Κεντρική Σελίδα Ψηφοφορίες Εκδόσεις Online Αγορές Επικοινωνία
   
Ομορφιά - ΔίαιταΥγείαΨυχολογίαFeng-ShuiΑγαπημέναΑστρολογίαΣχεσεις
 
Ομορφιά - Δίαιτα
Υγεία
Ψυχολογία
Feng-Shui
Αγαπημένα
Αστρολογία
Σχεσεις
Εκδόσεις
Ψηφοφορίες
Online Αγορές
 
 
Αγαπημένα Περισσότερα άρθρα | Συνοπτική λίστα άρθρων |
 
Όλα όσα θέλουμε να μάθουμε για το θεραπευτικο τραγουδι
 
  Print this article E-mail this article to a friend   
Συγγραφέας: Ελίνα-Νάχνα Νικολίτσα   Πηγή: ANEW.GR
Επικοινωνία με τον συγγραφέα: nahna@nahnavoice.gr
   Σελίδα 1 από 1  
 

Τι είναι το Θεραπευτικό Τραγούδι
Θεραπευτικό τραγούδι είναι μουσικο-ηχοθεραπευτική συμπληρωματική μέθοδος θεραπείας με τις δονήσεις του ήχου της φωνής μας ή της φωνής του θεραπευτή
.

Η δύναμη του ήχου
Ο ήχος είναι μια μορφή ενέργειας, η οποία είναι αποτέλεσμα δόνησης. Κάθε συχνότητα έχει ένα συγκεκριμένο μήκος κύματος που γίνεται αντιληπτό όχι μόνο μέσω της ακοής, αλλά και μέσω της δόνησης της στο σώμα μας, καθώς έχει την ιδιότητα να διαδίδεται μέσα από στερεά υλικά σώματα. Ήχο δεν παράγει μόνο η φωνή μας αλλά όλο το σώμα μας : ο ήχος που παράγει η δραστηριότητα της καρδιάς, του εγκεφάλου, της κυκλοφορίας του αίματος, της αναπνοής, του πεπτικού συστήματος κ.α.Η χρήση της φωνής στη θεραπεία
Το αρχαιότερο μέσο μουσικοθεραπείας είναι η ανθρώπινη φωνή διότι επικοινωνεί άμεσα με τις υποσυνείδητες περιοχές του μυαλού και της ψυχής μας
και έχει την ικανότητα να μας εναρμονίζει μέσω του συντονισμού. Στις μυθολογίες όλου του κόσμου αφθονούν οι μύθοι που αναφέρονται στο ρόλο της φωνής τόσο στη θεραπεία όσο και στη δημιουργία του κόσμου.
Η φωνή είναι μία διαδρομή για την προσωπική μας αναζήτηση και βελτίωση και μας αγγίζει σε διάφορα επίπεδα
. Αρχικά, βοηθά στην ανάπτυξη της προσωπικής μας δύναμης και αυτοεκτίμησης. Όταν «αναθρέφουμε» τη δική μας προσωπική φωνή, αναπτύσσουμε την ενδότερη μας δύναμη.
Μπορούμε να μάθουμε να χρησιμοποιούμε τους δικούς μας ήχους για την αυτοθεραπεία μας
, την βελτίωση της υγείας μας, την έκφραση των συναισθημάτων μας, την απάλειψη πόνων, ή τη διατήρηση της καλής φυσικής μας κατάστασης και νεότητας, ανώδυνα και με ασφαλή τρόπο.

        

- Θεραπευτικοί ήχοι
- Απελευθέρωση και χαρά μέσω του τραγουδιού
- Τεχνικές αναπνοών και χαλάρωσης
- Αντίληψη των δυνατοτήτων της φωνής μας και της φωνής των άλλων
- Θεραπεία της φύσης με ήχους
- Αρμονία φωνής, κίνησης, συναισθήματος και πνεύματος
- Φωνητικός αυτοσχεδιασμός

Οφέλη των δονήσεων της φωνής
Την τέχνη του Θεραπευτικού Τραγουδιού την εξέλιξα τα τελευταία χρόνια, ως συνέχεια των φωνητικών μου σπουδών. Η φωνή αποτελεί τον καθρέπτη της ψυχής μας, και μπορούμε όλοι να εξασκηθούμε στο να την ακούμε αλλά και να επικοινωνούμε με αυτή μέσω της φωνής μας. Με την ατομική εξάσκηση στη φώνηση, μαθαίνουμε να έχουμε συνείδηση της φωνής μας και του σώματος μας, καθώς η φωνή πηγάζει από το σώμα και μόνο σε συνεργασία με αυτό μπορεί να εκπαιδευτεί. Όταν ΄΄βλέπω΄΄ κάποιον να τραγουδά, παρατηρώ τις διαδρομές του ήχου στο σώμα του και αντιλαμβάνομαι τα σημεία που εμποδίζεται ο ήχος. Αυτό μπορεί να είναι διαγνωστικό, αν και προσωπικά αποφεύγω να κάνω διαγνώσεις.

- Σε φυσικό επίπεδο, η φωνή μπορεί άμεσα να χαλαρώσει τις μυϊκές εντάσεις και τους πόνους αλλά και να τονώσει την ενέργεια μας. Χαλαρώνει τις εντάσεις, ζεσταίνει το σώμα, ενώνει όλα τα μέρη του σώματος, μας βοηθά στην έκφραση.
- Σε ψυχικό επίπεδο, απελευθερώνει άμεσα τους φόβους, το θυμό και το άγχος. Ισορροπεί και δημιουργεί αρμονία σε όλο το σώμα, το μυαλό και το πνεύμα. Απελευθερώνει και φέρνει στην επιφάνεια παλιά ή απωθημένα μπλοκαρίσματα και συναισθήματα. Κινείται μέσα μας και συμπαρασύρει ό,τι έχουμε κρατήσει στην ψυχή μας. Αρκεί μόνο να μάθουμε να της δίνουμε διέξοδο από το στόμα για να εκφραστεί προς τα έξω.
- Σε πνευματικό επίπεδο, μας συνδέει με τον εαυτό μας, μας συντονίζει και μας θυμίζει την ταυτότητα μας, αυτό που πραγματικά είμαστε.

Αν και η φωνή αποτελεί μέσω έκφρασης, συνήθως πολλοί άνθρωποι κουβαλούν ιστορικά ντροπής και κριτικής για τις φωνές τους. Όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε τη φωνή μας τόσο περισσότερο προβάλουμε την προσωπικότητα μας, και εκφράζουμε τα πιστεύω μας με αυθεντικότητα. Στόχο αποτελεί η απελευθέρωση της φωνής από σωματικές και ψυχολογικές αναστολές ώστε να εκφραζόμαστε ελεύθερα στο τραγούδι, το λόγο και τη ζωή μας γενικότερα.

Θεραπευτικές αγωγές με ήχο και φωνή
Στη θεραπευτική αγωγή δεν περιλαμβάνεται λόγος και νοητικές διαδικασίες, αλλά ήχος και κίνηση
. Κάθε φωνή έχει τη δική της ατομική χροιά, αναπνοή, ρυθμό και κυμάτισμα καθώς και εμπειρίες ζωής και για αυτό και κάθε συνεδρία είναι μοναδική.

Δύο τεχνικές χρησιμοποιούνται:
Θεραπεία με χρήση της φωνής του θεραπευτή

Τραγούδι της ψυχής:
υπάρχει μέσα μας πάντα μια μελωδία που μπορεί να γεννηθεί. Αυτή η μελωδία της ψυχής μας, μαρτυρά την κατάσταση που βρισκόμαστε και μας απελευθερώνει από ό,τι μας βαραίνει.

Το τραγούδι των τσάκρας: από τον συντονισμό της φωνής του θεραπευτή με τα τσάκρα του θεραπευόμενου αναδύονται οι ήχοι των δονήσεων των τσάκρας οι οποίοι είναι καθαρά προσωπικοί του θεραπευόμενου και δεν έχουν σχέση με τη φωνή του θεραπευτή. Ο θεραπευτής ουσιαστικά δανείζει το φωνητικό του όργανο και με την δικιά του ευαισθησία αφήνει τους ήχους να ακουστούν από το δικό του φωνητικό όργανο. Η ποιότητα της φωνής αλλάζει ανάλογα με τα τσάκρας που δραστηριοποιούνται. Ανάλογα με τους ήχους μπορεί να αντιληφθεί πληροφορίες για την κατάσταση τους τη δεδομένη στιγμή, και μπορεί να επέμβει αν χρειαστεί στην ενεργοποίηση τους, και την ομαλή τους λειτουργία.

Θεραπευτικές φωνητικές δονήσεις για υγεία και απάλειψη του πόνου: εστιασμένες σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος και της αύρας. Εφόσον βρούμε την ιδιοσυχνότητα της σωματικής δομής του οργάνου που πάσχει, μπορούμε να την εφαρμόσουμε και με την βοήθεια του συντονισμού να επαναφέρουμε την πάσχουσα δομή στη φυσική της συχνότητα. Οι συνειδητά κατευθυνόμενοι και με πρόθεση ήχοι μπορούν να αποκαταστήσουν και να αναπλάσουν την ισορροπία τόσο σε κυτταρικό επίπεδο, όσο στα τσάκρας και σε αιθερικό επίπεδο. Οι εστιασμένοι ήχοι που χρησιμοποιούνται με αγάπη απομακρύνουν τον πόνο, δονούν το σώμα και το πνεύμα και απελευθερώνουν την προσωπική μας αυτοθεραπεία. Έτσι αποκαθίσταται η υγεία και η αρμονία.

Θεραπευτικό άγγιγμα με ήχους: Στο σώμα ή την αύρα, με φωνή ή μουσικά όργανα ή θεραπευτικές ηχογαβάθες, για την εναρμόνιση, το καθάρισμα και ενίσχυση της αύρας.
Χρήση μελωδιών για το στρες και την αϋπνία: Συχνό πρόβλημα της εποχής μας, όπου αποδεικνύεται άμεσα αποτελεσματική η χρήση τραγουδιών και τραγουδιστική υποστήριξη σε περιπτώσεις αϋπνίας.
Αυτό επιδέχεται δύο τρόπους:

1)
με ηχογραφημένες μελωδίες προσωπικές για τον καθένα
2)
ζωντανά.

Θεραπεία με χρήση της φωνής του θεραπευόμενου
Αυτοθεραπεία με μουσικούς τόνους και φωνήεντα: ως ηχητική πηγή χρησιμοποιείται η φωνή του ίδιου του ατόμου. Γενικότερα, ενθαρρύνω τον πελάτη να χρησιμοποιεί τη δικιά του φωνή. Μαθαίνει να σμιλεύει και να τραγουδά τους δικούς του προσωπικούς ήχους με τους οποίους νιώθει καλά να συνηχεί, έχει την αίσθηση της ολότητας, ευεξίας απελευθέρωσης και ειρήνης. Συχνά τραγουδώ μαζί του και τον βοηθώ να βρει τους δικούς του ήχους. Όταν συντονίζω τη φωνή μου με το σημείο του σώματος του πελάτη που δουλεύουμε, εμφανίζονται διάφοροι ήχοι που μπορούν να ΄΄μιλήσουν΄΄ και να δώσουν πληροφορίες. Οι ηχητικοί τόνοι μπορούν να συνδυάζονται με απλές κινήσεις που βοηθούν και οδηγούν την κίνηση της φωνής μέσα στο σώμα. Το να συντονίσεις το σώμα σου με τους ήχους της φωνής σου δεν είναι μια διαδικασία που χρειάζεται δύναμη και προσπάθεια, αρκεί μόνο να εμπιστευτείς τη διαίσθηση σου και να αισθανθείς τον ήχο.

Ήχοι για όργανα του σώματος: Τα εσωτερικά όργανα ενισχύουν τον ήχο της φωνής ενώ ταυτόχρονα δέχονται από αυτόν τα ευεργετήματα ενός παλμικού μασάζ. Με τη βοήθεια της φωνητικής άσκησης μπορούμε να προστατέψουμε τη ζωτικότητα του κάθε οργάνου. Με την εστιασμένη χρήση της φωνής στο σώμα μεταβάλλουμε τις δονήσεις μας και μπορούμε να απελευθερώσουμε παγιδευμένα συναισθήματα σε διάφορα σημεία του σώματος και να ΄΄κουρδίσουμε΄΄ με νέους ευεργετικούς ήχους. Μπορούμε να αναζωογονήσουμε τα εσωτερικά μας όργανα, να τονώσουμε το ενδοκρινικό και να ηρεμήσουμε το νευρικό σύστημα.

Θεραπεία με αναπνοές
:
Γίνεται χρήση διαφόρων και ποικίλων τεχνικών αναπνοής που επιλέγονται ανάλογα με τις ανάγκες της στιγμής και του ατόμου.

Αυτοσχεδιασμοί:

Ηχοχρωματικοί, μελωδικοί και ρυθμικοί αυτοσχεδιασμοί στα πλαίσια δημιουργικού οραματισμού, έκφρασης και κίνησης.

Τεχνική φωνητικής χαλάρωσης:

Για την απαλλαγή από το στρες και την επαφή με το κέντρο του εαυτού μας.
Όπως ένα μουσικό όργανο χρειάζεται κούρδισμα για να ηχήσει η μουσική έτσι και η φωνή χρειάζεται απελευθέρωσης της αναπνοής.

Φωνητική εκπαίδευση/διδασκαλία:

Εκμάθηση τραγουδιού για τραγουδιστές και ηθοποιούς. Η πραγματικά φυσική, υγιής φωνή που επιδιώκουμε στη διδασκαλία δεν χρησιμοποιεί καμία μέθοδο εκπαίδευσης ως αυτοσκοπό, αλλά προκύπτει ως αποτέλεσμα μιας προσωπικής διαδικασίας συνεχούς πειραματισμού. Η φωνή αναδύεται σταδιακά, όσο χαλαρώνουν οι εντάσεις που την περιορίζουν, όσο τα εσωτερικά όργανα του σώματος συμμετέχουν ενεργά για την υποστήριξη της, όσο η αναπνοή γίνεται πιο γεμάτη και βαθιά και τα αντηχεία του σώματος πλημμυρίζουν με ήχο.

Τραγούδι για έγκυες μητέρες:

Στο πλαίσιο της θεραπείας εντάσεται και η χρήση της φωνής και του τραγουδιού στην κύηση, ως μέσο επικοινωνίας της μητέρας με το έμβρυο/βρέφος.

Αναπνοή
Όπως ένα μουσικό όργανο χρειάζεται κούρδισμα για να ηχήσει η μουσική έτσι και η φωνή χρειάζεται απελευθέρωσης της αναπνοής. Ο πιο απλός τρόπος ελέγχου και διόρθωσης της αναπνοής μας είναι η παρατήρηση. Ο τρόπος που αναπνέουμε δείχνει τον τρόπο που ζούμε. Και αντίστροφα, τα ευεργετήματα της σωστής αναπνοής στο σώμα, μεταφέρονται και στη ζωή μας γενικότερα. Με τη βαθιά αναπνοή επιτυγχάνεται πληρέστερη οξυγόνωση του σώματος. Αυτό φέρνει στην επιφάνεια καταχωνιασμένες συγκινήσεις και συναισθήματα. Με τη σωστή αναπνοή επιτυγχάνουμε πληρότητα, μεγαλύτερη αυτοσυγκέντρωση και δημιουργικότητα. Εξασφαλίζει την τροφοδότηση με οξυγόνο των κυττάρων και την αποβολή του διοξειδίου του άνθρακα. Είναι εκπληκτικό το πόσο λίγη σημασία δίνουμε στο να αναπνέουμε σωστά. Η συνειδητή αναπνοή έχει ένα συναισθηματικά ηρεμιστικό αποτέλεσμα. Πρόκειται για μία από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους για τη χαλάρωση της έντασης και υπερλειτουργίας του νου.

Σημαντικός ρόλος επίσης της αναπνοής είναι να αφυπνίσει την ενέργεια του σώματος, καλούμενη πράνα ή Τσι, ή κοσμική ενέργεια
.  H πράνα είναι η κοσμική ενέργεια που περικλείει τα πάντα, την οποία απορροφούμε σε μεγάλη ποσότητα μέσω της διαδικασίας της αναπνοής. Η βαθιά αναπνοή έχει παρατηρηθεί ότι απελευθερώνει ενδορφίνες στο αίμα. Οι ενδορφίνες είναι ισχυρές εγκεφαλικές νευρορυθμιστικές χημικές ουσίες, που μας βοηθούν να ανταπεξέλθουμε στον πόνο και οι οποίες βοηθούν στην μείωση του φόβου και του άγχους

Σε ποιους απευθύνεται;
- Σε όλους όσους χρησιμοποιούν τη φωνή τους (!) ή έχουν την περιέργεια ή ανάγκη να έρθουν σε επαφή με τη φωνή τους,
- Σε όσους νιώθουν ότι η φωνή αποτελεί εμπόδιο στις διαπροσωπικές τους σχέσεις ή έχουν θέματα έκφρασης,
- Σε όσους θέλουν να δουλέψουν «μπλοκαρισμένα» σημεία τους σώματος τους,
- Σε επαγγελματίες που χρησιμοποιούν το φωνητικό όργανο,
- Σε όσους αντιμετωπίζουν φωνητικά προβλήματα,
- Σε τραγουδιστές που νιώθουν πως δεν έχουν καταφέρει να συνδεθούν με τη φωνή τους και δεν την έχουν εξερευνήσει όσο θα ήθελαν,
- Σε όσους παρουσιάζουν παθήσεις στις χορδές ή στο θυρεοειδή,
- Σε όλους όσους η φωνή τους αλλά και η ύπαρξη τους γενικότερα είναι και όχι απελευθερωμένη.
- Σε όσους επιθυμούν να αναπτυχθούν πνευματικά και να αποκτήσουν αυτογνωσία
Γενικότερα, έχει εφαρμογή σε όποιον θέλει να διατηρήσει και προσέχει την υγεία του
.

                 **

Από την Ελίνα-Νάχνα Νικολίτσα
Ηχοθεραπεύτρια
Τηλ.: 6947433899,
site: www.nahnavoice.gr,
email: nahna@nahnavoice.gr

                   **

 

 
 
Custom Search
 
Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η