Κεντρική Σελίδα Ψηφοφορίες Εκδόσεις Online Αγορές Επικοινωνία
   
Ομορφιά - ΔίαιταΥγείαΨυχολογίαFeng-ShuiΑγαπημέναΑστρολογίαΣχεσεις
 
Ομορφιά - Δίαιτα
Υγεία
Ψυχολογία
Feng-Shui
Αγαπημένα
Αστρολογία
Σχεσεις
Εκδόσεις
Ψηφοφορίες
Online Αγορές
 
 
Αγαπημένα Περισσότερα άρθρα | Συνοπτική λίστα άρθρων |
 
Αυτουπνωση και Υπνωση - Εφαρμογές της αποτελεσματικής Μεθόδου Αυτοβελτιωσης
 
  Print this article E-mail this article to a friend   
Συγγραφέας: Αγγελος Βιαννίτης   Πηγή: ANEW.GR
   Σελίδα 1 από 3  
 


Η ΥΠΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ

Παρά το γεγονός ότι στις μέρες μας έχουν αναγνωριστεί οι εντυπωσιακές θεραπευτικές εφαρμογές της ύπνωσης, ακόμα και σε περιπτώσεις πού μια μακρόχρονη ψυχοθεραπεία αποτυγχάνει να δώσει λύσεις, πολλοί αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την πιθανότητα να αφεθούν στα χέρια ενός υπνοθεραπευτή για να τους υπνωτίσει. Ο κύριος λόγος γι΄ αυτήν την αρνητική στάση είναι συνήθως ο λανθασμένος μύθος ότι υπνωτίζομαι σημαίνει ότι καταντώ ένα άβουλο υποχείριο στο έλεος ενός άλλου ατόμου. Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν μπορεί να υπνωτίσει κάποιον χωρίς την συγκατάβασή του και την θέλησή του. Σε οποιαδήποτε στιγμή κατά την διάρκεια μιας ύπνωσης, ο υπνωτιζόμενος μπορεί να αρνηθεί να κάνει κάτι πού θα τον βλάψει και ουσιαστικά ποτέ δεν χάνει τον έλεγχο. Στην πραγματικότητα ή ύπνωση είναι ουσιαστικά ένα πολύ φυσικό φαινόμενο το οποίο συναντάμε καθημερινά. Για παράδειγμα, έχετε ποτέ βρεθεί στην κατάσταση:Να κοιτάτε έξω από το παράθυρο με ένα μακρινό, απλανές βλέμμα ενώ σκέφτεστε έντονα κάποιο συγκεκριμένο θέμα;

Να διαβάζετε ένα πραγματικά καλό βιβλίο και να είστε τόσο απορροφημένοι απ΄ αυτό ώστε να ξεχνάτε πού βρίσκεστε ενώ διαβάζετε;

Να ασχολείστε με μια δραστηριότητα τόσο ευχάριστη, όπως η περιποίηση ενός κήπου ή το παίξιμο ενός παιχνιδιού στον υπολογιστή πού σας κάνει να ξεχνάτε τον χρόνο πού κυλάει;

Να ταξιδεύετε με αυτοκίνητο ή το τραίνο και η μονοτονία του ταξιδιού να σας προκαλεί μια ευχάριστη νωχελικότητα πού σχεδόν σας κοιμίζει;
Αν αναγνωρίζετε αυτές τις καταστάσεις σαν δικές σας εμπειρίες- κάτι πού είναι απόλυτα φυσιολογικά, τότε ήδη έχετε βρεθεί, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σε μια κατάσταση ελαφριάς ή μέτριας ύπνωσης. Η διαφορά είναι ότι απλώς, στην καθημερινότητα, δεν ονομάζουμε αυτές τις καταστάσεις ύπνωση, αλλά ¨ονειροπόληση¨ ή ¨ είμαι αποτραβηγμένος στις σκέψεις μου¨. Όταν κοιτάμε έξω από το παράθυρο ονειροπολώντας, έχουμε επίγνωση ότι βρισκόμαστε στο σαλόνι μας, αλλά αυτή η πληροφορία δεν είναι σημαντική, καθώς όλη μας η προσοχή είναι συγκεντρωμένη στα εσωτερικά ερεθίσματα, στις σκέψεις μας, και όχι σε αυτό πού συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας. Αν κάτι τραβήξει όμως την προσοχή μας, όπως το κουδούνισμα του τηλεφώνου, αμέσως βγαίνουμε απ΄ αυτή την κατάσταση.

Φανταστείτε το υποσυνείδητο σαν ένα γόνιμο χωράφι πού περιφράσσεται από ένα χαμηλό και διάτρητο φράκτη και την συνείδηση, το μέρος του νου πού κρίνει και αναλύει, σαν ένα κέρβερο των πυλών, έναν άγριο σκύλο πού περιπολεί στην περιφέρεια του φράκτη. Όταν ο σκύλος είναι ξύπνιος και σε εγρήγορση, είναι δύσκολη η πρόσβαση στον κήπο, εκτός αν έχουμε μάθει κάποια ιδιαίτερα περάσματα ή γνωρίζουμε κάποια κόλπα να τον ξεγελάσουμε. Όταν όμως ο σκύλος κοιμάται, είναι πιο εύκολο να πλησιάσουμε το χωράφι και να φυτέψουμε σπόρους πού θα δώσουν καρπούς.

Ουσιαστικά η ύπνωση δεν είναι τίποτα περισσότερο από έναν ¨ ύπνο¨ της συνείδησης, πού προκαλείται από ορισμένες μεθόδους και χειρισμούς, οι οποίοι θέτουν το υποσυνείδητο ή το, ευρέως οριζόμενο, ασυνείδητο, κάτω από τον έλεγχο μας. Είναι μια κατάσταση αυξημένης υποβολιμότητας και θα μπορούσαμε να πούμε ότι μοιάζει με την κατάσταση της συνείδησης λίγο πριν από τον ύπνο, πού χαρακτηρίζεται από υπερβολική δεκτικότητα στην υποβολή, αλλά και αυξημένη διέγερση της φαντασίας.

ΤΙ ΝΙΩΘΟΥΜΕ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΥΠΝΩΣΗΣ

Στην πραγματικότητα λοιπόν, δεν υπάρχει τίποτα το εντυπωσιακό στην ύπνωση. Αυτό πού νιώθουν οι περισσότεροι πού βιώνουν αυτή την εμπειρία, δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα αίσθημα βαθιάς χαλάρωσης και ευεξίας. Όταν βγαίνουν από την ύπνωση, πολλοί νιώθουν σαν να βγαίνουν από ένα βαθύ ύπνο, γνωρίζοντας όμως ότι δεν κοιμόντουσαν.

Συγκεκριμένα, αν υπνωτιστείτε θα νιώσετε πιθανότατα τουλάχιστον μερικά από τα ακόλουθα αισθήματα και εμπειρίες:

Αργή αναπνοή

Αυξημένη ύγρανση των οφθαλμικών βολβών


Βλέφαρα πού τρεμοπαίζουν


Ευχάριστη αίσθηση στα κάτω και πάνω άκρα


Ιδιαίτερα βαθιά χαλάρωση- αίσθημα ελαφρότητας


Απόλυτη συγκέντρωση σε εσωτερικά ερεθίσματα

Απροθυμία κίνησης

Χρονική παραμόρφωση- όταν βγαίνουμε από την ύπνωση συνήθως πιστεύουμε ότι έχει περάσει λιγότερος χρόνος από αυτόν πού πραγματικά περάσαμε σε κατάσταση ύπνωσης.

Με άλλα λόγια, η ύπνωση είναι μια πολύ ευχάριστη, χαλαρωτική κατάσταση, όπου η προσοχή στρέφεται εσωτερικά στα αισθήματα του σώματος και στις πνευματικές εικόνες, κάτι σαν να βλέπουμε τηλεόραση με τον νου μας. Την ίδια στιγμή, υπάρχει μια ευχάριστη αίσθησης απόσπασης από την καθημερινότητα, πού είναι πολύ αναζωογονητική για το πνεύμα και το σώμα.

 
 
| 1 | 2 | 3 |
Custom Search
 
Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η