Κεντρική Σελίδα Ψηφοφορίες Εκδόσεις Online Αγορές Επικοινωνία
   
Ομορφιά - ΔίαιταΥγείαΨυχολογίαFeng-ShuiΑγαπημέναΑστρολογίαΣχεσεις
 
Ομορφιά - Δίαιτα
Υγεία
Ψυχολογία
Feng-Shui
Αγαπημένα
Αστρολογία
Σχεσεις
Εκδόσεις
Ψηφοφορίες
Online Αγορές
 
 
Υγεία Περισσότερα άρθρα υγείας | Συνοπτική λίστα άρθρων υγείας |
 
Όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε για τις βιταμινες και τα συμπληρωματα διατροφης και δεν τολμούσατε να ρωτήσετε – Γιατί κάνουν καλό στην υγεια μας και συγκεκριμένα σε ποιους τομείς
 
  Print this article E-mail this article to a friend   
Συγγραφέας: Pan Tin   Πηγή: ANEW.GR
   Σελίδα 2 από 2  
 

Ένας ουσιαστικός οδηγός για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η έλλειψη βιταμίνης: Οι βιταμίνες αποτελούν το πιο σημαντικό παράγοντα για υγιεινή διαβίωση αποδίδουν καλύτερα όταν το σώμα σας παίρνει μια επαρκής ποσότητα από όλες τις βασικές βιταμίνες.

Υπάρχουν διάφορες διαθέσιμες βιταμίνες, με κάθε μια να ωφελεί ένα συγκεκριμένο μέρος και λειτουργία του σώματος.
           


Συμπτώματα και σημάδια της έλλειψης βιταμινών: Κάθε βιταμίνη μπορεί να έχει μια σειρά σημάδια και συμπτωμάτα που χαρακτηρίζουν την έλλειψη της.

Το σημαντικότερο όφελος που αποδίδεται στις βιταμίνες είναι οι αντιοξειδωτικές ιδιότητές τους. Η βιταμίνη Α, η βιταμίνη
C, μαζί με διάφορα φυτοχημικά και καροτενοειδή ενεργούν ως οδοκαθαριστές για τα οξειδωτικά ή τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου στον οργανισμό σας. Αυτά τα ενεργά προϊόντα παράγονται κυρίως από τις συνήθεις χημικές αντιδράσεις του ανθρώπινου σώματος, αλλά επιδεινώνονται σε περίπτωση περιβαλλοντικών επιθέσεων όπως το στρες, η μόλυνση του περιβάλλοντος, τα χημικά που λαμβάνουμε από τον αέρα, τις τροφές, τα απορρυπαντικά, το κάπνισμα κ.ά. Μια απλή δραστηριότητα όπως η αναπνοή μπορεί επίσης να οδηγήσει στην παραγωγή της.

Αυτά τα αντιοξειδωτικά ή ελεύθερες ρίζες μπορούν να είναι εξαιρετικά επιβλαβή καθώς έχουν τη δυνατότητα να βλάψουν τη μεμβράνη κυττάρων και να αλληλεπιδράσουν με το γενετικό υλικό σας.
Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από παθήσεις όπως η καρδιοπάθεια, στις διάφορες χρόνιες παθήσεις, παθήσεις στα διάφορα μέρη και όργανα του σώματος και στην ενίσχυση της διαδικασίας γήρανσης. Μπορεί επίσης να αυξήσει τις επικίνδυνες ιδιότητες των λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (
LDL) χοληστερόλης, που μπορεί να προκαλέσει αρτηριοσκλήρυνση (φράξη των αρτηριών, εγκεφαλικά, καρδιοπάθειες). Οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες Ε, C και Α βοηθούν πολύ στην εξουδετέρωση αυτών των ριζών και είναι επωφελείς στο να μειώνουν το μέγεθος των ενδεχομένων ζημιών που προκαλούνται από αυτές.

Έλλειψη Βιταμίνης Α, Βιταμίνης
C, Βιταμίνης Ε και Βήτα-Καροτίνης: Η έλλειψη Βιταμίνης Α, C, και Ε σε συνδυασμό με την Βήτα-Καροτίνη μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιοπάθειες και άλλες χρόνιες παθήσεις.

Αυτές οι βιταμίνες είναι πλούσιες σε θρεπτικές ουσίες και έχουν τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες που βοηθούν στην καλύτερη συντήρηση του πιο ζωτικής σημασίας οργάνου του σώματός μας, καρδιά.

Η βιταμίνη Ε:
Είναι χρήσιμη στην πρόληψη των θρόμβων αίματος και αποτρέπει τη συλλογή λιπαρών πλακών καθώς επίσης και του πολλαπλασιασμού κυττάρων στον τοίχο των αρτηριών. Είναι επίσης χρήσιμη σε περίπτωση ασθένειας, όπως τον Διαβήτη τύπου 2. Έτσι, ενδείκνυται να λαμβάνετε μια καλή ποσότητα της βιταμίνης Ε σε περίπτωση που υποφέρετε από Διαβήτη τύπου 2. Μερικές άλλες ενώσεις βιταμίνης Ε, όπως τοκοτριενόλη και τοκοφερόλη έχουν άλλα οφέλη. Μελέτες δείχνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνη Ε έχει προστατευτική αξία.

Η βιταμίνη C:
Είναι κυρίως χρήσιμη για την διασφάλιση της σωστής κυκλοφορίας του αίματος και διατηρεί την ευελιξία στα αιμοφόρα αγγεία μας. Ιδιαίτερα χρήσιμη για τους καπνιστές και ιδιαίτερα όσους εκτίθενται σε χημικά, είτε αυτά προέρχονται από τον αέρα, ζουν σε μολυσμένη ατμόσφαιρα, καταναλώνουν τροφές με χημικά, σαπούνια με χημικά κ.ά που φέρνει ο σύγχρονος τρόπος ζωής και τα προϊόντα που καταναλώνουμε. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2001 αναφέρει ότι οι άνθρωποι που έχουν αυξημένα επίπεδα βιταμίνης
C στον οργανισμό τους, έχουν την τάση να κινδυνεύουν λιγότερο από καρδιακές παθήσεις, αρρώστιες και άλλες παθήσεις που μπορούν να επιτεθούν στον οργανισμό τους. Το βέλτιστο επίπεδο της βιταμίνης C και της βιταμίνης Ε στον οργανισμό σας, μειώνει το ρυθμό γήρανσης και τις πιθανότητες για Αλσχάιμερ και άλλες εκφυλιστικές παθήσεις. Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι πλούσια σε βήτα-καροτίνη, καροτενοειδή, ή λυκοπένιο μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Διατροφή που είναι χαμηλή σε λυκοπένιο αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Συχνά, πραγματοποιούνται διάφορες μελέτες που δείχνουν πως είναι απαραίτητες οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής:
Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω της επίδρασης των οξειδωτικών λόγω των χημικών και της μόλυνσης του περιβάλλοντος, που μπορεί να προκαλέσει ζημία στις αρτηρίες.

Οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα βοηθούν στην προστασία από έναν αριθμό επικίνδυνων για τη ζωή ασθενειών. Βέβαια, είναι καλύτερο να έχουμε αυτά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά μιας ισορροπημένης διατροφής, αντί πολλών κάψουλων βιταμίνης και συμπληρωμάτων. Αλλά είναι δύσκολο με τη μορφή που έχουν πολλές από τροφές που λαμβάνουμε όπου πλέον έχουν έλλειψη σε βασικές ποσότητες απαραίτητων στοιχείων για την υγεία μας.

Βασικές πληροφορίες για τις συνθετικές και φυσικές βιταμίνες: Πολλές οι πληροφορίες για τα πλεονεκτήματα καθώς επίσης και τα μειονεκτήματα των φυσικών και συνθετικών βιταμινών, και υπάρχει μια σύγχυση για τα οφέλη και των δύο τύπων.


Ας εξετάσουμε ορισμένα βασικά θέματα για τις συνθετικές και φυσικές βιταμίνες. Είναι καλό να λαμβάνουμε συνθετικές βιταμίνες; Αυτό είναι το πιο σημαντικό ερώτημα που απασχολεί περισσότερο. Μπορεί να υπάρξουν μερικά προβλήματα που συνδέονται με τη χρήση των συνθετικών βιταμινών. Οι άνθρωποι έχουν συνηθίσει στην κατανάλωση των τροφίμων από τη φύση για εκατομμύρια χρόνια. Οι περισσότερες από τις συνθετικές βιταμίνες που κατασκευάζονται στα εργαστήρια, δεν ενσωματώνουν τα υλικά, διαθέσιμα φυσικά, στην παραγωγή τους. Αυτά είναι συνήθως χημικές ενώσεις και δεν μπορούν να βρεθούν στη φύση. Δεδομένου ότι οι ενώσεις αυτές αποτυγχάνουν να αναγνωριστούν από το σώμα σας, αυτό τείνει να διαμαρτυρηθεί υπό μορφή απρόβλεπτων αντιδράσεων. Το σώμα σας καταλαβαίνει αυτήν την διαφορά και μπορεί να προτιμήσει να έχει την πραγματική, δηλαδή φυσικές βιταμίνες, αντί της συνθετικής ποικιλίας. Η εκστρατεία
ConNutri της OCA στοχεύει στην έκθεση αυτών των ζητημάτων προκειμένου οι καταναλωτές να κάνουν μια καλύτερη επιλογή. Σύμφωνα με την OCA, οι συνθετικές βιταμίνες δεν είναι απολύτως άχρηστες. Σύμφωνα με αυτούς, οι συνθετικές βιταμίνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περιπτώσεις ιατρικών έκτακτων αναγκών αλλά σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί να είναι περιττές, ακόμη και ανθυγιεινές σε σύγκριση με τις φυσικά παραγόμενες βιταμίνες που βρίσκονται κυρίως σε ζωικές και φυτικές πηγές.

Τρόποι για να καθορίσετε εάν μια συγκεκριμένη βιταμίνη, είναι συνθετική ή φυσική: Οι ετικέτες προϊόντων συμπληρωμάτων ή βιταμινών τείνουν να χρησιμοποιούν τις λέξεις ή τις φράσεις όπως «οργανική», «πηγή τροφίμων», «βάση τροφίμων», ή «όλος φυσικός», ακόμα κι αν χρησιμοποιούν ένα μίγμα τροφίμων εμπλουτισμένα με συνθετικές βιταμίνες.

Διάφορα προϊόντα χρησιμοποιούν συνθετικές βιταμίνες αν και η ετικέτα τους επισημαίνει αντίθετα. Μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στην ετικέτα του προϊόντος προκειμένου να διαπιστώσετε εάν περιέχει φυσικές ή συνθετικές βιταμίνες. Αν δείτε ότι τα επίπεδα της είναι υψηλότερα έναντι προϊόντων που είναι άμεσα διαθέσιμα στη φύση, να είστε σίγουροι για το γεγονός ότι το συγκεκριμένο προϊόν κάνει χρήση των συνθετικών βιταμινών. Μερικά συνθετικά συστατικά μπορούν να είναι καλύτερα ή χειρότερα.

Οι βιταμίνες ταξινομούνται σε δύο κύριες κατηγορίες ανάλογα με τη διαλυτότητά τους: Λίγες βιταμίνες είναι υδατοδιαλυτές και μπορούν να φύγουν από το σώμα πολύ εύκολα (συνήθως όταν πάμε τουαλέτα μέσω των ούρων και των κοπράνων).

Η βιταμίνη Α, βιταμίνη Δ, η βιταμίνη Ε και βιταμίνη Κ εμπίπτουν στην κατηγορία των λιποδιαλυτών βιταμινών και δεν αποβάλλονται εύκολα. Αυτές οι βιταμίνες ενισχύουν τη συσσώρευση των λιπαρών ιστών του σώματός σας. Αυτή η ικανότητα αποθήκευσης, αυξάνει τη τοξικότητα στη περίπτωση που έχουν χορηγηθεί υψηλότερες δόσεις συνθετικών βιταμινών, γι’ αυτό πρέπει να προσέχουμε να μην ξεπεράσουμε την ποσότητα που μας έχει πει ο γιατρός ή ο ομοιοπαθητικός μας. Η επίδραση είναι μεγαλύτερη στη περίπτωση που οι συνθετικές βιταμίνες έχουν ληφθεί αντί των φυσικών, καθώς το σώμα είναι καλά εξοικειωμένο με τις φυσικές βιταμίνες και γνωρίζει τους τρόπους μεταβολισμού τους. Είναι καλύτερο να κάνετε χρήση των φυσικών παραλλαγών των λιποδιαλυτών βιταμινών, αντί να κάνετε χρήση των διαθέσιμων χημικών συμπληρωμάτων τους. Αν και υπάρχουν μερικοί παράγοντες που ωφελούν τους χρήστες των συνθετικών βιταμινών όπως την αγνότητά τους δεδομένου ότι κατασκευάζονται σε εξουσιοδοτημένα εργαστήρια, καθώς και η δυνατότητα ελέγχου της δοσολογίας, υπάρχουν επίσης μια σειρά παραγόντων που μετατρέπουν τη χρήση αυτή σε μειονέκτημα. Για αυτό δεν θα πρέπει να τις παίρνετε μόνοι σας. Συνεπώς, είναι σκόπιμο να προσθέσετε βιταμίνες μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής και φυσικών βιταμινών παρά να κάνετε χρήση των χημικών βιταμινών.

Οφέλη από τη λήψη φυσικών βιταμινών, συμπληρωμάτων διατροφής: Οι περισσότεροι θέλετε να έχετε στον οργανισμό σας τις καλύτερες δυνατές βιταμίνες και ανόργανα συστατικά.

Ωστόσο, όσο σκληρά κι αν προσπαθείτε, αδυνατείτε να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή που είναι γεμάτη από μεταλλικά στοιχεία, βιταμίνες και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Είναι πολύ δύσκολο να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή πέραν των φρούτων και των λαχανικών που καταναλώνετε στην καθημερινή ζωή καθώς ακόμα και αυτά έχουν πολλά χημικά συστατικά από τους ψεκασμούς και τα χημικά λιπάσματα. Ακόμα κι αν καταναλώνετε τρόφιμα που είναι φυσικά, οργανικά και χαμηλά σε συντηρητικά, τείνετε να έχετε ελλείψεις στις ουσιαστικές βιταμίνες. Για παράδειγμα, ένα λαχανικό να θυμάστε ότι έχει διανύσει πολύ δρόμο ταξιδεύοντας από την αγορά στο σπίτι σας, καταλήγοντας για μερικές ημέρες στο ψυγείο σας, και κατόπιν το καταναλώνετε μόνο αφού το επεξεργαστείτε για ακόμη μια φορά υπό μορφή βράσης ή μαγειρέματος. Είναι σαφές ότι όταν καταναλώνετε τα λαχανικό πολύ χαμηλές ποσότητες βιταμινών και θρεπτικών ουσιών θα φτάσουν στον οργανισμό σας. Δεδομένου ότι είναι αδύνατο να λάβετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες με φυσικό τρόπο, είναι ουσιαστικό να τις λαμβάνει κανείς μέσω των φυσικών βιταμινών και των συμπληρωμάτων διατροφής.


Ανάγκη των βιταμινών προκειμένου να αποτραπούν οι ασθένειες: Το σώμα μας είναι στην άμεση ανάγκη από βιταμίνες προκειμένου να λειτουργήσει καλά.


Έτσι, πρέπει να αναπληρώνεται τακτικά σε κάποια μορφή ή άλλη. Το σώμα σας έχει ανάγκη από αυτές, προκειμένου να αποφευχθεί αδυναμία ή να προσβληθεί με οποιαδήποτε άλλη ασθένεια. Οι βιταμίνες είναι ουσιαστικές προκειμένου να ενισχυθεί το ανοσοποιητικό σύστημα κατά των ασθενειών που μπορούν να προσβάλουν το σώμα. Οι βιταμίνες είναι επίσης σημαντικές για την καταπολέμηση υπαρχόντων ιών που μπορεί να έχουν εισβάλει ήδη στο σώμα σας και να σας κατέστησαν ασθενείς. Μερικές βιταμίνες δεν είναι διαθέσιμες φυσικά Υπάρχει ένας αριθμός από περιπτώσεις όπου η βιταμίνη δεν μπορεί να ληφθεί φυσικά, από τα τρόφιμα που καταναλώνονται στην καθημερινή ζωή.
Όπως η Βιταμίνη Κ, το σίδηρο, η βιταμίνη Δ. Σε μικρότερες αλλά και σε μεγαλύτερες ηλικίες ο οργανισμός μας κατά περιόδους, δεν έχει αρκετή βιταμίνη Κ. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα. Επίσης όσοι είναι σε χορτοφαγικές δίαιτες εμφανίζουν συχνά έλλειψη σε μερικές βιταμίνες.

Μην ξεχάσετε πως δεν θα πρέπει να κάνετε μόνοι σας λήψη βιταμινών και συμπληρωμάτων, αλλά θα πρέπει να πάρετε τις συμβουλές του γιατρού ή του ομοιοπαθητικού σας.


 

          

 
 
| 1 | 2 |
Custom Search
 
Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η