Κάντε κλίκ απο κάτω
Κεντρική Σελίδα Ψηφοφορίες Εκδόσεις Online Αγορές Επικοινωνία
   
Ομορφιά - ΔίαιταΥγείαΨυχολογίαFeng-ShuiΑγαπημέναΑστρολογίαΣχεσεις
 
Ομορφιά - Δίαιτα
Υγεία
Ψυχολογία
Feng-Shui
Αγαπημένα
Αστρολογία
Σχεσεις
Εκδόσεις
Ψηφοφορίες
Online Αγορές
 
 
Υγεία Περισσότερα άρθρα υγείας | Συνοπτική λίστα άρθρων υγείας |
 
Η ανάγκη για αντιοξειδωτικα στον οργανισμο - Αντιοξειδωτικες Βιταμινες: Γιατί και πως δουλεύουν;
 
  Print this article E-mail this article to a friend   
Συγγραφέας: Γιώργος Τ.   Πηγή: ANEW.GR
   Σελίδα 1 από 1  
 

Για την υγεια μας η αλληλεπίδραση των ελευθερων ριζων με κυτταρικα λιπιδια οδηγεί στη καταστροφή μεμβρανών και την παραγωγή του υπεροξειδίου των λιπιδίων από τα προϊοντα.

Είναι η δουλειά που κάνουν για την υγεια μας οι αντιοξειδωτικες βιταμινες να κυνηγούν δηλαδή τις ελευθερες ριζες στο σωμα ενός ατομου και να τις αποβάλλουν.

Τα αντιοξειδωτικα έχουν ως λειτουργία να δίνουν τμήματα των δικών τους μορίων (αλλά να παραμένουν σταθερά) και να σταματούν τις ελευθερες ριζες από το να προκαλούν βλάβη στο σωμα.

Έτσι, τα αντιοξειδωτικα λειτουργούν ως «οι καθαριστές των ελευθερων ριζων».Ποιά είναι η οξειδωτική διαδικασία του οργανισμού μας;
Υπάρχουν δύο τύποι χημικών αντιδράσεων.

Η οξειδωση και η αναγωγή όπου διαδραματίζονται ευρέως στη φυση.
Όταν το σίδερο σκουριάζει προκαλείται από την οξείδωση.


Η οξείδωση είναι η απώλεια των ηλεκτρονίων και η αναγωγή είναι το μάζεμα των ηλεκτρονίων. Οι αντιδράσεις οξείδωσης και αναγωγής συμβαίνουν πάντοτε σε ζευγάρια, δηλαδή, όταν ένα άτομο ή μόριο οξειδώνεται, ένα άλλο ανάγεται.

Υψηλής δραστικότητας μόρια μπορούν να οξειδώνουν μόρια (π.χ. αφαίρεση ηλεκτρονίων από μόρια) που ήταν προηγουμένως σταθερά και μπορούν να τα αναγκάσουν να γίνουν ασταθής, όπως τις ελεύθερες ρίζες. Μια ελεύθερη ρίζα είναι ένα χημικό «είδος» με ένα ασύζευκτο ηλεκτρόνιο που μπορεί να είναι ουδέτερο, θετικά ή αρνητικά φορτισμένο.


Παρόλο που μερικές σταθερές ελεύθερες ρίζες είναι γνωστές, οι περισσότερες είναι πολύ αντιδραστικές.
Στην αλυσίδα των ελεύθερων ριζών το προϊόν της μίας αντίδρασης γίνεται η πρώτη ύλη για μιας άλλης, αναπαράγοντας τη καταστροφή των ελευθέρων ριζών.

Αυτή είναι ουσιαστικά η οξειδωτική διαδικασία, και συνεχίζεται και συνεχίζεται σαν αλυσιδωτή αντίδραση μέχρι να σταματήσει.


Μια ορισμένη ποσότητα οξειδωτικής λειτουργίας είναι απαραίτητη για τη σωστή υγεία.
Για παράδειγμα οι οξειδωτικές διεργασίες που χρησιμοποιούνται από το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος για να σκοτώσουν μικροοργανισμούς.

Ωστόσο, το επίπεδο των τοξίνων στα ενεργά ενδιάμεσα οξυγόνου, μπορεί να ξεπεράσει μερικές φορές τις αντιοξειδωτικές άμυνες του ξενιστή, με αποτέλεσμα την πληθώρα των ελεύθερων ριζών και δημιουργώντας μια κατάσταση που ονομάζεται οξειδωτικό στρες. Αυτές οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να προκαλέσουν τοπικό τραυματισμό αντιδρώντας με
λιπίδια, πρωτεΐνες και νουκλεϊνικά οξέα.
-
Ειδικές Λειτουργίες των Αντιοξειδωτικών Βιταμινών
Οι Βιταμίνες Α, Β,
C και Ε είναι οι σημαντικότερες αντιοξειδωτικές βιταμίνες.

Η
βιταμίνη Β και βιταμίνη C είναι αντιοξειδωτικά υδροδιαλυτές ενώ η βιταμίνη Ε είναι το κύριο λιποδιαλυτό αντιοξειδωτικό. Η βιταμίνη Ε έχει τη δυνατότητα να σπάσει την υπεροξείδωση της λιπιδικής αλυσίδας και έτσι, θεωρητικά είναι το πιο σημαντικό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην πρόληψη της οξείδωσης των λιπαρών οξέων.

Η βιταμίνη
C θα πρέπει να λαμβάνετε κατά τη λήψη της βιταμίνης Ε, επειδή η τελευταία ανακυκλώνεται όταν αντιδρά με την πρώτη.


- Μελέτες παρατήρησης έχουν δείξει ότι υπάρχει μια αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ της υψηλής πρόσληψης αντιοξειδωτικών βιταμινών όπως η βιταμίνη C και τον κίνδυνο του καρκίνου.


-
Η βιταμίνη Ε βοηθά στη τροποποίηση της οξείδωσης των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (LDL-Cχαμηλής πυκνότηταςλιποπρωτεΐνης-χοληστερόλης).

Αυτό που κάνει είναι να την καθιστά λιγότερο επιρρεπείς να προκαλέσει την πύκνωση των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων και η βιταμίνη
C μειώνει την υπέρταση.

Οι επιδράσεις αυτές συνδυάζουν τη μείωση του κίνδυνου της καρδιαγγειακής νόσου.


- Οι Βιταμίνες
E και C εμπλέκονται στη διατήρηση της οφθαλμικής λειτουργίας και φαίνεται επίσης, να προσφέρουν κάποια προστασία από το άσθμα.


- Ανάγκη Αντιοξειδωτικών για τους Πρεσβύτερους - Μια Συνοπτική Παρατήρηση

Όπως είναι προφανές, οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες απαιτούνται από κάθε άτομο. Αλλά είναι ακόμα πιο σημαντικές για τους μεγάλους σε ηλικία. Κι αυτό γιατί οι μεγάλοι σε ηλικία γενικά είναι πολύ πιο επιρρεπείς σε διάφορες παθήσεις από τους ανθρώπους νεότερης ηλικίας.

Το επίπεδο των θρεπτικών συστατικών επίσης, πέφτει εξαιτίας της αδυναμίας τους να απορροφήσουν τα θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα. Μόλις οι μεγάλοι σε ηλικία κολλήσουν ασθένειες γίνεται πολύ οδυνηρό για αυτούς.

Η ανάρρωση από ασθένειες γίνεται επίσης πολύ πιο αργή καθώς οι διαδικασίες ίασης επιβραδύνονται. Συνολικά, οι ασθένειες αποτελούν μεγαλύτερη επικίνδυνη απειλή για τους μεγάλους σε ηλικία, από ότι για τους νεότερους. Έτσι, ένας άφθονος ανεφοδιασμός αντιοξειδωτικών συνιστάται στους μεγάλους σε ηλικία.

Για τους νεότερους αυτό γίνεται πάντα για πρόληψη από όλες τις ασθένειες.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

- Γνωρίστε την ωμοφαγια, καταναλώστε ωμα φρουτα και λαχανικα για μια πιο υγιεινη διατροφη που μπορεί να βοηθήσει την υγεια μας

-
Ένα χρήσιμο μυστικό για την καταπολέμηση της κακης χοληστερολης καταναλώνετε ελαιολαδο

-
Οι καλύτερες τροφες για να δώσετε ωθηση στο μεταβολισμο σας για καλύτερη υγεια


-
Πετρες στα νεφρα - Συμπτωματα και θεραπειες – Προτιμήστε την προληψη

 
 
Custom Search
 
Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η
<
<
<
<
<