Κεντρική Σελίδα Ψηφοφορίες Εκδόσεις Online Αγορές Επικοινωνία
   
Ομορφιά - ΔίαιταΥγείαΨυχολογίαFeng-ShuiΑγαπημέναΑστρολογίαΣχεσεις
 
Ημερήσιο Ωροσκόπιο 2024
Καλύτερες Ημέρες
Ταρώ NAI/OXI  new
Ερωτικό Ταρώ  new
Προσωπικό Ωροσκόπιο
Οι πλανήτες Τώρα
Ωροσκόπιο Σελήνης
Μηνιαίο Ωροσκόπιο  new
Εβδομαδίαιο Ωροσκόπιο 2024  new
Κοσμικοί Βιορυθμοί
Προσωπικές αναλύσεις
Personal Reports
Ερωτική συναστρία
Αφροδίτη & Έρωτας
Επίκαιρα Θέματα
Τα 12 ζώδια
Ζώδια – Χαρακτηριστικά
Ζωδια – Υγεία
Ζωδια – Ταυτότητα
Η Σελήνη κενή πορείας
Αστρολογία-Διαφημίσεις
Αστρολόγοι-Μέντιουμ
Ερωτικό Ταρώ CELTIC C
Οι εκλείψεις του 2024  new
Οι Πλανητικές ώρεs
Ανάδρομοι πλανήτες 2024  new
Ερμής ανάδρομος 2024  new
Αρθρα Αστρολογίας
Βιβλία Αστρολογίας
Οι Πλανήτες του Μηνα  new
Online Αγορές
Αστρολογικό Ταρώ
Ο ωροσκόπος σας
 
 
Αστρολογία Περισσότερα άρθρα | Συνοπτική λίστα άρθρων |
Τι είναι η Ψυχολογική Αστρολογία
 
  Print this article E-mail this article to a friend   
 
Συγγραφέας: Βασίλης Παπαδολιάς   Πηγή: ANEW.GR
Επικοινωνία με τον συγγραφέα: vpapadolias@gmail.com
 
   Σελίδα 1 από 1  
 

Τι είναι η Ψυχολογική Αστρολογία

Μία από τις πιο γνωστές και επιτυχημένες εκδοχές της σύγχρονης αστρολογίας είναι η Ψυχολογική Αστρολογία. Είναι μία αστρολογική σχολή ή μάλλον ένας τρόπος ερμηνείας του χάρτη που ονομάζεται έτσι γιατί συνδέει την αστρολογία με τις σύγχρονες θεωρίες ψυχολογίας και ανάλυσης της προσωπικότητας ενός ατόμου. Μέσα από τη σύνδεση της Αστρολογίας με την Ψυχολογία μπορούμε να επιτύχουμε πολλά πράγματα. Αρχικά να δούμε εάν ένα άτομο είναι συγκροτημένο και λειτουργικό όπως λέμε στην ψυχολογία, όπου βέβαια ο ορισμός του λειτουργικού διαφέρει από ψυχολογική σχολή σε ψυχολογική σχολή. Να δούμε δηλαδή αν μπορεί να λειτουργήσει μέσα στο σύγχρονο κόσμο, χωρίς να απειλεί με κάποιον τρόπο το εαυτό του ή το περιβάλλον του, βασικό κριτήριο λειτουργικότητας για όλες σχεδόν τις σχολές ψυχολογίας.

Εκτός αυτού όμως με τη σύνδεση ψυχολογίας και αστρολογίας μπορούμε να δούμε κι άλλα πράγματα. Να δούμε αν ένα άτομο είχε κάποιες τραυματικές εμπειρίες στη ζωή του, κάποια πράγματα που του άφησαν σημάδι. Να δούμε τι πεποιθήσεις έχει εισπράξει από το περιβάλλον του, τι ιδέες του έχουν περάσει και κατά πόσον αυτές είναι δικές του ή τις έχει δεχτεί υπό πίεση. Να δούμε καταστάσεις στη ζωή του που του προκαλούν άγχος και που μπορεί να αντιδράσει αρνητικά ή σπασμωδικά και να προκαλέσει πρόβλημα στον εαυτό του ή τους δικούς του. Μπορούμε επίσης να δούμε τις επιλογές του σε μία δύσκολη κατάσταση και πού μπορεί να οδηγήσει η μία επιλογή και πού η άλλη και να το βοηθήσουμε να πάρει κάποιες αποφάσεις. Ενημερώνοντας το άτομο και τηρώντας μία συμβουλευτική στάση απέναντι του το βοηθάμε να προχωρήσει.

Για τους παραπάνω λόγους η Ψυχολογική Αστρολογία συχνά αναφέρεται και ως Συμβουλευτική Αστρολογία.

Η Ψυχολογική Αστρολογία δεν διαφέρει ως προς τα σύμβολα με την παλιά κλασσική γενέθλια αστρολογία. Χρησιμοποιεί κι αυτοί τους Πλανήτες, τα Ζώδια, τους Οίκους και τις Όψεις. Ωστόσο μπορεί να δίνει άλλη ερμηνεία σε αυτά τα σύμβολα περιγράφοντας κυρίως συνθήκες ψυχολογικές που μπορεί να αντιμετωπίζει το άτομο παρά καταστάσεις εξωτερικών γεγονότων. Έτσι όταν ερμηνεύουμε τον Άρη στον έβδομο οίκο στην ψυχολογική αστρολογία μπορεί να μην λέμε ότι θα καυγαδίσεις με το σύντροφο σου, αλλά να λέμε ότι έχεις ένα άγχος για την επίλυση κάποιων προβλημάτων που έχεις με το σύντροφο σου. Βασική διαφορά στη θεώρηση της ψυχολογικής ερμηνείας είναι ότι δεν είναι ντετερμινιστική, δε σου λέει δηλαδή ότι σίγουρα θα συμβεί κάτι, απλά περιγράφει κάποιες συνθήκες, τις οποίες καλείται το άτομο να αντιμετωπίσει και να πάει κάποιες αποφάσεις.

Ένας άλλος τρόπος να δούμε τους πλανήτες στην ψυχολογική αστρολογία είναι να τους δούμε σαν ένστικτα ή παρορμήσεις όπως λέει η ψυχανάλυση. Ο Άρης είναι μία παρόρμηση που προσπαθεί να μας κάνει για παράδειγμα να επιβληθούμε ή να διεκδικήσουμε, ενώ η Αφροδίτη μία αντίθετη παρόρμηση που μας κάνει να θέλουμε να συνδιαλλαγούμε και να τα βρούμε.

Θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε τους πλανήτες μικρούς εαυτούς μέσα μας – μικρά εγώ έλεγε ο Γκουρτζίεφ ή υποπροσωπικότητες κατά την ψυχανάλυση – με τα δικά τους συμπλέγματα όπως λέμε στην ψυχολογία. Δηλαδή σύνολο δυνάμεων που συνεργάζονται για να οδηγούν το άτομο σε συγκεκριμένη συμπεριφορά. Αυτά λειτουργούν μέσα μας ασυναίσθητα αλλά μπορούμε μελετώντας τον αστρολογικό χάρτη να τα κατανοήσουμε και να έτσι να κατανοήσουμε κάπως περισσότερο τον εαυτό μας. Τότε γινόμαστε πιο συνειδητοί στις πράξεις μας και αυξάνεται και το περιθώριο ελεύθερων επιλογών μας.

Ας δούμε λίγο κάπως συνοπτικά σε αυτό το πρώτο μέρος της σειράς των άρθρων μας για την Ψυχολογική Αστρολογία πώς θα μπορούσαμε να αντιληφθούμε τους πλανήτες. Και στο επόμενο άρθρο θα δούμε πιο αναλυτικά περισσότερα για τον καθένα από αυτούς. Κι ας δούμε επίσης και δυο λόγια για τις κατηγορίες τους και πρώτα για τους προσωπικούς πλανήτες.

Οι Προσωπικοί Πλανήτες

Οι προσωπικοί πλανήτες θεωρείται γενικά ότι αφορούν  δυνάμεις επιβίωσης, δηλαδή στοιχεία που θα μπορούσαμε να εντοπίσουμε και σε ένα ζωικό οργανισμό. Αν φτιάχναμε ένα ωροσκόπιο για ένα κατοικίδιο για παράδειγμα, πιθανότατα θα επηρεαζόταν από τους πέντε αυτούς βασικούς πλανήτες. Πώς μεταφράζονται αυτοί οι πλανήτες στην πράξη;

1.      Ήλιος: Είναι το ένστικτο της επιβίωσης μου. Όχι απλά της επιβίωσης γενικά, αλλά της επιβίωσης εμού, του μοναδικού ατόμου που λέγεται Γιώργος. Επιβίωση σε ατομικό επίπεδο δηλαδή, όχι σε επίπεδο φυλής. Σε πιο συνειδητό επίπεδο ο Ήλιος μπορεί να εκφράζεται ως επιθυμία να σηκωθώ από το κρεβάτι το πρωί να βάλω στόχους και να κάνω κάτι.

2.      Σελήνη: Ποια είναι η οικογένεια μου; Με ποιους ανθρώπους αισθάνομαι ότι μοιάζω; Ότι ανήκω μαζί τους; Ότι μοιράζομαι μαζί τους αυτά που θέλω; Ότι με προστατεύουν και με αποδέχονται;

3.      Ερμής: Πώς λειτουργεί το μυαλό μου; Πώς λύνω τα καθημερινά μου προβλήματα; Είμαι εύστροφος ή αργόστροφος; Συζητώ τα προβλήματα μου με τους άλλους ή θέλω να τα λύνω μόνος μου;

4.      Αφροδίτη: Τι μου αρέσει να απολαμβάνω; Μου αρέσει το καλό κρασί; Το καλό φαγητό; Ένα μπάνιο στη θάλασσα; Μία καλή παρέα; Με ποιους ανθρώπους μου αρέσει να είμαι μαζί και να μοιράζομαι αυτές τις χαρές;

5.      Άρης: Τι κάνω όταν απειλούμαι; Όταν με πιέζουν; Όταν νιώθω ότι με αδικούν; Όταν θέλω μία γυναίκα;

Οι Κοινωνικοί Πλανήτες

Μετά τους προσωπικούς έρχονται οι κοινωνικοί πλανήτες, αυτοί δηλαδή που μας κάνουν  άνθρωπο. Οι άνθρωποι εκτός από δυνάμεις επιβίωσης έχουν δείξει στην ιστορία τους ότι έχουν την τάση να δημιουργούν και κοινωνικούς δεσμούς μεταξύ τους, όπως συστήματα πίστης ή κοινωνικές ιεραρχίες. Κι αυτά υπό μία άποψη θα μπορούσαν να θεωρηθούν ένστικτα καθώς γεννήθηκαν για την επιβίωση ότι ενός ατόμου συγκεκριμένα αυτή τη φορά αλλά μίας μεγαλύτερης κοινωνίας. Οι κοινωνικοί πλανήτες είναι ο Δίας και ο Κρόνος.

 1.      Δίας: Τι ιδέες έχω; Τι πιστεύω για τη ζωή; Είναι μία ζωή χαράς ή αδικίας; Τι ιδεολογία με εμφορεί; Πιστεύω στους πολλούς ή στους λίγους; Στη μάζα ή στους αρίστους; Είμαι με τη θρησκεία  ή με την αναρχία; Πώς φαντάζομαι τον κόσμο; Με ποιους δασκάλους έχω κάτσει; Τι μου έχουν περάσει ως αντιλήψεις;

  

2.      Κρόνος: Ποια πράγματα θεωρώ όρια στη ζωή μου; Πράγματα που δεν πρέπει να κάνω; Ίσως επειδή θα τιμωρηθώ; Τι αναστολές έχω στη ζωή μου; Τι μου έχουν μάθει ότι δεν είναι σωστό να κάνω;

 

Οι Εξωκρόνιοι Πλανήτες

Οι εξωκρόνιοι πλανήτες είναι πλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί σχετικά πρόσφατα (μετά το 1780) και γι’ αυτό η μελέτη τους σε κάποιες περιπτώσεις. Γενικά δεν επηρεάζουν ατομικά τον καθένα μας ασκούν επιρροές σε γενιές ανθρώπων διαμορφώνοντας τάσεις πιο μακροπρόθεσμες και συλλογικές. Οι εξωκρόνιοι πλανήτες είναι ο Ουρανός, ο Ποσειδώνας και ο Πλούτωνας.

1.      Ο Ουρανός είναι μία λειτουργία που εμφανίζεται κυρίως στην εφηβεία μίας γενιάς. Είναι η τάση τηςεπανάστασης. Είναι κάτι που δεν υπήρχε παλιά στην ανθρωπότητα, δηλαδή μία γενιά να έχει συνολικά κάποια επαναστατικά χαρακτηριστικά. Ωστόσο στα σύγχρονα χρόνια κάθε γενιά ενοχλείται από άλλα πράγματα στην κοινωνία και επιθυμεί να τα αλλάζει και μέσα από αυτό βρίσκει νόημα στην ύπαρξη της και νιώθει ότι διαφοροποιείται.

2.      Ο Ποσειδώνας λειτουργεί μέσα από τα οράματα και τις προτιμήσεις. Μία γενιά έχει παρόμοιες επιρροές στην τέχνη, τη μουσική, τη μόδα, τη θρησκεία. Αυτές οι επιρροές ενώνουν συχνά τη γενικά και δημιουργούν ρεύματα επιρροής όπως τα ρεύματα της θάλασσας που κυβερνούσε παλιά ο Ποσειδώνας. Μπορεί οι επιρροές του Ποσειδώνα να μην δείχνουν τόσο οξείες όσο του Ουρανού, συχνά όμως φέρνουν εξίσου σημαντικές αλλαγές πεποιθήσεων στη ζωή μας.

3.      Ο Πλούτωνας αφορά την προβληματική της κάθε γενιάς. Πού συναντά τις προκλήσεις της. Για άλλη γενιά η πρόκληση ήταν η εργασία. Να βρουν δουλειά και να είναι χρήσιμοι. Για άλλη γενιά να επιβιώσουν από ένα μεγάλο πόλεμο. Για άλλη γενιά να λύσουν προβλήματα των σχέσεων. Για άλλη γενικά να αντιμετωπίσουν την απειλή της τεχνολογίας. Μία γενιά χαρακτηρίζεται επίσης από τις επιλογές που κάνει όχι μόνο για  να αναιρέσει επιλογές προηγούμενων γενεών (Ουρανός), αλλά και για να λύσει τα προβλήματα της γενιάς της δικής της ή αυτά που ίσως δημιουργήσει εκείνη και αφήσει στους επόμενους.

Από το Βασίλη Παπαδολιά, vpapadolias@gmail.com

Περισσότερα για την Ψυχολογική Αστρολογία θα συνεχίσουμε στο επόμενο άρθρο. Στο μεταξύ, αν ενδιαφέρεστε μπορείτε να αναζητήσετε και το σχετικό βιβλίο του συγγραφέα, Ψυχολογική Αστρολογία, στο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο www.il-piccolo.gr

 

 

 

 
 
 
Custom Search
 
Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η
<
<
<
<
<
Κάντε κλίκ απο κάτω