Κεντρική Σελίδα Ψηφοφορίες Εκδόσεις Online Αγορές Επικοινωνία
   
Ομορφιά - ΔίαιταΥγείαΨυχολογίαFeng-ShuiΑγαπημέναΑστρολογίαΣχεσεις
 
Ομορφιά - Δίαιτα
Υγεία
Ψυχολογία
Feng-Shui
Αγαπημένα
Αστρολογία
Σχεσεις
Εκδόσεις
Ψηφοφορίες
Online Αγορές
 








 
Υγεία Περισσότερα άρθρα υγείας | Συνοπτική λίστα άρθρων υγείας |
 
Ζαχαρη: Ο μεγάλος εχθρός της υγειας μας γενικότερα – Μάθετε γιατί και πως θα τη μειώσετε
 
  Print this article E-mail this article to a friend   
Συγγραφέας: Μαρία Π.   Πηγή: ANEW.GR
   Σελίδα 1 από 1  
 

Οι περισσότεροι από μας πιστεύουν ότι η ζαχαρη βλάπτει την υγεια, την καλή κατάσταση των δοντιών και της διαιτας που συνήθως κάνουμε.

Μπορεί αυτό να είναι σωστό, αλλά περιέχει και κάποια συστατικά, τα οποία, σε σωστές δόσεις και όταν είναι σε φυτική μορφή η κατανάλωσή της είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας. Η ζαχαρη είναι συνδυασμός δύο σακχάρων.

Της γλυκοζης όπου είναι και η τροφή του εγκεφάλου, και της φρουκτοζης συστατικά απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού.

Αν τα επίπεδα της ζάχαρης στο αίμα μας είναι χαμηλά, ο εγκέφαλος δεν τρέφεται σωστά και δημιουργούνται διάφορες παρενέργειες, όπως αδυναμία, ζαλάδα, τρέμουλο, λιποθυμίες, εκνευρισμοί ή αδυναμία συγκέντρωσης.

Αν καταφέρουμε και προσλαμβάνουμε αυτά τα δύο σάκχαρα και από άλλες τροφες, εκτός της ζαχαρης, τότε θα μειώσουμε την παχυσαρκία και τα περιττά κιλά μας αλλά θα γλιτώσουμε και όλα τα όργανα του οργανισμού μας.





           


Μπορεί όλοι μας να καταναλώνουμε πολύ συχνά ζάχαρη και να έχει γίνει σχεδόν απαραίτητη για τη διατροφή μας, αλλά θα πρέπει να ξέρουμε πως δεν περιέχει θρεπτικές ουσίες, αλλά και κούφιες θερμίδες.

Με το να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες ζάχαρης κάνουμε κακό στην υγεία μας


Μειώνουμε την κατανάλωση ινών και άλλων βιταμινών.

Χωρίς παράλληλα να γίνεται καύση αυτών των σακχάρων με ανάλογη αύξηση της ενέργειάς μας.

Η παχυσαρκία δημιουργείται ή συντηρείται (εφόσον ήδη υπάρχει) μέσω της υπερβολικής κατανάλωσης ζάχαρης, γιατί δεν καίγονται όλες οι κούφιες θερμίδες, με αποτέλεσμα να αποθηκεύονται στον οργανισμό.


Για την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου, πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά περίπου 500 θερμίδες

Αυτές πρέπει να προέρχονται από τρόφιμα ή χυμούς πλούσιους σε περιεκτικότητα σε φυτικά ζάχαρα.

Κυρίως στο πρωινό γεύμα, προκειμένου να μπορεί κανείς να αποδώσει όλη μέρα και να είναι γεμάτος με ενέργεια και δύναμη.



Τα πρώτα βήματα για τη μείωση της ζάχαρης:


Ελέγξτε πολύ καλά τις ετικέτες


Πριν αγοράσετε ή καταναλώσετε οτιδήποτε, γιατί μπορεί να υπάρχει κρυφή η παρουσία της ζάχαρης σε μορφή: γλυκόζης, σιροπιού γλυκόζης, δεχτρόζης, μαλτόζης, σουκρόζης, εκχυλίσματα καραμέλας. 


Να προτιμάτε φυσικά υποκατάστατα ζάχαρης
όπως η στέβια.

Είναι περίπου 2 φορές πιο γλυκά, άρα θα καταναλώσετε πολύ λιγότερη ποσότητα, από ότι αν καταναλώνατε ζάχαρη.

Να αγοράζετε πάντα πολλά φρούτα της αρεσκείας σας, φρέσκα, σε κονσέρβα ή αποξηραμένα, για να καταναλώνετε αυτά σε περίπτωση πείνας, αποφεύγοντας τα έτοιμα γλυκίσματα.

Κάντε μια προσπάθεια να μειώσετε σταδιακά την ποσότητα ζάχαρης
που καταναλώνετε στον καφέ, το τσάι ή στα υπόλοιπα αφεψήματα.

Μειώστε την κατανάλωση των σοκολατούχων ροφημάτων
, των αλκοολούχων ποτών, των παγωτών, των μπισκότων, των κέικ, της καραμέλας, των σιροπιών, των συμπυκνωμένων χυμών με πολύ ζάχαρη, της κέτσαπ και άλλων έτοιμων σκευασμάτων που κρύβουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης.



Πώς θα αντικαταστήσετε τη ζάχαρη στη διατροφή σας:


-
Στις συνταγές για κέικ και μπισκότα, μειώστε στο μισό την ποσότητα της ζάχαρης στη συνταγή ή αντικαταστήστε τη με στέβια.

- Χρησιμοποιείστε διάφορα υποκατάστατα ζάχαρης, στην καθημερινή σας διατροφή, όπως τα αποξηραμένα φρούτα, τη στέβια ή διάφορα φυσικά αρωματικά όπως η κανέλα.  

- Αν τρώτε γλυκά ενδιάμεσα των κύριων γευμάτων σας, εντάξτε τα σε ένα από τα κύρια γεύματά σας, γιατί μ’ αυτόν τον τρόπο θα μειώσετε τις θερμίδες που θα πάρετε.

- Μετά από το γλυκό που θα καταναλώσετε φάτε λίγο τυρί ή γιαούρτι,
γιατί έτσι θα μειώσετε κατά ένα μεγάλο βαθμό την παραγωγή οξέων, τα οποία δημιουργούνται με την κατανάλωση της ζάχαρης.

- Ξεκινήστε να βάζετε λιγότερη ποσότητα μαρμελάδας ή μελιού στο ψωμί σας και λιγότερη ζάχαρη στα ροφήματά σας.  

- Αντικαταστήστε τις σοκολάτες και τις καραμέλες με αποξηραμένα φρούτα και με ξηρούς καρπούς.

- Αγοράστε μικρότερες ποσότητες ζάχαρης και περισσότερα φυσικά υποκατάστατα όπως είναι τα φρούτα.

- Αγοράστε χυμούς με λίγη ή καθόλου ζάχαρη.

- Αν δεν μπορείτε να αποφύγετε τελείως τα αναψυκτικά, αγοράστε τουλάχιστον με χαμηλά λιπαρά
ή διαίτης.

- Προτιμήστε στις κονσέρβες φρούτων
εκείνες που περιέχουν φυσικό χυμό και όχι σιρόπι.

- Αγοράστε γιαούρτι χωρίς φρούτα και προσθέστε τα δικά σας φρέσκα.

- Αν δεν μπορείτε να αποφύγετε τα μπισκότα προτιμήστε τα σκέτα όπως τα πτι μπερ, και όχι όλα εκείνα με την προσθήκη φρούτων, μαρμελάδας, κρέμας ή σοκολάτας.

- Αγοράστε μαρμελάδες λάιτ, με φρουκτόζη, βιολογικές
ή ακόμα και φυσικές δίχως ζάχαρη.

- Αγοράστε δημητριακά με τη λιγότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη.



Παρακάτω σας δίνουμε ενδεικτικά κάποιες τροφές (ανά 100 γραμμάρια) και την περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη για να ξέρετε τι καταναλώνετε και πώς θα τη μειώσετε.

Αποξηραμένα βερίκοκα: 43 γρ., Γάλα: 4,7 γρ., Γάλα με σοκολάτα: 56,5 γρ., Γιαούρτι λάιτ με φρούτα: 7,5 γρ.,

Γιαούρτι με φρούτα: 18 γρ., Γιαούρτι φυσικό: 6,5 γρ., Γλυκό με λικέρ: 67 γρ., Γλυκό του κουταλιού: 87 γρ.,

Δημητριακά κορν φλέικς:
8 γρ., Δημητριακά κορν φλέικς με ζάχαρη: 40 γρ., Δημητριακά με σοκολάτα: 37 γρ.,

Δημητριακά ολ μπραν:
15,4 γρ., Ζελέ φρούτων: 14 γρ., Κέικ με μαρμελάδα: 48 γρ., Κέικ σοκολάτα με ζάχαρη άχνη: 54 γρ.,

Κέικ φρούτων:
43 γρ., Κέτσαπ: 23 γρ., Κόκα κόλα: 10,5 γρ., Κόκα κόλα λάιτ: 0 γρ., Λεμονάδα: 5,5 γρ.,

Μαρμελάδα:
66 γρ., Μαρμελάδα λάιτ: 33 γρ., Μέλι: 66 γρ., Μούσλι: 26 γρ., Μούσλι χωρίς ζάχαρη: 15,3 γρ.,

Μπανάνα:
14,5 γρ., Μπισκότα απλά: 16,5 γρ., Μπισκότα με σοκολάτα: 30 γρ., Ντοματόσουπα: 0,5 γρ., Παγωτό: 20-25 γρ.,

Πίκλες γλυκές: 33 γρ., Πορτοκάλι: 8 γρ., Πουτίγκα: 9 γρ., Σάλτσες ψητών: 23 γρ., Σκόνη κακάο: 4,5 γρ.,

Σοκολάτα γάλακτος: 56 γρ., Σοκολατούχα: 74 γρ., Τάρτα με μαρμελάδα: 38 γρ., Τόνικ: 8,5 γρ., Φασόλια ψημένα: 5,2 γρ.,

Φρούτα κονσέρβας σε σιρόπι: 25 γρ., Φρούτα κονσέρβας σε φυσικό χυμό: 12,5 γρ., Χυμός μήλου: 11,5 γρ., Χυμός πορτοκάλι: 6 γρ.




ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

- Δερματικές αλλεργιες που ταλαιπωρούν την υγεια μας - Πώς λειτουργούν και από πού προέρχονται; Ουσίες που τις προκαλούν

-
Εμμηνοπαυση, η κρισιμότερη περίοδος στην υγεια μιας γυναικας - Τα δημοφιλέστερα βοτανα για τη θεραπεια των συμπτωματων της εμμηνόπαυσης

-
Τι είναι η ομοιοπαθητικη και πόσο σημαντική είναι για την υγεια μας – Πώς γίνεται και ποια είναι τα βασικά που πρέπει να γνωρίζετε για αυτήν

Όλη η αλήθεια για το αλατι και την επίδρασή του στην υγεια μας – Είναι το αλατι ένας από τους κρυφούς εχθρούς της υγειας μας;




 

          

 
 
Custom Search
 
Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η