Όλη η αλήθεια για το αλατι και την επίδρασή του στην υγεια μας – Είναι το αλατι ένας από τους κρυφούς εχθρούς της υγειας μας;
Συγγραφέας: Αννα Β. Πηγή: ANEW.GR
Σελίδα 1 από 2
Στην καθημερινή μας διατροφη μπορεί να μας έχει γίνει απαραίτητο το αλατι, αλλά κατά πόσο κάνει καλό στην υγεια μας;
Το αλατι είναι ένα από τα πλέον καθοριστικά υλικά στη διατροφη των περισσότερων ανθρώπων.
Στα παλαιότερα χρόνια το χρησιμοποιούσαν για να διατηρήσουν τις τροφές κάνοντάς τις παστές, αλλά τώρα χρησιμοποιείται για να προσθέσει ή και να ενισχύσει τη γεύση του φαγητού.
Πολλοί βάζουν αλάτι στο φαγητό τους πριν καν το δοκιμάσουν.
Η κυριότερη δικαιολογία είναι ότι χωρίς αλάτι το φαγητό είναι άνοστο.
Βλέποντας διάφορες μελέτες για την υγεια, μπορεί καθένας να διαπιστώσει ότιο μέσος άνθρωπος καταναλώνει πολλαπλάσιες ποσότητες αλατιού, από όσες πραγματικά χρειάζεται ο οργανισμός του.
Κι αυτό, γιατί εκτός από το αλάτι που προσθέτουμε στο φαγητό, αλάτι φυσικό υπάρχει και σε όλες τις τροφές, στο τυρί, στα αλλαντικά, στο ψωμί, στις πίτες, κ.ά.
Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.
Είναι μία από τις κυριότερες αιτίες πολλών παθήσεων του ανθρώπινου οργανισμού.
Της υψηλής πίεσης και κατά συνέπεια του εμφράγματος, μεταξύ άλλων νοσημάτων, όπως του καρκίνου του στομάχου, σύμφωνα με κάποιους ερευνητές.
Πόσο αλάτι μπορούμε να καταναλώνουμε δίχως πρόβλημα;
Η μέση συνιστώμενη δοσολογία για ένα υγιή ενήλικα είναι περίπου δύο κουταλάκια του γλυκού κοφτά αλάτι την ημέρα, δηλαδή περίπου 10 γραμμάρια.
Σε περίπτωση που κάποιος αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, όπως πίεσης ή καρδιάς, η δοσολογία αυτή κόβεται στο μισό ή μηδενίζεται.
Κόβοντας το αλάτι, είναι σίγουρο πως δεν βλάπτει κάποιος τον οργανισμό του, αλλά μάλλον καλό του κάνει.
Στην αγορά, υπάρχουν υποκατάστατα του αλατιού, όπως είναι το ποτάσιο που έχει επίσης την ιδιότητα να διαφυλάσσει σε χαμηλά επίπεδα την πίεση του αίματος.
Όμως η χρήση του θα πρέπει να γίνεται μετά από τη συμβουλή γιατρού, ιδιαίτερα αν κάποιος πάσχει από τα νεφρά του.
Πόσο αλάτι βάζουμε στα φαγητά;
Είναι πολύ εύκολο να δούμε πόσο αλάτι ρίχνουμε εμείς οι ίδιοι στο φαγητό μας.
Αλλά είναι αρκετά δύσκολο να διαπιστώσουμε την ποσότητα του αλατιού που «κρύβεται» σε άλλες τροφές που τρώμε.
Κάποιες τροφές μπορεί να περιέχουν από μόνες τους, δίχως δική μας προσθήκη, μέχρι και 10 γραμμάρια αλάτι, όσο δηλαδή είναι η συνιστώμενη ημερήσια δοσολογία για έναν υγιή ενήλικα.
Ας δούμε λοιπόν το «κρυμμένο» αλάτι που υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες στις τροφές που καταναλώνουμε:
Αλατισμένοι ξηροί καρποί,
Δημητριακά για το πρωινό,
Ελιές,
Έτοιμες σαλάτες σε κονσέρβα,
Έτοιμες σάλτσες ή σούπες σε σκόνη,
Ζαμπόν,
Καπνιστό κρέας,
Καπνιστό ψάρι,
Κύβοι λαχανικών ή κρέατος,
Λουκάνικα,
Μπέικον,
Ντοματοπελτές,
Πίτσα,
Τραγανιστά σνακς όπως πατατάκια, γαριδάκια κ.ά.,
Χάμπουγκερ