Αν χρησιμοποιήσετε έτοιμους ζωμούς λαχανικών ή κρέατος, αποφύγετε να βάλετε επιπλέον αλάτι κατά το μαγείρεμα του φαγητού σας.
Αναζητήστε για το πρωινό σας δημητριακά με τη λιγότερη δυνατή ποσότητα σε αλάτι.
Αποφύγετε να αγοράζετε τυριά με έντονες και δυνατές γεύσεις ή προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε λιγότερη ποσότητα.
Αποφύγετε να αγοράζετε τυριά τύπου ροκφόρ και τα διάφορα ανακατεργασμένα τυριά.
Αποφύγετε τη χρήση αλατιού όταν μαγειρεύετε λαχανικά γιατί μειώνει την περιεκτικότητά τους σε ποτάσιο.
Αποφύγετε την αγορά ή κατανάλωση αλμυρών σνάκς, αλατισμένων ξηρών καρπών, μπισκότων με αλάτι, τυρί ή μπέικον.
Αποφύγετε την αγορά καπνιστού μπέικον.
Αποφύγετε την αγορά τροφίμων τα οποία διατηρούνται στην άλμη ή είναι παστά.
Αποφύγετε τις έτοιμες σάλτσες, σαλάτες και τις πίκλες.
Αποφύγετε τους έτοιμους ζωμούς λαχανικώνκαι κρέατος που περιέχουν μεγάλες ποσότητες αλατιού, και προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε μόνο σπιτικούς ζωμούς.
Δοκιμάστε να αντικαταστήσετε το αλάτι με υποκατάστατα, εφόσον δεν έχετε πρόβλημα με τα νεφρά σας.
Μην κάνετε όμως και με τα υποκατάστατα υπερβολές, γιατί μπορεί να δημιουργήσετε πρόβλημα.
Δοκιμάστε το φαγητό σας πριν βάλετε αλάτι, και θα διαπιστώσετε πως τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται πραγματικά να προσθέσετε.
Μειώστε σταδιακά τις ποσότητες αλατιού στα φαγητά σας, μέχρι το σημείο που η γεύση να σας ικανοποιεί οριακά, και σύντομα η διαφορά δεν θα σας φαίνεται.
Μειώστε την κατανάλωση καπνιστών κρεατικών ή ψαριών.
Προσέξτε τις ετικέτες όλων των τροφίμων πριν τα αγοράσετε ή πριν τα καταναλώσετε.
Το αλάτι μπορεί να αναφέρεται και ως sodiumchloride, monosodiumglutamate ή ως bicarbonatesoda.
Προτιμήστε να μαγειρεύετε τα λαχανικά σας στον ατμό για να αυξήσετε στο μέγιστο τη γεύση τους.
Προτιμήστετα φρέσκα ή κατεψυγμένα λαχανικά και όχι αυτά που βρίσκονται μέσα σε κονσέρβες που περιέχουν αλάτι.
Προτιμήστε το ανάλατο βούτυρο και τις ανάλατες φρυγανιές.
Φροντίστε η αλατιέρα σας να έχει πολύ μικρές τρύπες, για να προστεθούν μικρές ποσότητες αλατιού στο φαγητό σας κάθε φορά που την χρησιμοποιείτε.
Χρησιμοποιείστε περισσότερα μυρωδικά, μπαχαρικά και καρυκεύματα στα φαγητά σας για να ενισχύσετε τη γεύση τους.
Προτιμήστε το αλάτι Ιμαλάϊων.
Είναι πολύ πιο υγιεινό.
Ενδεικτικά σας παραθέτουμε παρακάτω μερικές τροφές και την περιεκτικότητά τους σε αλάτι, ανά 100 γραμμάρια, για να δείτε πόσο περιέχουν, ποιες να προτιμάτε και ποιες να αποφεύγετε: