Κάντε κλίκ απο κάτω
Κεντρική Σελίδα Ψηφοφορίες Εκδόσεις Online Αγορές Επικοινωνία
   
Ομορφιά - ΔίαιταΥγείαΨυχολογίαFeng-ShuiΑγαπημέναΑστρολογίαΣχεσεις
 
Ομορφιά - Δίαιτα
Υγεία
Ψυχολογία
Feng-Shui
Αγαπημένα
Αστρολογία
Σχεσεις
Εκδόσεις
Ψηφοφορίες
Online Αγορές
 
 
Υγεία Περισσότερα άρθρα υγείας | Συνοπτική λίστα άρθρων υγείας |
 
Τι πραγματικά συμβαίνει στην υγεια του εγκεφαλου μας όταν ξεχνάμε πολύ εύκολα κάποια πράγματα; Τι γίνεται όταν η μνημη μας παίζει περίεργα παιχνίδια και πώς να το αντιμετωπίσουμε
 
  Print this article E-mail this article to a friend   
Συγγραφέας: Ιωάννης Π.   Πηγή: ANEW.GR
   Σελίδα 1 από 1  
 

Ο εγκεφαλος μας και η υγεια του είναι ότι πιο σημαντικό για μας. Από κει ξεκινούν όλα καθώς ο εγκεφαλος μας ελέγχει όλες τις λειτουργίες στο σωμα μας.

Όμως διαπιστώνουμε πολύ συχνά πως η μνημη μας είναι μερικές φορές πιο μπερδεμένη από ότι φαίνεται. Ξεχνάμε μερικές φορές τόσο πολλές πληροφορίες που πανικοβαλλόμαστε, ή ξεχνάμε πράγματα πολύ γρήγορα, ή αφομοιώνουμε τις πληροφορίες με πολύ αργό ρυθμό.

Τι πραγματικά συμβαίνει στον εγκεφαλο μας και πόσο επικίνδυνο είναι για την υγεια του αυτό;
Ξεχνάμε σημαντικά πράγματα και θυμόμαστε ανοησίες τις περισσότερες φορές, Η μνήμη μας, μας προδίδει στη διάρκεια μιας εξέτασης ή μιας συνέντευξης, όπου το όνομα ενός συγκεκριμένου πράγματος μπορεί να υπαγορεύσει το μέλλον μας.

Ακραίες περιπτώσεις όπως το Αλτσχάιμερ έχουν οδηγήσει κάποιον να χάνει την ταυτότητά του και να γίνεται ένας επισκέπτης στην ίδια του τη ζωή. Χειρότερες περιπτώσεις ασθενών, ξεχνούν ακόμη και ότι πεινάνε.

Έτσι, επιστρέφοντας στην καθημερινή ζωή, γιατί ξεχνάμε πράγματα;

Ποιοί είναι οι εξωτερικοί ή εσωτερικοί παράγοντες που μας οδηγούν να μπερδεύουμε τις αναμνήσεις μας;

Μήπως ξεχνάμε, επειδή τα κύτταρα του εγκεφάλου μας καταστρέφονται;

Ξεκινώντας σε ηλικία 20 ετών αρχίζουμε να χάνουμε κύτταρα του εγκεφάλου.

Είναι τρομακτικό, αλλά αληθινό. Ένα τέτοιο φαινόμενο αλλάζει τον τρόπο που ο εγκέφαλός μας αποκτάει νέες μνήμες καθώς είναι η φυσική διαδικασία γήρανσης.

Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να επιβραδύνουμε αυτή τη διαδικασία με διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους θα διατηρήσουμε μια σταθερή δραστηριότητα του εγκεφάλου, όπως:

- με την καθημερινή άσκηση,

- την ανάγνωση,

- την επίλυση γρίφων,

- λύνοντας σταυρόλεξα,

- την κοινωνικοποίηση,

- τον διαλογισμό και

- τη σωστή διατροφή


Νέες μνήμες εναντίον παλιών αναμνήσεων


Οι παλιές μνήμες είναι οι καλύτερα διατηρημένες.


Οι νέες μνήμες συσσωρεύονται στις παλιές γεγονός που εξηγεί γιατί οι νεότερες είναι πιο δύσκολο να κρατήσουν τη θέση τους στον εγκέφαλό μας.


Ξεχνάμε ονόματα, αλλά όχι τραγούδια. Γιατί;

Τα ονόματα είναι αυθαίρετες ετικέτες για τον εγκέφαλό μας και για αυτό είναι δύσκολο να τα θυμόμαστε.

Αν δεν τα συνδέσουμε με ορισμένα γεγονότα, έννοιες είναι αρκετά δύσκολο. Από την άλλη πλευρά, η μουσική είναι στενά συνδεδεμένη με τα συναισθήματα, τις σκέψεις, τις αναμνήσεις, και για αυτό δεν επηρεάζεται από την λήθη.

Οπότε θυμόμαστε γενικά πράγματα που είμαστε συναισθηματικά δεμένοι με αυτά.


Εάν παραλείψετε το πρωινό, σημαίνει ότι θα ξεχάσετε περισσότερο;

Οι μητέρες έχουν τόσο δίκιο όταν γκρινιάζουν στα παιδιά τους να τρώνε πρωινό κάθε μέρα!

Αυτή η συνήθεια δεν σας κάνει πιο έξυπνους, αλλά σας κάνει σίγουρα λιγότερο ξεχασιάρηδες.

Αυτό οφείλεται πιθανότατα στο γεγονός ότι το πρωινό είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες που διεγείρουν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου.

Γενικά η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο.


Μήπως ο έρωτας παράγει αμνησία;


Ορισμένα γεγονότα της ζωής μεταξύ των οποίων μπορείτε να υπολογίζετε και τον έρωτα προκαλούν στιγμιαία και προσωρινή απώλεια μνήμης.

Μπορεί να πετύχετε τον εαυτό σας να μην ξέρει τί ώρα είναι και άλλα πράγματα όπως αυτό καθώς το μυαλό σας είναι συνεχώς αλλού δεν προσλαμβάνετε ουσιαστικά τις νέες πληροφορίες.  


Καταχρήσεις=απώλεια μνήμης;


Οι γιατροί λένε ότι οι καταχρήσεις προκαλούν δυσκολία στην εκμάθηση.


Ένα ποτύρι κρασί με το φαγητό δεν είναι κατάχρηση και βοηθάει κιόλας τον οργανισμό μας. Οι καθημερινές όμως καταχρήσεις αλκοόλ ή ναρκωτικών επηρεάζουν τη διαδικασία σκέψης μακροπρόθεσμα με τεράστιες απώλειες εγκεφαλικών κυττάρων.

Κάποια στιγμή ο εγκέφαλος δεν θα αντέξει άλλο και η ζημιά θα είναι μη αναστρέψιμη.


Μεταξύ των εχθρών της μνήμης μπορείτε να βρείτε επίσης, το άγχος που συστέλλει ένα συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου, προκαλώντας δυσκολία στην διατήρηση της προσοχής ή υπενθυμίζοντας ορισμένα γεγονότα ή πράγματα.


Η σωστή διατροφή βοηθάει τη μνήμη


Συγκεκριμένες βιταμίνες όπως η Β και τα τρόφιμα από τα οποία μπορείτε να την πάρετε καθώς και το φυτό Τζίνκο Μπιλόμπα (Ginkgo Biloba) βοηθούν στην καλή υγεία του εγκεφάλου.


Επίσης πολλές έρευνες έχουν δείξει πως θα πρέπει να συμπεριλάβετε στην καθημερινή σας διατροφή λάδι και γάλα καρύδας καθώς βοηθάει πολύ στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και στη μάχη κατά της απώλειας μνήμης.


Σε συνδυασμό με καθημερινή άσκηση, όπως μακρινούς περιπάτους, ανέβασμα σκαλιών, πιλάτες, γιόγκα ή και διαλογισμού, μπορούν όλα αυτά να βοηθήσουν να έχετε έναν υγιή εγκέφαλο.ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πώς θα βελτιώσετε την υγεια σας με απλά βήματα - Ένας απαραίτητος οδηγός για να γνωρίζετε πως θα εφαρμόσετε έναν πιο υγιεινο τρόπο ζωής

Ζαχαρη: Ο μεγάλος εχθρός της υγειας μας γενικότερα – Μάθετε γιατί και πως θα τη μειώσετε

Δερματικές αλλεργιες που ταλαιπωρούν την υγεια μας - Πώς λειτουργούν και από πού προέρχονται; Ουσίες που τις προκαλούν

Εμμηνοπαυση, η κρισιμότερη περίοδος στην υγεια μιας γυναικας - Τα δημοφιλέστερα βοτανα για τη θεραπεια των συμπτωματων της εμμηνόπαυσης

 

Κοινοποίηση

 

 
 
Custom Search
 
Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η
<
<
<
<
<