Κεντρική Σελίδα Ψηφοφορίες Εκδόσεις Online Αγορές Επικοινωνία
   
Ομορφιά - ΔίαιταΥγείαΨυχολογίαFeng-ShuiΑγαπημέναΑστρολογίαΣχεσεις
 
Ομορφιά - Δίαιτα
Υγεία
Ψυχολογία
Feng-Shui
Αγαπημένα
Αστρολογία
Σχεσεις
Εκδόσεις
Ψηφοφορίες
Online Αγορές
 
 
Ψυχολογία Περισσότερα άρθρα | Συνοπτική λίστα άρθρων |
 
Όσα θέλουμε να μάθουμε για την καταθλιψη – Πώς να την αντιμετωπίσουμε, τρόποι θεραπειας με ψυχοθεραπεια ή και φαρμακα
 
  Print this article E-mail this article to a friend   
Συγγραφέας: Αναστασία Π.   Πηγή: ANEW.GR
   Σελίδα 1 από 1  
 

Στην ψυχολογια η καταθλιψη αντιμετωπίζεται σύμφωνα και με την ψυχιατρικη ως μια ψυχική ασθένεια που όπως λένε οι ειδικοί ψυχολογοι και ψυχιατροι χαρακτηρίζεται συχνά από παρατεταμένες περιόδους θλίψης και μελαγχολίας. Σύμφωνα με την ψυχολογια επειδή ένα άτομο απλά κλαψουρίζει και γενικά μισεί τον κόσμο γύρω του δεν σημαίνει ότι έχει καταθλιψη αλλά εάν αυτού του είδους η συμπεριφορά, το αίσθημα κενού, η απώλεια της αυτο-αξίας, η απόλυτη έλλειψη ελπίδας για ευτυχία συνεχίζεται και το εμποδίζουν να λειτουργεί σε όλους τους τομείς της ζωής του, τότε ναι, αυτό το άτομο πράγματι έχει καταθλιψη. Στην ψυχολογία η κατάθλιψη ή η παρατεταμένη θλίψη είναι πραγματικά αρκετά συνήθης στις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού περίπου το 9,5 % του αμερικανικού πληθυσμού πράγματι πάσχει από αυτή την ασθένεια.

Ωστόσο σύμφωνα με την ψυχολογία δεν θεραπεύονται όλοι και ως εκ τούτου η κατάθλιψη και οι παρενέργειες εξακολουθούν να επιβαρύνουν ορισμένα άτομα.


Αυτή η ασθένεια μπορεί να φαίνεται αρκετά απλή στη θεραπεία της, αλλά στην πραγματικότητα, χρειάζεται πολύ περισσότερο από μια καλή διάθεση μέχρι να θεραπευτεί
πραγματικά η κατάθλιψη. Χρειάζονται συνεχείς επισκέψεις σε ένα ψυχοθεραπευτή καθώς και σε κάποιες περιπτώσεις λήψη συνταγογραφούμενων φαρμάκων που ο ιατρός θα ζητήσει από τον ασθενή - τίποτε από αυτά δεν γίνεται εύκολα, αλλά ο πόνος που αισθάνεται ένα άτομο εξαιτίας της κατάθλιψης είναι αρκετός λόγος ώστε οι άλλοι να αρχίσουν να προσέχουν και να αντιμετωπίζουν την κατάθλιψη με ή μέσα από διάφορες θεραπείες για την κατάθλιψη που είναι διαθέσιμες σήμερα.




Υπάρχουν διάφοροι τύποι κατάθλιψης

Από μανιακή ή διπολική κατάθλιψη
που χαρακτηρίζονται από ξαφνικές και ακραίες αλλαγές της διάθεσης κάποιου όπου τη μια στιγμή βρίσκεται σε κατάσταση μεγάλης ευφορίας, ενώ στο επόμενο λεπτό (ημέρα ή εβδομάδα), αισθάνεται ότι περνάει μια προσωπική κόλαση.

Η κατάθλιψη μετά τον τοκετό χαρακτηρίζεται από παρατεταμένη θλίψη και αίσθημα κενού από μια νέα μητέρα της οποίας η σωματική καταπόνηση κατά τη διάρκεια του τοκετού, το αβέβαιο αίσθημα ευθύνης απέναντι στο νεογέννητο μωρό μπορεί να είναι πιθανοί παράγοντες που αυτή η νέα μητέρα περνάει από αυτή τη δυσθυμία – η οποία χαρακτηρίζεται από ελαφρά ομοιότητα με την κατάθλιψη, αν και αυτή τη φορά, είναι ήδη αποδειχθεί ότι είναι λιγότερο σοβαρή, αλλά, φυσικά, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται αμέσως. Η Κυκλοθυμία χαρακτηρίζεται από ελαφρά ομοιότητα με τη μανιακή ή τη διπολική κατάθλιψη όπου το άτομο που πάσχει από την ψυχική ασθένεια, μπορεί ενίοτε να υποφέρει από σοβαρές αλλαγές της διάθεσης.

Η Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή χαρακτηρίζεται από πτώση σε τέλμα μόνο κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων περιόδων (π.χ. Χειμώνας, Άνοιξη, Καλοκαίρι και Φθινόπωρο). Μελέτες, ωστόσο, αποδεικνύουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι πράγματι πέφτουν σε θλίψη ως επί το πλείστον κατά τη διάρκεια του χειμώνα και του Φθινοπώρου. Τέλος, η Κυκλοθυμία, όπου η διάθεση ενός ατόμου μπορεί να εναλλάσσεται με τη χαρά, τη λύπη ή το θυμό σε σύντομο χρονικό διάστημα.


Η κλινική κατάθλιψη είναι στην πραγματικότητα ένας ιατρικός όρος για την κατάθλιψη.

Πράγματι η κλινική κατάθλιψη είναι περισσότερο διαταραχή παρά ασθένεια, δεδομένου ότι καλύπτει βασικά μόνο αυτούς που υποφέρουν από συμπτώματα κατάθλιψης. Η Κλινική κατάθλιψη είναι ο τρόπος που οι γιατροί αναφέρονται συνήθως στην «κατάθλιψη» όταν κάνουν διάγνωση στους ασθενείς τους. Βασικά, είναι απλά ένας ιατρικός όρος.


Παρά το γεγονός ότι είναι μια πραγματική διαταραχή, η κλινική κατάθλιψη μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Οι γιατροί είναι πραγματικά πολύ αισιόδοξοι ότι οι ασθενείς τους, οι οποίοι πάσχουν από κλινική διαταραχή θα γίνουν καλά στην πορεία τους προς την κατεύθυνση της καλής ψυχικής υγείας, εφόσον αντιμετωπιστεί μόλις διαγνωστούν με κλινική κατάθλιψη. Οι ασθενείς οι οποίοι αναζήτησαν θεραπείες για κλινική κατάθλιψη αποδείχθηκε ότι ήταν αρκετά επιτυχής, δεδομένου ότι το 80% των ασθενών με πραγματική κλινική κατάθλιψη έχουν θεραπευτεί και έχει βρει κάποια ανακούφιση στη διαταραχή τους.

Γι’ αυτούς που μπορεί να αναζητούν απαντήσεις στις σχετικές τους ερωτήσεις για την κλινική κατάθλιψη, συνιστάται ιδιαίτερα το τμήμα κατάθλιψης του κέντρου υγείας. Η κλινική κατάθλιψη δεν μπορεί να μην είναι τόσο απειλητική, όσο τα άλλα είδη κατάθλιψης, αλλά καλύτερα να την αφήνετε σε επαγγελματικά χέρια ενός ψυχολόγου, ψυχίατρου και ψυχοθεραπευτή που μπορούν με ασφάλεια να παρακολουθήσουν και να θεραπεύσουν τη διαταραχή αυτή.


Η εξεύρεση του σωστού αντικαταθλιπτικού φαρμάκου

Έχετε τις μαύρες σας; Δεν έχετε πάντα τη διάθεση να είστε ανάμεσα σε άλλους και να περνάτε καλά; Αν πάσχετε από παρατεταμένη θλίψη για αρκετό καιρό τώρα, θα πρέπει να αντιμετωπίσετε τις κρίσεις κατάθλιψης και να επισκεφθείτε ψυχίατρο, που ως γιατρός μπορεί να βοηθήσει στο πρόβλημά σας. Για να μην αναφέρουμε και τις διάφορες θεραπείες της κατάθλιψης και όλα τα είδη φαρμάκων για την κατάθλιψη που χορηγούν οι γιατροί στους ασθενείς τους.


Ευτυχώς, η κατάθλιψη πλέον μπορεί να θεραπευτεί, ειδικά αν διαγνωστεί νωρίς

Τα άτομα με κατάθλιψη μπορούν πράγματι να θεραπευτούν με θεραπεία και φαρμακευτική αγωγή που, μπορεί να είναι λίγο δαπανηρή, ωστόσο η καλή ψυχική υγεία του ανθρώπου είναι κάτι που δεν πρέπει να τσιγκουνευόμαστε. Η γνωστική συμπεριφορική συζήτηση ή η διαπροσωπική συζήτηση είναι απίστευτα υγιείς θεραπείες για την κατάθλιψη και μερικές μόνο από τις διαθέσιμες ψυχοκοινωνικές θεραπείες της κατάθλιψης που οι θεραπευτές γνωστικής συμπεριφοράς μπορεί να προσφέρουν στους ασθενείς τους. Στην πράξη αποδεικνύεται ότι και οι δυο μπορούν να παράγουν καρπούς και θετικά αποτελέσματα, ακόμη και για μικρής διάρκειας συνεδρίες. Από Δέκα έως είκοσι εβδομάδες περίπου είναι μάλλον αρκετές για να κάνουν έναν καταθλιπτικό ασθενή να αρχίσει σιγά-σιγά να ανακτά την ψυχική του υγεία. Πριν ξεκινήσει τη φαρμακευτική αγωγή για την κατάθλιψη, ο ασθενής πρέπει να επισκεφθεί πρώτα έναν αξιόπιστο γιατρό, ο οποίος θα κάνει διάγνωση από ποιο είδος κατάθλιψης πάσχει πραγματικά ο ασθενής, αν είναι κλινική κατάθλιψη, μανιακή κατάθλιψη ή οτιδήποτε. Είναι καλύτερα να είστε σίγουροι από τι πάσχετε πραγματικά επειδή υπάρχουν διάφορα φάρμακα για τη κατάθλιψη που είναι διαθέσιμα στην αγορά, και πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε το πιο κατάλληλο, αυτό που πραγματικά θα θεραπεύσει την κατάθλιψή σας.


Υπάρχει πράγματι μεγάλη ποικιλία αντικαταθλιπτικών φαρμάκων που βοηθούν στη θεραπεία αυτών που υποφέρουν από καταθλιπτική διαταραχή

Τα πιο δημοφιλή είναι αυτά που διαθέτουν εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης SSRIs ή παραλλαγές αυτών, ακολουθούν τα τρικυκλικά, ενώ η άλλη δημοφιλής παραλλαγή είναι οι αναστολείς μονοαμίνης οξειδάσης ή ΜΑΟIs. Αυτά τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα (η παραλλαγή SSRIs, καθώς και άλλα νεότερα αντικαταθλιπτικά φάρμακα που είναι διαθέσιμα στην αγορά), στην πραγματικότητα είναι μια πολύ ασφαλέστερη εναλλακτική λύση από τα τρικυκλικά, επειδή έχουν λιγότερες παρενέργειες σε αντίθεση με τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Μερικές φορές, οι γιατροί όντως θεωρούν ότι είναι αποτελεσματικότερο να αναμειγνύουν αυτά τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, ανάλογα με τις ανάγκες του ατόμου, ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει πράγματι μια ποικιλία αντικαταθλιπτικών φαρμάκων για να βοηθήσει τον καταθλιπτικό ασθενή να θεραπευτεί. Επίσης, η δόση των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων μπορεί πράγματι να αυξηθεί ή να μειωθεί ανάλογα με αυτό που κρίνει ο γιατρός ως αποτελεσματικότερο. Ωστόσο, αν ασθενείς πρόκειται να πάρουν αυτά τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, συνιστάται ιδιαίτερα να μην τα αναμειγνύουν ούτε να επιλέγουν τη δόση χωρίς να συμβουλευτούν πρώτα το γιατρό τους.


Τα αντι-αγχωτικά ή ηρεμιστικά ωστόσο, δεν πρέπει ποτέ να λαμβάνονται ως αντικαταθλιπτικά φάρμακα

Ακόμα κι αν αυτά τα αντιαγχωτικά φάρμακα συνταγογραφούνται συχνά μαζί με τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, δεν βοηθούν πραγματικά την θεραπεία της κατάθλιψης. Ο μοναδικός σκοπός τους είναι να βοηθήσουν να ηρεμήσουν τα νεύρα του ατόμου που έχει λόγο να πάρει αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Υπάρχουν πράγματι ορισμένες συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες από τη φαρμακευτική αγωγή, που συνήθως προέρχονται από τα τρικυκλικά φάρμακα. Μερικοί άνθρωποι τείνουν να μην ενοχλούνται από τις παρενέργειες της φαρμακευτικής αγωγής για την κατάθλιψη. Ωστόσο, αν αυτές γίνουν ενοχλητικές, μπορεί να καταλήξουν στην καταστροφή της ικανότητας του ατόμου να λειτουργεί σωστά, είναι καλύτερα να πάτε αμέσως στο γιατρό σας και να αναφέρετε τις παρενέργειες.


Πολύ συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες από τη φαρμακευτική αντικαταθλιπτική αγωγή είναι οι ακόλουθες:

Ξηροστομία:


όταν έχετε το ενοχλητικό αίσθημα της αφυδάτωσης, είναι καλύτερα να έχετε πάντα λίγο νερό (καθαρό, πόσιμο) κοντά σας, ώστε να πιείτε κάτι κάθε φορά που εμφανίζεται ξηροστομία, να μασάτε τσίχλα χωρίς ζάχαρη, ή ακόμα μια καλή ιδέα είναι να βουρτσίσετε τα δόντια σας μετά από κάθε γεύμα.

Δυσκοιλιότητα:

θεραπεύστε την δυσφορία με την κατανάλωση και τη λήψη πολλών φυτικών ινών που βοηθούν στην ενίσχυση της πέψης.

Θολή όραση:

μια άλλη προσωρινή παρενέργεια, περνάει αρκετά εύκολα, αλλά αν αποδειχθεί πολύ ενοχλητική, συμβουλευτείτε αμέσως το γιατρό σας.

Πονοκέφαλοι:

αρκετά συνήθεις με τα νεότερα είδη αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, δεν είναι πραγματικά σπουδαία υπόθεση, και φεύγει πραγματικά εύκολα.

Αϋπνία:

Την πρώτη φορά οι χρήστες αντικαταθλιπτικών φαρμάκων μπορεί να αντιμετωπίσουν πραγματικά αυτήν την παρενέργεια, αλλά αυτό συμβαίνει μόνο συνήθως κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων από τη λήψη τους.
Αν ζητήσετε από το γιατρό σας να μειώσει τη δοσολογία των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων μπορεί να σας βοηθήσει πραγματικά, ή να σας αλλάξει την ώρα της ημέρας που παίρνετε τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα και αυτό μπορεί πραγματικά να βοηθήσει το πρόβλημα του ύπνου σας.



ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

-
Συμπτώματα αγχους, ποια είναι και πότε αρχίζουν να γίνονται επικίνδυνα;

-
Ο Φόβος του αποχωρισμού είναι μια συμπεριφορά που αναπτύσσεται κυρίως στα παιδιά

-
Η δύναμη του εθισμού στο αλκοόλ, πού οφείλεται και πώς μπορεί να ξεπεραστεί - βασικές ψυχολογικες αναζητήσεις

-
Τι είναι οι Αγχωδεις Διαταραχες στην ψυχολογια, πώς μπορούμε να τις αναγνωρίσουμε και να τις αντιμετωπίσουμε;


           

 
 
Custom Search
 
Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η
<
<
<
<
<
Κάντε κλίκ απο κάτω