Για την ομορφια μας παίζει σημαντικό ρόλο η γλουτενη. Η γλουτενη είναι ένα είδος πρωτεΐνης που βρίσκεται στο σιταρι, τα προϊοντα σίτου, καθώς επίσης και σε μερικά άλλα δημητριακα.
Μια διαιτα ελεύθερη από γλουτενη συνήθως συνιστάται σε εκείνους που πάσχουν από κοιλιοκάκη, αυτισμό, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητα (ΔΕΠ), ή είναι αλλεργικοί στο σιτάρι.
Τα χωρίς γλουτενη σιτηρα είναι γενικά χαμηλά σε φυτικες ίνες και βιταμινη Β.
Δεν πρέπει να παραπλανηθείτε από προϊόντα που ισχυρίζονται ότι δεν περιέχουν σίτο.
Σπόροι όπως ο τριτικάλε και ο σίτος καμούτ αναμφίβολα ανήκουν στην οικογένεια των σιτηρών.
Ως εκ τούτου, θα πρέπει να αγοράζετε μόνο πιστοποιημένα προϊόντα απαλλαγμένα από γλουτένη.
Γιατί μια δίαιτα απαλλαγμένη από γλουτένη;
Μερικοί άνθρωποι είναι γνωστό ότι πάσχουν από σοβαρά τραύματα στα τοιχώματα του λεπτού εντέρου τους, σε περίπτωση που έρθουν σε επαφή με οτιδήποτε περιέχει γλουτένη.
Αυτό ονομάζεται κοιλιοκάκη ή δυσανεξία γλουτένης ή εντεροπάθεια ευαίσθητη στη γλουτένη. Μπορεί να οδηγήσει σε αέρια, φούσκωμα, διάρροια, κοιλιακές κράμπες, ακόμα και απώλεια βάρους. Αυτοί οι άνθρωποι μπορεί επίσης να υποφέρουν από έλλειψη μετάλλων και βιταμινών. Τα επηρεαζόμενα τοιχώματα του λεπτού εντέρου θεραπεύονται, εάν αποφύγουν τη γλουτένη, εξαλείφοντας την εντελώς από τη διατροφή τους.
Τι επιτρέπεται και τι όχι;
Τα παρακάτω σιτηρά πρέπει να αποφεύγονται, όταν ακολουθείτε μια δίαιτα χωρίς γλουτένη:
- σιτάρι
- κριθάρι
- σίκαλη
- βύνη
- σκληρό σιτάρι
- κουσκούς
- εμπορική βρώμη
- όλυρα (ασπροσίταρο)
- πλιγούρ
- σίτος καμούτ
- άμυλο
- μονόκοκκο
- σιμιγδάλι και
- σίτος φαρρό
Σιτηρά που επιτρέπονται, ενώ ακολουθείτε μια δίαιτα ελεύθερη της γλουτένης είναι:
- πατάτα
- καλαμπόκι
- ρύζι
- φαγόπυρο
- διοσκορέα
- κινόα
- αγνή και αμόλυντη βρώμη
- ταπιόκα
- σιτηρά τέφ
- μαραντάμυλον
- ζελατίνη
- γαλακτομαννάνη
- αμάραντο
- σόργο
Η πιο δύσκολη πρόκληση
Καθώς τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει το σιτάλευρο, το ψήσιμο γίνεται μια τεράστια πρόκληση στη μαγειρική μιας απαλλαγμένης από γλουτένη δίαιτας.
Σύμφωνα με τον Δρ Κάρολ Φένστερ, μπορείτε να αναμείξετε ενάμιση φλιτζάνι άμυλο πατάτας, ένα φλιτζάνι αλεύρι ταπιόκας και ενάμιση φλιτζάνι αλεύρι σόργο, όταν ψήνετε αντί να χρησιμοποιήσετε αλεύρι σίτου.
Τι θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε;
Κατά την προετοιμασία ενός γεύματος χωρίς γλουτένη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε:
- Προϊόντα δημητριακών ή αλεύρι που παρασκευάζετε από κορνφλάουρ, αλεύρι σόγιας, αλεύρι πατάτας ή ρυζάλευρο
- Χαρούπι και φλοιό ακακίας
- Στερεά σάλτσα σόγιας ή σάλτσα σόγιας
- Τροποποιημένο άμυλο τροφίμων ή τροποποιημένο άμυλο παραγόμενο από πατάτα, καλαμπόκι, αραβόσιτο ή μαραντάμυλο
- Αρωματισμένη βύνη ή βύνη που προέρχεται από καλαμπόκι
- Δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε οτιδήποτε περιέχει
- Γαλακτοματοποιητές
- Αρωματικές ουσίες
- Άμυλο
- Σταθεροποιητές
- Υδρολυμένες φυτικές πρωτεΐνες
Παρόλο που φαίνεται ότι τίποτα εύγευστο δεν θα υπάρχει στο πιάτο σας, αν ξεκινήσετε την δίαιτα χωρίς γλουτένη, έχετε μερικά στοιχεία για να σας γλιτώσουν από τον κόπο της νηστείας. Μπορείτε να απολαύσετε φρούτα και λαχανικά! Ωστόσο, ίσως χρειαστεί να παραιτηθείτε από τις φανταχτερές σάλτσες, ενώ μαγειρεύετε. Υπάρχει και μια άλλη δίαιτα, η οποία λειτουργεί πολύ καλά με την δίαιτα απαλλαγμένη από γλουτένη και ονομάζεται Ακάι δίαιτα.
Το Ακάι είναι στην πραγματικότητα ένα μούρο που φύεται στα τροπικά δάση της Βραζιλίας και αυτό έχει βελτιώσει την υγεία των ιθαγενών για πάρα πολλά χρόνια. Αυτό το μούρο είναι γνωστό ότι περιέχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Επίσης, αυξάνει το ρυθμό μεταβολισμού του σώματος, αυξάνοντας έτσι δραματικά την ταχύτητα με την οποία καίγονται οι θερμίδες.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:
- Δοκιμάστε την ασκηση με Πιλατες όπου μπορεί να βοηθήσει νου και σωμα
- Μπορείτε να κάνετε μια σωστή διαιτα-διατροφη ακόμα και όταν είστε σε διακοπες
- Χάστε βάρος, κάντε καυσεις λιπους με τη διαιτα γκρειπφρουτ περιορίζοντας και την ορεξη σας
- Ακολουθώντας μια διαιτα - διατροφη με χαμηλους υδατανθρακες σαν τρόπο ζωής