Κεντρική Σελίδα Ψηφοφορίες Εκδόσεις Online Αγορές Επικοινωνία
   
Ομορφιά - ΔίαιταΥγείαΨυχολογίαFeng-ShuiΑγαπημέναΑστρολογίαΣχεσεις
 
Ομορφιά - Δίαιτα
Υγεία
Ψυχολογία
Feng-Shui
Αγαπημένα
Αστρολογία
Σχεσεις
Εκδόσεις
Ψηφοφορίες
Online Αγορές
 
 
Υγεία Περισσότερα άρθρα υγείας | Συνοπτική λίστα άρθρων υγείας |
 
Τί είναι η γλουτενη; Τί σημαίνει όταν λέμε πως κάποιος έχει αλλεργια στη γλουτενη, ποιες τροφες την περιλαμβάνουν και πώς εμφανίζεται;
 
  Print this article E-mail this article to a friend   
Συγγραφέας: Βασιλική Π.   Πηγή: ANEW.GR
   Σελίδα 1 από 1  
 

Σύμφωνα με την υγεια τα νέα για τα επιβλαβή αποτελέσματα που προκαλούνται από την αλλεργια στη γλουτενη ανάγκασαν πολλούς ανθρώπους να απομακρύνουν εντελώς τη γλουτενη που είναι κυρίως το σιτάρι από τη διατροφη τους.

Εντούτοις, ένα μεγάλο μέρος της αναστάτωσης για την αλλεργια και την δυσανεξία στη γλουτενη είναι περιττή, για να μην πούμε αβάσιμη, δεδομένου ότι πολλές όψεις αυτών των δύο καταστάσεων έχουν σε μεγάλο βαθμό παρανοηθεί.


Κατ’ αρχή, τι είναι γλουτένη;

Η γλουτένη είναι μια ελαστική, λαστιχένια πρωτεΐνη που βρίσκεται συνήθως στο σιτάρι και στα προϊόντα του. Μπορεί επίσης να υπάρχει στη σίκαλη, το κριθάρι, και, σε μικρότερο βαθμό, στη βρώμη.

Όμως η γλουτένη δεν υπάρχει στο ρύζι ή στον αραβόσιτο.

Έχετε παρατηρήσει ότι τα ψωμιά και άλλα ψημένα αγαθά είναι ζυμάρι προτού να υποβληθούν σε θερμότητα; Η ουσία που προκαλεί το χαρακτηριστικό «ζυμάρι» είναι πραγματικά η γλουτένη. Η γλουτένη συμβάλλει επίσης στη σπογγώδη δομή.

 

Σημειώστε όμως ότι η γλουτένη είναι μόνο μια από τις πολλές πρωτεΐνες που περιλαμβάνονται στο σιτάρι, στη σίκαλη, και στο κριθάρι


Όπως και όλα τα άλλα τρόφιμα, έτσι και αυτά που περιέχουν διάφορες άλλες πρωτεΐνες, μπορούν να προκαλέσουν δυσμενείς αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένων και των αλλεργιών. Επιπλέον, πολλά προϊόντα σιταριού περιέχουν και άλλα συστατικά και συντηρητικά. Οποιαδήποτε από αυτά μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις. Έτσι αυτό που νομίζετε αλλεργία στη γλουτένη θα μπορούσε άριστα να είναι μια απόλυτα διαφορετική αντίδραση στις ουσίες εκτός από τη γλουτένη ή το σιτάρι.



Ποιοι τύποι δυσμενών αντιδράσεων είναι δυνατοί;


Η γλουτένη μπορεί να προκαλέσει διάφορες δυσμενείς αντιδράσεις εκτός από την αλλεργία.
Συχνά ευθύνεται για τη δυσανεξία (σε αυτήν την περίπτωση δυσανεξία στο σιτάρι, δυσανεξία στη γλουτένη, και ασθένεια της κοιλιοκάκης). Λάβετε όμως υπόψη ότι διαφορετικοί μηχανισμοί προκαλούν διαφορετικές δυσμενείς αντιδράσεις. Συχνά, η αιτία της σύγχυσης είναι οι ομοιότητες των συμπτωμάτων.

Ενώ, όμως, η δυσανεξία στη γλουτένη προκαλεί συχνά επώδυνα συμπτώματα, σπάνια είναι απειλητική για τη ζωή.

Το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί με τη δυσανεξία στη γλουτένη είναι:

- ημικρανίες,

- οίδημα και

- δερματικές αναφυλαξίες.


Η
αλλεργία στη γλουτένη είναι κατά ένα μεγάλο μέρος ανοσολογική
Σε ακραίες περιπτώσεις θα μπορούσε να οδηγήσει στο θάνατο ή σε μια κατάσταση που αποκαλείται αναφυλαξία.

Τα συμπτώματα της αλλεργίας στη γλουτένη περιλαμβάνουν:

-
οίδημα στα χείλια και στη γλώσσα,

-
κόκκινα εξανθήματα,

-
άσθμα και

-
κνίδωση ή εξανθήματα


ΨΩΝΙΣΤΕ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ AMAZON ΣΗΜΕΡΑ ΚΙΟΛΑΣ:
ΜΕ ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟ 25 ΛΙΡΕΣ ΑΓΓΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΩ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΔΩΡΕΑΝ



Πώς εμφανίζεται η αλλεργία στη γλουτένη;


Η αλλεργία εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει μεγάλες ποσότητες αντισωμάτων ανοσοσφαιρίνης Ε (IgE) τα οποία δεσμεύονται με κύτταρα ιστών και βάσης, δημιουργώντας ανάφλεξη που προκαλεί ισταμίνη.



Την πρώτη φορά που το σώμα σας συναντά τη γλουτένη, δεν αντιδρά άσχημα σε αυτή
.

Αλλά το ανοσοποιητικό σύστημα θεωρεί την ουσία αυτή «κακή» και παρακολουθεί τους κωδικούς της για να καταγράψει τη διαδικασία που ονομάζεται ευαισθητοποίηση.

Την επόμενη φορά που εισάγεται γλουτένη στο σώμα, το ευαισθητοποιημένο ανοσοποιητικό σύστημά σας εργάζεται με μεγάλη ταχύτητα και αρχίζει να παράγει μαζικά ανοσοσφραιρίνη (IgE), η οποία δεσμεύει ξανά κύτταρα ιστών, προτρέποντας την απελευθέρωση της ισταμίνης.



Η κλινική εμπειρία υποστηρίζει ότι αυτός ο τύπος αλλεργίας είναι σχετικά σπάνιος.

Εντούτοις, δεν υπάρχουν ακριβείς αριθμοί να επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο.

Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν μέσα σε λίγα λεπτά ή λίγες ώρες αφού κάποιος καταναλώσει ή εισπνεύσει τροφές που περιέχουν γλουτένη.


Τα πιο συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν ασθένειες του δέρματος όπως:


- εξανθήματα,

- έκζεμα,

- αγγειοοίδημα ή

- οίδημα

Μπορεί επίσης να έχει επιπτώσεις στο γαστρεντερικό σωλήνα, προκαλώντας:


- κοιλιακές κράμπες,

- ναυτία,

- εμετό, και

- αλλεργικά σύνδρομα στο στόμα και στην αναπνευστική οδό (άσθμα ή αλλεργική ρινίτιδα)


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

- Αμβροσια και Ανθοκυανες - Δύο υπέροχα Αντιοξειδωτικα φυτικά συστατικά, φυσικα φαρμακα

-
Συμπλεγμα βιταμινων Β - Ποιες είναι οι τροφες που τις περιλαμβάνουν, τι προκαλεί η έλλειψή τους

Τα πάντα για το αλκοολ - Περιέχει χρήσιμες διατροφικές ουσίες για την υγεια μας, μας βοηθάει ή απλά μας βλάπτει;

-
Ο καρκινος, η προληψη αλλά και η θεραπεια με μια θαυματουργή διατροφη pH αποφεύγοντας τις βλαβερές όξινες τροφες

 
 
Custom Search
 
Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η