Κεντρική Σελίδα Ψηφοφορίες Εκδόσεις Online Αγορές Επικοινωνία
   
Ομορφιά - ΔίαιταΥγείαΨυχολογίαFeng-ShuiΑγαπημέναΑστρολογίαΣχεσεις
 
Ομορφιά - Δίαιτα
Υγεία
Ψυχολογία
Feng-Shui
Αγαπημένα
Αστρολογία
Σχεσεις
Εκδόσεις
Ψηφοφορίες
Online Αγορές
 
 
Ψυχολογία Περισσότερα άρθρα | Συνοπτική λίστα άρθρων |
 
Είστε γονεις και δεν μπορείτε να προσεγγίσετε την ψυχολογια του παιδιου σας; Πώς να κάνετε το παιδί σας να σας ακούει και να τα πάτε καλά μαζί του
 
  Print this article E-mail this article to a friend   
Συγγραφέας: Ματίνα Π.   Πηγή: ANEW.GR
   Σελίδα 1 από 1  
 

Το να είσαι γονιος είναι ίσως η πιο δύσκολη δουλειά που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσετε στη ζωή. Η ψυχολογια ενός παιδιου παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικοτητας του και εσείς τον σημαντικότερο απ’ όλους για να γίνει αυτό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Έχετε ένα επιθετικό παιδί, το οποίο όμως αδυνατείτε να κατανοήσετε;

Είναι ανήσυχο, επιθετικό και οι ενέργειες του κυριαρχούνται από τις λέξεις «Δεν θέλω να»; Πριν ξεκινήσετε να κατηγορείτε οποιονδήποτε πρέπει να ξέρετε ότι ένα επιθετικό παιδί στερείται της ικανότητας αυτοελέγχου, πράγμα το οποίο αυξάνει τα καθημερινά προβλήματα γύρω του. Η συμπεριφορά του μπορεί να ποικίλει από μικρά ξεσπάσματα της στιγμής έως μεγάλα ξεσπάσματα με μεγάλη διάρκεια.


Πώς μπορείτε να χειριστείτε καλύτερα την κατάσταση:

Βήμα 1: Ένα οποιοδήποτε παιδί πόσο μάλλον ένα επιθετικό παιδί χρειάζεται σαφείς κανόνες

Αυτοί οι κανόνες είναι που προωθούν τον αυτοέλεγχο και το αίσθημα ευθύνης. Μην αποκλίνετε από τις αποφάσεις που έχετε πάρει! 



Βήμα 2
: Καταργήστε ηχητικά και οπτικά ερεθίσματα (τηλεόραση, κινούμενα σχέδια και ταινίες)

Τα παιδιά διεγείρονται υπερβολικά τόσο οπτικά όσο και ακουστικά, αλλά και από το περιβάλλον, επομένως χρειάζονται ένα ήρεμο και οργανωμένο περιβάλλον για να ηρεμήσουν και να επικεντρωθούν. Οργανώστε το δωμάτιο έτσι ώστε να μην περιλαμβάνει πάρα πολλά είδη επίπλων, παιχνίδια και πολύχρωμες εικόνες.


Βήμα 3: Δίνετέ τους ερεθίσματα κάθε μέρα προκειμένου να μην χάνουν το ενδιαφέρον τους

Θα πρέπει να τους ωθήσετε για παράδειγμα προς τον αθλητισμό ώστε να βγάζουν εκεί όλη την παραπάνω ενέργεια που έχουν. Επίσης, επιβραβεύετε κάθε θετική δράση, δίνοντας επαίνους ή μικρές ανταμοιβές (αλλά θα πρέπει να είναι μικρές!). 


Βήμα 4: Διατυπώστε συγκεκριμένες οδηγίες για να ακολουθούν

Θα πρέπει να γνωρίζουν και να κατανοούν με σαφήνεια ποιοί είναι οι κανόνες σας για να μπορούν να τους ακολουθήσουν. 



Βήμα 5:
Δώστε την ευκαιρία στο παιδί σας να ελέγχει τις δικές του ενέργειες.

Όταν τα παιδιά αρχίζουν να αναλαμβάνουν την ευθύνη, η προδιάθεσή τους απέναντι σε αρνητική συμπεριφορά μειώνεται. 





Βήμα 6:
Καθιερώστε καθημερινούς κανόνες που θα τους γίνουν ρουτίνα

Με άλλα λόγια, δημιουργήστε ένα καθημερινό πρόγραμμα που θα πρέπει να ακολουθούν πιστά τα παιδιά και δεν θα αλλάζει για κανέναν και τίποτα. Τα παιδιά αποδέχονται ευκολότερα μια δραστηριότητα ή εργασία και δεν θα πουν " δεν θέλω να " εάν έχουν αφομοιώσει ένα χρονοδιάγραμμα και έχει γίνει μέρος της καθημερινότητάς τους.

Θα κατανοήσουν την αλυσίδα των δραστηριοτήτων και θα προετοιμάσουν κατάλληλες ενέργειες (να καθίσουν στο τραπέζι, να κοιμούνται μια συγκεκριμένη ώρα, να συλλέγουν τα παιχνίδια τους πριν κοιμηθούν, κ.λπ.). Θα μάθουν να σκέφτονται και με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά θα νιώθουν περισσότερη ασφάλεια. Οι αλλαγές στο πρόγραμμα των παιδιών τους δημιουργούν ανασφάλεια.



Βήμα 7:
Δώστε στο παιδί να καταλάβει πως έχει τον έλεγχο και συμμετέχει σε κάθε τι  

Αλλά παράλληλα δεν θα πρέπει να αποφύγετε να του επιβάλετε κυρώσεις όταν οι κανόνες δεν ακολουθούνται. Όλα τα μέλη της οικογένειας ακολουθούν τους κανόνες. Δείξτε του το αυτό για να το κάνει κι εκείνο! 



Βήμα 8:
Παρατηρήστε για ποιά πράγματα κάνει το παιδί συχνά παράπονα ή το ενοχλούν

Όταν τα ανακαλύψετε προσπαθήστε να εξαλείψτε σιγά-σιγά τις «χάρες γεμάτες αγάπη», που σας έκαναν να χάσετε τον έλεγχο και το παιδί να μάθει πως δεν χρειάζεται να υπακούει σε κανόνες. Το να είσαι καλός γονιός δεν σημαίνει να δίνεις τα πάντα και συνεχώς ότι θέλει ένα παιδί.

Πρέπει να του προσφέρετε δώρα όταν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος:


Όταν γιορτάζει, ή για να το επιβραβεύσετε όταν το αξίζει πραγματικά και έχει κάνει μια πράξη που δείχνει πως το δικαιούται! Με αυτό τον τρόπο θα σταματήσει να ζητάει συνεχώς πράγματα που θα αντιλαμβάνεται πως δεν έχει κάνει κάτι για να τα δικαιούται.



Εμπιστευτείτε τον εαυτό σας και χρησιμοποιείτε έναν ευχάριστο τόνο όταν μιλάτε στο παιδί.

Δεν χρειάζονται φωνές ή άσχημα λόγια και κατηγορίες.

Η καλή συμπεριφορά η δική σας θα δώσει το καλό παράδειγμα και θα οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου όλοι θα είναι κερδισμένοι. Το παιδί σας θα αρχίσει να αναλαμβάνει ευθύνες, θα ωριμάσει όμορφα και δεν θα αναπτύξει αρνητικά συναισθήματα για εσάς. Εσείς θα έχετε λιγότερο τεταμένα νεύρα, θα ξέρετε πως το παιδί μεγαλώνει σωστά και θα είστε πολύ περήφανοι γι' αυτό.

Και μην ξεχνάτε: ένα θετικό μήνυμα μπορεί να απομακρύνει πολλά αρνητικά αποτελέσματα.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

-
Τι συμβαίνει στην ψυχολογια των παιδιων που λένε ψέματα και πώς θα τα βοηθήσουμε να σταματήσουν έγκαιρα πριν τους γίνει συνήθεια

-
Η καταθλιψη στους εφηβους – Συμπτωματα και θεραπεια συμφωνα με την ψυχολογια

-
Σημαντικά βήματα για την βελτίωση των σχέσεων παιδιών και γονέων και για μια καλύτερη διαπαιδαγώγηση των παιδιών καιγονέων

-
Διδάξτε το παιδι σας να μοιράζεται πράγματα από πολύ μικρό με τους άλλους

 
 
Custom Search
 
Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η
<
<
<
<
<
Κάντε κλίκ απο κάτω