμίζουμε ότι τα 4 Στοιχεία κατά την Ψυχολογική Αστρολογία συμπληρώνουν το ένα το άλλο με διαφορετικό τρόπο από ότι στην κλασσική αστρολογία. Υπενθυμίζουμε το σχήμα που δείξαμε και στο προηγούμενο άρθρο που δείχνει τη σχετική διάταξη.

Το Στοιχείο του Αέρα

Το στοιχείο του Αέρα βασίζεται στη λειτουργία της Σκέψης. Περνάει τα πάντα μέσα από το μυαλό του και προσπαθεί να βρει για όλα μία λογική εξήγηση. Συμφωνεί έτσι με το ρεύμα της εποχής που προτείνει τη λογική ως το βασικό κριτήριο για να παίρνει κανείς αποφάσεις στη ζωή του. Οι άνθρωποι στη σημερινή εποχή είναι γενικά πεπεισμένοι ότι η λογική είναι ο καλύτερος τρόπος να αποφασίζει κανείς αν κάτι είναι χρήσιμο ή άχρηστο, σωστό ή λανθασμένο. Η λογική λοιπόν στην αστρολογία εκπροσωπείται από τα ζώδια του Αέρα. Τα ζώδια αυτά είναι που εκπροσωπούν το σκεπτόμενο άνθρωπο, αυτόν που οργάνωσε τη ζωή του σε κοινωνίες, όρισε κανόνες συμπεριφοράς, εφηύρε το γραπτό λόγο και δημιούργησε τη σύγχρονη τεχνολογία.

Από αυτή την άποψη του Στοιχείο του Αέρα δείχνει ιδανικό. Είναι αντικειμενικό, δημοκρατικό, δε θεωρεί τον εαυτό του σαν το κέντρο του κόσμου και βασίζεται στη συλλογικότητα. Θεωρεί ότι οι γνώμες των άλλων είναι εξίσου σημαντικές (αν όχι και σημαντικότερες) από τη δική του. Στις σχέσεις τους χρησιμοποιούν συχνά τις διαπραγματεύσεις και πιστεύουν στην ισορροπία του δίνω και παίρνω. Αυτό κάνει τις σχέσεις τους δίκαιες και ισορροπημένες.

Αν και η εικόνα που δίνεται για τον Αέρα ως τώρα δείχνει ιδανική, στην πραγματικότητα τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Ένα βασικό πρόβλημα που έχει το Στοιχείο του Αέρα στις σχέσεις του είναι ότι δεν επιτρέπει στον εαυτό τους να αντιδράσει αυθόρμητα. Σκέπτεται πάντα πριν ενεργήσει και το κάνει, πάντα αφού εκτιμήσει την υπάρχουσα κατάσταση. Με τον τρόπο αυτό δίνει την εντύπωση του συμφεροντολόγου και του ψυχρού υπολογιστή. Η στάση αυτή πληγώνει τα συναισθήματα των συντρόφων του, ειδικά όταν αυτοί έχουν ανάγκη από αγάπη και συμπαράσταση. Στην ουσία αυτό που το Στοιχείο του Αέρα θεωρεί σα Σκιά είναι αυτό που συμπυκνώνεται σε αυτό που συμβολίζει το Στοιχείο του Νερού.

Έχοντας απωθήσει τις συναισθηματικές του ανάγκες, το Στοιχείο του Αέρα δεν προχωρά και εύκολα σε στενές σχέσεις. Ενώ στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον αισθάνεται όμορφα και χαλαρώνει, κάνει χιούμορ και εκδηλώνεται, όταν μένει μόνος του με το σύντροφο του αποστασιοποιείται συναισθηματικά. Αυτό συμβαίνει γιατί φοβάται τη στενή επαφή και την εκδήλωση έντονων συναισθημάτων. Προσπαθεί να τα ερμηνεύσει όλα με τη λογική και δεν αφήνεται να αντιδράσει με βάση το συναίσθημα που του προκαλείται. Στις αντιπαραθέσεις προτιμά να κρατά τη θέση του παρατηρητή και να μην εμπλέκεται. Οι άλλοι τον θεωρούν ασυγκίνητο και απόμακρου.

Όπως όλα τα Στοιχεία βέβαια σε στιγμές υπερβολικής πίεσης εμφανίζει και αυτό τη Σκιά του. Έτσι χάνει τον έλεγχο του, ξεσπά σε φωνές, δραματοποιεί τις καταστάσεις, επιτίθεται επί προσωπικού, γίνεται υστερικό ή φεύγει ξαφνικά από το σπίτι. Όλα αυτά τα ξεσπάσματα είναι συναισθηματικές εξάρσεις που ταιριάζουν πιο πολύ στο στοιχείο του Νερού παρά στον Αέρα. Αυτό είναι γενικό χαρακτηριστικό όμως, ότι σε περιόδους κρίσης εμφανίζουμε τα γνωρίσματα της Σκιάς μας. Ο σύντροφος του ατόμου που επηρεάζεται από τον Αέρα θα πρέπει να γνωρίζει τον τρόπο που τα ζώδια αυτά σκέφτονται και να έχει και τον τρόπο να τους παρασύρει σιγά σιγά στο να ανοίξουν τον εαυτό τους.

Το Στοιχείο του Νερού

Το Στοιχείο του Νερού βασίζεται στο Συναίσθημα. Είναι το πιο αινιγματικό από τα τέσσερα αστρολογικά στοιχεία. Λειτουργεί με εκπλήξεις, χωρίς να κατευθύνεται από τη λογική. Βασίζεται στο ένστικτο, για να αξιολογεί τα πράγματα και να αποφασίσει, αν θα κάνει κάτι. Δίνει βαρύτητα στο τι του αρέσει και τι δεν του αρέσει. Αδυνατεί να μεταφράσει το συναίσθημα του με λόγια, απλά το ζει και το βιώνει. Δεν εξηγεί τις πράξεις του και τα κίνητρα του με λόγια και, όταν πιέζεται να το κάνει, απαντά στυλιζαρισμένα, προσπαθώ-ντας απλά να αποφύγει το ζήτημα.

Το ιδανικό του Νερού είναι οι σταθερές σχέσεις. Φοβάται τη μοναξιά, την εγκατάλειψη και την έλλειψη συναισθηματικής επικοινωνίας. Χρειάζεται τους άλλους γύρω του, για να έχει η ζωή του νόημα και περιεχόμενο. Προσαρμόζεται στις ζωές των άλλων, γεμίζοντας τα κενά, όπως κάνει ένα υγρό σε ένα δοχείο. Σπανίως φεύγουν από τις σχέσεις, καθώς φοβούνται να εγκαταλείψουν το σχήμα που έχει πάρει η ζωή τους. Φροντίζει τους συντρόφους, κατανοεί τις ανάγκες, παρηγορεί στις απογοητεύσεις, ενθαρρύνει στους φόβους.

Αν και φαντάζει ιδανικός σύντροφος, το Νερό έχει κι αυτό τη Σκιά του. Η συμβίωση μαζί του δεν είναι εύκολη. Αλλάζει ανεξήγητα διάθεση, δεν εξηγεί γιατί κάνει ό,τι κάνει, δείχνει χαμένο στον υποκειμενικό του κόσμο και κάποια στιγμές χάνει την επαφή με τους άλλους. Οι σύντροφοι τους αδυνατούν να προγραμματίσουν και να οργανώσουν δραστηριότητες κοντά στο Νερό. Οι ανεξήγητες αλλαγές διάθεσης αλλάζουν συνέχεια το πρόγραμμα τους.

Η βασική αδυναμία που κρύβεται πίσω από όλα αυτά είναι η αδυναμία να αναγνωρίσει το Νερό ένα «Σχήμα» (pattern) στις καταστάσεις που ζει. Και η αδυναμία να ξεχωρίσει την αιτία και το αποτέλεσμα. Αυτό έχει σα συνέπεια η ζωή του να γίνεται μία επαναλαμβανόμενη κατάσταση. Έτσι, αν και το Νερό έχει συχνά δίκιο στην προσέγγιση του απέναντι στους ανθρώπους και αξιολογεί σωστά το χαρακτήρα τους, η αντίδραση του στις προβληματικές καταστάσεις περιορίζεται συνήθως στην έκφραση συμπόνιας και κατανόησης. Μένει συνήθως στα συμπτώματα μίας κατάστασης αλλά αδυνατεί να αναγνωρίσει το γεγονός που την προκάλεσε. Αδυνατεί δηλαδή να ερμηνεύσει με τη λογική τα γεγονότα (όπως θα έκανε ο Αέρας), έτσι ώστε να προβεί σε ενέργειες που να τα προλαμβάνουν.

Σε ώρες πίεσης πάντως η Σκιά του Νερού εκδηλώνεται με τη μορφή του Αέρα. Αρχίζουν και μιλούν ακατάπαυστα, εκφράζοντας όλες τις υποκειμενικές σκέψεις τους, μεταξύ των οποίων συχνά υπάρχουν θεωρίες συνομωσίας. Άλλες φορές πάλι οι συνομιλίες είναι ακατάπαυστες μέσα στον ίδιο τους το νου. Ο συνδυασμός μάλιστα έντονων συναισθημάτων και ακατάπαυστης εσωτερικής συνομιλίας μπορεί να είναι ένδειξη για ανάγκη συμβουλευτικής υποστήριξης.

Το Στοιχείο του Νερού δεν είναι γενικά εύκολο στη συμβίωση. Βλέπει υποκειμενικά τους κανόνες και τους παραβαίνει κατά το δοκούν, θεωρώντας την αυστηρή εφαρμογή τους ως καταπίεση. Αποφεύγει τις μακρές συζητήσεις, γιατί δεν μπορεί να εκλογικεύσει αυτό που αισθάνεται. Θεωρεί σωστό το ένστικτο του και αδιαφορεί να επιβεβαιώσει την άποψη του, ακούγοντας τη γνώμη των άλλων. Δεν του αρέσουν οι αλλαγές ούτε η ποικιλία και διακατέχεται γενικά από εμμονές. Προσκολλάται υπερβολικά, γίνεται κτητικό και καταλήγει να πνίγει τους συντρόφους του.

Με τη συμπεριφορά του οδηγεί τους συντρόφους του να δραπετεύουν σε άλλες σχέσεις κι, όταν αυτοί ανεξαρτητοποιούνται, νιώθει απόρριψη και απογοήτευση. Έχει ανάγκη από συντρόφους δίπλα του που χωρίς να του προκαλέσει ανασφάλεια να το βοηθήσει να σταθεί στα πόδια του και να αποκτήσει τον προσωπικό τους χώρο. Να μάθει να αναγνωρίζει τις αιτίες των προβλημάτων, και να ασχολείται και με τις αιτίες κι όχι μόνο με τα αποτελέσματα. Με τον τρόπο αυτό θα καταφέρει να διατηρεί υγιείς σχέσεις, που θα είναι μεν στοργικές και συναισθηματικές, αλλά όχι καταστρεπτικές και καταπιεστικές.

Επίλογος – Τρόποι Υπολογισμού του Κυρίαρχου Στοιχείου στο χάρτη

Διαπιστώνουμε από τα παραπάνω ότι τα 4 Στοιχεία έχουν μία διακριτή συμπεριφορά σαν προσωπικότητες και ιδιαίτερα στον τομέα των Σχέσεων. Συχνά όμως δεν είναι πολύ ξεκάθαρο σε ένα άτομο ποιο είναι το Στοιχείο που υπερτερεί. Ο Jung ανέφερε ότι πέρα από τη βασική λειτουργία υπάρχει και μία δεύτερη βοηθητική που συνήθως εκδηλώνεται στον άνθρωπο. Επιπλέον η σύγχρονη διοίκηση έχει δείξει ότι οι άνθρωποι σε περιόδους κρίσης μπορεί να εμφανίζουν μία άλλη ιδιοσυγκρασία από αυτή που εμφανίζουν στην καθημερινότητα τους.

Γενικά μιλώντας για να δούμε ποιο στοιχείο υπερτερεί στο χάρτη μας θα μπορούσαμε να μετρήσουμε σε ποιο στοιχείο βρίσκονται οι περισσότεροι πλανήτες. Αυτό όμως μπορεί να διαφοροποιηθεί σαν αποτέλεσμα αν περιοριστούμε μόνο στους προσωπικούς πλανήτες, δηλαδή τον Ήλιο, τη Σελήνη, τον Ερμή, την Αφροδίτη και τον Άρη που επηρεάζουν περισσότερο τη συμπεριφορά μας. Άλλοι αστρολόγοι συνυπολογίζουν επίσης τον Ωροσκόπο σε αυτή την καταμέτρηση και άλλοι όχι. Άλλοι ισχυρίζονται επίσης ότι πέρα από το να διακρίνουμε σε ποιον στοιχείο βρίσκονται οι περισσότεροι πλανήτες, αξίζει να μελετούμε και σε ποιους οίκους βρίσκονται οι περισσότεροι πλανήτες και να υπολογίζουμε ένα παράλληλο αποτέλεσμα. Έτσι οι οίκοι 2-6-10 θα είναι οι οίκοι της Γης, οι οίκοι 1-5-9 οι οίκοι της Φωτιάς, οι οίκοι 3-7-11 οι οίκοι του Αέρα και οι οίκοι 4-8-12 οι οίκοι του Νερού. Αν και συχνά οι άνθρωποι ξεκινούν να εκφράσουν το κυρίαρχο στοιχείο τους βασισμένοι στα ζώδια που βρίσκονται οι πλανήτες τους, η θεώρηση αυτή λέει, ότι σταδιακά και μέσω της ανατροφής, προσαρμόζονται σε μία άλλη ιδιοσυγκρασία που σχετίζεται με τους κυρίαρχους οίκους. Έτσι κάποιος μπορεί να έχει την πλειοψηφία των πλανητών του στο Στοιχείο του Αέρα, να είναι όμως επίσης η πλειοψηφία των πλανητών του σε οίκους της Γης. Έτσι, ενώ αυτό το άτομο θα ήθελε να γίνει επιστήμονας, ερευνητής ή ποιητής και χειριστής του λόγου, τελικά καταλήγει λόγω προσαρμογής στο περιβάλλον να γίνει επιχειρηματίας ή να ασχολείται με ένα πρακτικό επάγγελμα.

Από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι το ζήτημα του κυρίαρχου στοιχείου – αλλά και του στοιχείου που έχουμε σε έλλειψη – είναι σημαντικό για την ψυχολογική θεώρηση ενός αστρολογικού χάρτη. Περισσότερα θα πούμε σε επόμενα άρθρα δίνοντας δύο συγκεκριμένα παραδείγματα. 

Περισσότερα για την Ψυχολογική Αστρολογία και πώς ερμηνεύουμε ψυχολογικά το γενέθλιο χάρτη μας μπορείτε να διαβάσετε στο βιβλίο «Ψυχολογική Αστρολογία» που μπορείτε να βρείτε στο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο www.il-piccolo.gr

  
 
Custom Search
 
Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η
<
<
<
<
<
Κάντε κλίκ απο κάτω