Κεντρική Σελίδα Ψηφοφορίες Εκδόσεις Online Αγορές Επικοινωνία
   
Ομορφιά - ΔίαιταΥγείαΨυχολογίαFeng-ShuiΑγαπημέναΑστρολογίαΣχεσεις
 
Ημερήσιο Ωροσκόπιο 2024
Καλύτερες Ημέρες
Ταρώ NAI/OXI  new
Ερωτικό Ταρώ  new
Προσωπικό Ωροσκόπιο
Οι πλανήτες Τώρα
Ωροσκόπιο Σελήνης
Μηνιαίο Ωροσκόπιο  new
Εβδομαδίαιο Ωροσκόπιο 2024  new
Κοσμικοί Βιορυθμοί
Προσωπικές αναλύσεις
Personal Reports
Ερωτική συναστρία
Αφροδίτη & Έρωτας
Επίκαιρα Θέματα
Τα 12 ζώδια
Ζώδια – Χαρακτηριστικά
Ζωδια – Υγεία
Ζωδια – Ταυτότητα
Η Σελήνη κενή πορείας
Αστρολογία-Διαφημίσεις
Αστρολόγοι-Μέντιουμ
Ερωτικό Ταρώ CELTIC C
Οι εκλείψεις του 2024  new
Οι Πλανητικές ώρεs
Ανάδρομοι πλανήτες 2024  new
Ερμής ανάδρομος 2024  new
Αρθρα Αστρολογίας
Βιβλία Αστρολογίας
Οι Πλανήτες του Μηνα  new
Online Αγορές
Αστρολογικό Ταρώ
Ο ωροσκόπος σας
 
 
Αστρολογία Περισσότερα άρθρα | Συνοπτική λίστα άρθρων |
Οι πλανήτες στην Ψυχολογική Αστρολογία – Οι προσωπικοί πλανήτες
 
  Print this article E-mail this article to a friend   
 
Συγγραφέας: Βασίλης Παπαδολιάς   Πηγή: ANEW.GR
Επικοινωνία με τον συγγραφέα: vpapadolias@gmail.com
 
   Σελίδα 1 από 1  
 

 Οι πλανήτες στην Ψυχολογική Αστρολογία – Οι προσωπικοί πλανήτες

Από το Βασίλη Παπαδολιά

vpapadolias@gmail.com

Ήδη από το προηγούμενο άρθρο μας «Τι είναι η Ψυχολογική Αστρολογία» πήραμε μία πρώτη γεύση πώς αντιλαμβάνεται η Ψυχολογική Αστρολογία τη σημασία των πλανητών. Στο σημερινό μας άρθρο ας προσπαθήσουμε να εμβαθύνουμε λίγο περισσότερο στο τι σημαίνουν οι πλανήτες για την Ψυχολογική Αστρολογία.

Κι ας ξεκινήσουμε από τον Ήλιο βέβαια που στη σύγχρονη αστρολογία έχει δεσπόζουσα θέση σε ένα ωροσκόπιο. Ο Ήλιος στην Ψυχολογική Αστρολογία αντιστοιχεί στην αίσθηση της αυτεπίγνωσης. Ποιος είμαι, τι θέλω από τη ζωή, τι σκοπούς έχω για το μέλλον. Είναι μία ενοποιητική αρχή για το ωροσκόπιο, δηλαδή κάτω από τον Ήλιο το άτομο προσπαθεί να συγκεράσει τις ενδεχομένως αντίθετες ή αντιφατικές παρορμήσεις των άλλων πλανητών. Επίσης είναι αυτός που δίνει μία αίσθηση εσωτερικής ταυτότητας σε κάποιον. Εσωτερικής ταυτότητας που μπορεί να συνδέεται με ρόλους που παίζουμε στη ζωή, φιλοδοξίες που έχουμε, εμπειρίες που έχουμε. Η Ψυχολογία έχει κι αυτή σχολές που προσεγγίζει τον άνθρωπο διαφορετικά, έτσι για την Κοινωνική Ψυχολογία, ο Ήλιος θα ήταν απλά ένας ρόλος, που παίζουμε στο να είμαστε ο φάρος της οικογένειας, το κέντρο γύρω από το οποίο «ζεσταίνονται» οι άλλοι. Στην ατομική ψυχολογία θα συνδεόταν με την αυτοπραγμάτωση μας, με τα πράγματα που θέλουμε εμείς. Στην ανθρωπιστική ψυχολογία με τη δημιουργικότητα και στην ψυχανάλυση με το συνειδητό Εγώ. Στη συνδιαλλεκτική ανάλυση με τον Ενήλικο, κ.ο.κ. Κατά τον Dane Rudhyar ανάλογα με την ωριμότητα μας ο Ήλιος μπορεί να είναι απλά μία σειρά από δοτές ιδιότητες από το περιβάλλον, όπως το όνομα που μας βαφτίζουν, αλλά μπορεί να είναι και η αίσθηση και η ανάγκη να διαφοροποιηθούμε από τους άλλους, να κάνουμε κάτι ξεχωριστό. Ή και τέλος να σταθούμε κάπου χρήσιμοι στο ευρύτερο σύνολο. Ο Ήλιος έχει να κάνει με την ανάγκη να αφήσουμε ένα ίχνος  πίσω μας, ένα βιογραφικό, μία υστεροφημία. Σε ένα πιο απλό επίπεδο όμως μπορεί να είναι απλά η ανάγκη μας για επιβίωση ως αυτόνομο άτομο, ως κάποιος που δε θα τον «καταπιούν» οι γύρω συνθήκες της κοινωνίας, δε θα γίνει βορά στις δυνάμεις που δεν μπορεί να ελέγξει.

Η Σελήνη είναι από τα πιο σημαντικά στοιχεία στην Ψυχολογική Αστρολογία, ίσως και πιο σημαντική από τον Ήλιο γιατί συνδέεται μεταξύ των άλλων με τα παιδικά βιώματα. Στην ηλικία του νηπίου το άτομο θεωρείται ότι λειτουργεί μόνο με τη Σελήνη, δηλαδή απορροφά, αντιγράφει, μιμείται, χωρίς να κρίνει ή να αξιολογεί ή να φιλτράρει. Έτσι διαμορφώνεται ακόμη και ο ίδιος ο εγκέφαλος βάσει των ερεθισμάτων που προσλαμβάνει. Διαμορφώνονται όμως και οι λεγόμενες προσκολλήσεις όπως λέει η ψυχανάλυση ή τα πρότυπα. Έτσι βρίσκουμε πρόσωπα ισχύος στο περιβάλλον μας, κάτω από την σκέπη των οποίων προσπαθούμε να μπούμε για να αισθανθούμε ασφάλεια. Το μοτίβο αυτό θα το επαναλαμβάνουμε συνεχώς στη ζωή μας, στις σχέσεις, στη δουλειά, στην κοινωνία. Η Σελήνη μας δείχνει σε ποιο περιβάλλον νιώθουμε ασφαλείς, αποδεκτοί και επομένως και πλήρεις ή ευτυχισμένοι. Επίσης κατά πόσον έχουμε την δυνατότητα να ενωθούμε με άλλους, να ανήκουμε, να είμαστε ένα με τους γύρω μας. Εάν ο Ήλιος δηλώνει την ατομικότητα, η Σελήνη δηλώνει την ομάδα με την έννοια της φυλής, αγέλης, οικογένειας, πατρίδας. Για να ανήκουμε σε αυτή την ομάδα βέβαια πρέπει να τηρούμε και κάποιους άγραφους νόμους, να μην πληγώνουμε τους άλλους, να πράττουμε ότι είναι ευχάριστο στην ομάδα. Έχει να κάνει δηλαδή και με αυτό που λέει η κοινωνική ψυχολογία ως συμμόρφωση. Εάν δε συμβεί αυτό, η ομάδα ή η οικογένεια θα μας αποβάλλει κι εκεί δημιουργείται το τραύμα. Μία καλά δομημένη Σελήνη επιτρέπει να συλλειτουργούμε σε μία ομάδα, επομένως να έχουμε ομαδικό πνεύμα (team spirit) κι αυτό στη σύγχρονη κοινωνία ειδικά που λειτουργεί πολύ με ομάδες είναι πολύ σημαντικό. Εάν δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα, περιορίζεται πολύ η δυνατότητα που έχουμε να πετύχουμε στη ζωή, όσο δυνατός και να είναι ο Ήλιος στο χάρτη μας, γιατί απλά οι άλλοι δε μας αποδέχονται ή τουλάχιστον έτσι αισθανόμαστε εμείς.

Η Σελήνη έχει και κάποια μειονεκτήματα ως ένστικτο, μας ωθεί να ανακυκλώνουμε συνήθειες κι έτσι συχνά πολλά πράγματα που θεωρούμε ελαττώματα μας προέρχονται από το ζώδιο της Σελήνης. Συχνά χρειάζεται να δουλέψουμε πολύ πάνω στη Σελήνη για να διαπιστώσουμε ότι αυτά τα πράγματα ακριβώς που μας προσφέρουν ασφάλεια είναι αυτά που μας εμποδίζουν και να αλλάξουμε και να εξελιχθούμε. Το δίπολο Ήλιου Σελήνης στο χάρτη και η σωστή ισορροπία μεταξύ τους είναι πολύ σημαντική γενικά για την ψυχολογική ισορροπία του ατόμου.

Ο Ερμής είναι ένας επίσης πολύ σημαντικός πλανήτης ειδικά στη σύγχρονη εποχή που η τεχνολογία παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στη ζωή μας. Από ψυχολογικής πλευράς ο Ερμής αντιπροσωπεύει την επαφή του ατόμου με το περιβάλλον του. Αν η Σελήνη έχει να κάνει με την επαφή με τον μέσα άνθρωπο, ο Ερμής έχει να κάνει με την επαφή με το έξω περιβάλλον. Η ικανότητα ακριβούς παρατήρησης, καταγραφής των ερεθισμάτων των αισθήσεων, σωστής αποτύπωσης του τι βλέπει κανείς, δομημένης εκπαίδευσης και μάθησης είναι σημαντικό στοιχείο αυτής της λειτουργίας. Με ένα καλά δομημένο Ερμή, το άτομο είναι εκπαιδεύσιμο, εξελίσσεται μέσα από τη μάθηση και μαθαίνει να την εφαρμόζει. Επίσης μαθαίνει να παρατηρεί και να μαθαίνει από τους άλλους. Ο Ερμής αντιστοιχεί στην ηλικία του δημοτικού σχολείου που το παιδί μαθαίνει να διαβάζει και να γράφει, ενώ όπως λέει και ο Ρούντολφ Στάινερ μαθαίνει τους νόμους της ζωής, τους κύκλους και τις φυσικές διεργασίες. Ο Ερμής διαφέρει από τη Σελήνη, γιατί η Σελήνη μαθαίνει ασυνείδητα, αντιγράφοντας, μιμούμενη, χωρίς παρέμβαση του Εγώ. Αντίθετα ο Ερμής επηρεάζεται από τον Ήλιο, μαθαίνει κριτικά, αξιολογεί, συγκρίνει, δεν αντιγράφει χωρίς να κρίνει.

Η ικανότητα του Ερμή επιτρέπει στο άτομο να ελέγχει τις αντιδράσεις του κι ακόμα και τις ίδιες τις κινήσεις του σώματος του. Έτσι τα παιδιά μαθαίνουν να κάνουν πράγματα με τα χέρια, συντονίζοντας τα χέρια και το μυαλό, παίζουν παιχνίδια με τα χέρια, που έχουν κανόνες, νόμους, κανονισμούς. Ο Ερμής μας δείχνει επίσης, αν μπορούμε να κάνουμε σωστή ανάλυση μίας κατάστασης και άρα είναι βοηθός στον Ήλιο για την καθημερινή επιβίωση ή την επίτευξη των στόχων. Δεν έχει να κάνει μόνο με την επικοινωνία όπως στη σύγχρονη αστρολογία λέμε, αλλά και με τον τρόπο που λύνουμε τα προβλήματα μας (κυβερνάει ας μην ξεχνάμε και την Παρθένο, όχι μόνο τους Διδύμους). Άρα το πόσο πρακτικός και ικανός και σβέλτος είναι κάποιος στην επίλυση των καθημερινών προβλημάτων του και άρα πόσο ικανός για επιβίωση μπορεί να εξαρτάται και από τον Ερμή. Ένας Ερμής που δεν είναι καλά δομημένος δυσκολεύει το άτομο και να καταλάβει τους γύρω του αλλά και να λύσει τα καθημερινά του προβλήματα.

Η Αφροδίτη είναι ένας σημαντικός πλανήτης για την ένταξη του ατόμου στην κοινωνία και αντιμετωπίζεται επίσης πολύ σοβαρά από την Ψυχολογική Αστρολογία. Η Αφροδίτη συμβολίζει την έλξη, τη γοητεία, τη γέννηση της επιθυμίας. Κατά τον Ρούντολφ Στάινερ ξυπνάει με την εφηβεία μέσα μας οπότε αρχίζουν οι επιθυμίες της ομορφιάς, της απόκτησης, της σύνδεσης με άλλον. Η Αφροδίτη μας ωθεί σε ένωση. Προκειμένου να ενωθούμε με κάποιον δείχνουμε τον καλό εαυτό μας και προσπαθούμε να βρούμε τα κοινά μας σημεία. Εντοπίζουμε τι είναι αυτό που μας ενώνει, παρά τι είναι αυτό που μας χωρίζει. Δημιουργεί δεσμούς αγάπης αλλά και δεσμούς επιθυμίας ή κοινών συμφερόντων (που δεν είναι παρά επιθυμίες). Μπορεί να χρησιμοποιήσει την εξυπνάδα του Ερμή που έχει προηγηθεί για να οδηγήσει σε κάποιες κοινές συμφωνίες. Δούναι και λαβείν. Ικανοποιώ εγώ τη δική σου επιθυμία κι εσύ τη δική μου. Δημιουργεί μία ανταλλακτική θεώρηση στη ζωή όπου όλα είναι επιθυμίες και μπορούμε να είμαστε όλοι ευτυχισμένοι, αν ικανοποιούμε ο ένας την επιθυμία του άλλου. Εάν η Αφροδίτη είναι καλά τοποθετημένη στο χάρτη, το άτομο είναι καλό το να προβάλλει τον εαυτό του, να βρίσκει λύσεις κοινά αποδεκτές, να διαπραγματεύεται και γενικά να λύνει προβλήματα με τη συνεργασία των  άλλων. Εάν δεν είναι καλά δομημένη η Αφροδίτη δίνει άτομα που προβάλλουν υπερβολικά τον εαυτό τους ή έχουν αισθήματα απαξίωσης, ότι δεν αρέσουν δηλαδή σε κανέναν.

Ο Άρης από ψυχολογικής πλευράς είναι το αντίβαρο της Αφροδίτης. Αν η Αφροδίτη μας κάνει διαρκώς να δείχνουμε μία ωραία πλευρά στα πράγματα, κάποια στιγμή αυτό στη ζωή μας κουράζει. Οδηγεί και σε μία αλλοτρίωση, καθώς συνειδητά παραλείπουμε τα προβλήματα για να μη χαλάσουμε την ωραία εικόνα της σχέσης, της παρέας, της δουλειάς μας. Οι πραγματικές ψυχολογικές ανάγκες μας όμως περιλαμβάνουν και τη ουσία της αλήθειας. Και συχνά η αλήθεια αυτή είναι πιο κοντά στον Άρη. Η παραδοσιακή αστρολογία θεωρεί τον Άρη κυβερνήτη του Σκορπιού και δεν είναι λάθος αυτή η προσέγγιση. Γιατί ο Άρης αν θεωρηθεί σαν ένα νυστέρι, κάνει τομή να βρει το βάθος της πληγής κι όχι απλά να την επικαλύψει με κάποιο βάμμα, όπως θα έκανε η Αφροδίτη. Μερικές φορές το να καλύπτουμε τα πράγματα δεν είναι λύση, χρειάζεται να γίνεται και η επέμβαση, το χειρουργείο. Συχνά στην κοινωνική ζωή ο Άρης είναι κάποιο αντιδραστικό άτομο, που στην ομάδα φέρνει ανακατωσούρα και αντιρρήσεις. Θεωρείται εμπόδιο στο να περνάει καλά η ομάδα και συχνά η ομάδα τον αποβάλλει. Ένας δυνατός Άρης όμως μπορεί να σταθεί και μόνος του απέναντι στην ομάδα και αυτό είναι μία πολύ σημαντική ιδιότητα για την επιβίωση του ατόμου. Το να μπορεί να σταθεί μόνος του δηλαδή στα πόδια του χωρίς βοήθεια από άλλους. Οποιοδήποτε βήμα πραγματικής ανεξαρτησίας του ατόμου απαιτεί αυτό το στάδιο. Το να φύγεις από έναν αποτυχημένο γάμο, από μία δουλειά που δε σε ικανοποιεί, από μία οικογένεια που σε υποτιμάει, συχνά απαιτεί μία ρήξη. Τίποτα πραγματικά σημαντικό για τον εαυτό μας δεν μπορεί να γίνει χωρίς να υπάρξει μία κάποιου είδους ρήξη. Κατά τον Rudhyar ο Άρης μπορεί να θεωρείται διαλυτικό στοιχείο, όταν κάποιος δίνει πολύ σημασία στην ασφάλεια, όταν κάποιος αποφασίσει να πάρει το δρόμο του όμως είναι το μεγάλο του στήριγμα. Με ένα δυνατό Άρη κάποιος θα σταθεί στα πόδια του και θα αντιμετωπίζει τους ανέμους, ενώ με ένα αδύναμο Άρη θα χρειάζεται συνεχώς την προστασία κάποιου ισχυρότερου. Η αλήθεια, η αυτονομία, η διαφοροποίηση, τα πραγματικά κίνητρα και τα πραγματικά θέλω του ατόμου συχνά σχετίζονται με τη θέση του Άρη. Μία καλή σχέση Άρη και Αφροδίτης στο χάρτη επιτρέπει σωστή ισορροπία, ανάμεσα στις καθημερινές μας επιθυμίες και τα πιο ουσιαστικά, πιο εσωτερικά θέλω μας.

Περισσότερα για την Ψυχολογική Αστρολογία θα συνεχίσουμε στο επόμενο άρθρο. Στο μεταξύ, αν ενδιαφέρεστε μπορείτε να αναζητήσετε και το σχετικό βιβλίο του συγγραφέα, Ψυχολογική Αστρολογία, στο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο www.il-piccolo.gr

Διαβάστε επίσης εδω το 1ο Άρθρο από το ίδιο θέμα:

Τι είναι η Ψυχολογική Αστρολογία

 

 

  
 
Custom Search
 
Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η
<
<
<
<
<
Κάντε κλίκ απο κάτω