Κεντρική Σελίδα Ψηφοφορίες Εκδόσεις Online Αγορές Επικοινωνία
   
Ομορφιά - ΔίαιταΥγείαΨυχολογίαFeng-ShuiΑγαπημέναΑστρολογίαΣχεσεις
 
Ομορφιά - Δίαιτα
Υγεία
Ψυχολογία
Feng-Shui
Αγαπημένα
Αστρολογία
Σχεσεις
Εκδόσεις
Ψηφοφορίες
Online Αγορές
 
 
Ψυχολογία Περισσότερα άρθρα | Συνοπτική λίστα άρθρων |
 
Μπορούμε να είμαστε περισσότερο χαρούμενοι καθημερινά και με ανεβασμένη ψυχολογια; Ποια είναι τα βήματα που μπορώ να ακολουθήσω;
 
  Print this article E-mail this article to a friend   
Συγγραφέας: Ματίνα Π.   Πηγή: ANEW.GR
   Σελίδα 1 από 1  
 

Στην ψυχολογια μας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε τι βαθμό είμαστε χαρούμενοι καθημερινά.

Συνήθως παίρνουμε ως δεδομένα όλα τα καλά που έχουμε στη ζωή μας και δεν τα εκτιμάμε όσο θα’ πρεπε.

Δεν δίνουμε την απαραίτητη προσοχή, δεν κάνουμε μία παύση για να δούμε και να παρατηρήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει στη ζωή μας και αφήνουμε μικρούς ή μεγάλους εκνευρισμούς να παίρνουν τον έλεγχο της ζωή και της ψυχολογιας μας γενικότερα.

Ποια είναι εκείνα τα πράγματα που μας κάνουν περισσότερο χαρούμενους καθημερινά και ποια είναι εκείνα που μας προκαλούν αρνητικά συναισθήματα;

Αν κάνουμε μια παύση, αρχίζουμε να παρατηρούμε και αντιληφθούμε όλα εκείνα που μας προκαλούν περισσότερα συναισθήματα χαράς μήπως πρέπει να φροντίσουμε να τα αυξήσουμε και αντίστοιχα να μειώσουμε εκείνα που μας προκαλούν αρνητικότητα;Τι μπορούμε γενικά να κάνουμε καθημερινά για να είμαστε περισσότερο χαρούμενοι; 

Ζήσε για σένα.
Κάνε όλα τα πράγματα εκείνα που θέλεις εσύ πραγματικά.


Πολλοί άνθρωποι είτε το αντιλαμβάνονται είτε όχι ζουν μια ζωή σύμφωνα με τους κανόνες των άλλων. Κάνουν καθημερινά αυτά που οι άλλοι επιθυμούν από αυτούς και όχι αυτά που θέλουν πραγματικά οι ίδιοι.

Αν θέλεις περισσότερη χαρά στη ζωή σου, θα πρέπει να αρχίζεις να παρατηρείς τον εαυτό σου και να αναρωτηθείς αν όλα αυτά που κάνεις καθημερινά είναι αυτά που θέλεις εσύ πραγματικά να κάνεις; Και αν δεν είναι αυτά που σε εκφράζουν, τότε θα πρέπει να σταματήσεις να τα κάνεις και να αρχίσεις να κάνεις πράγματα που αρέσουν σε εσένα πραγματικά.     


Εγκατέλειψε όλα τα αρνητικά συναισθήματα.
Η κριτική, ο θυμός, η δυσαρέσκεια δεν θα σε κάνουν να νιώθεις μεγαλύτερη χαρά.

Μπορεί να νιώθεις διάφορα αρνητικά συναισθήματα κατά καιρούς, αλλά ο τρόπος που αντιδράς σε αυτά, μπορεί να τα μειώσει και να τα εξαφανίσει ακόμα. Αν αντιδράσεις θετικά, με ευγένεια αυτά κάποια στιγμή θα εξαληφθούν. Αν αντιδράσεις με φωνές, τσακωμό και καυγάδες, τότε τα αρνητικά συναισθήματα θα πολλαπλασιάζονται.

Μπορεί λοιπόν να είναι δύσκολο να ελέγξει κανείς τα συναισθήματά του, αλλά μπορεί να ελέγξει τον τρόπο που θα αντιδράσει. Και τελικά αυτός ο θετικός τρόπος που αντιδράς είναι μεταδοτικός και μετατρέπει όλα τα αρνητικά συναισθήματα σε θετικά.      


Απόλαυσε την κάθε στιγμή.
Όταν απολαμβάνεις την κάθε στιγμή δεν περιμένεις να φτάσεις στο τέλος του δρόμου για να αρχίσεις να απολαμβάνεις.

Ένα κέρδος όπου μπορεί να μην έρθει και ποτέ αν στη πορεία ξεφύγεις από τον δρόμο που έχεις χαράξει. Απόλαυσε την πορεία και τα βήματα που κάνεις καθημερινά για να έχεις περισσότερη χαρά. Όταν απολαμβάνεις την κάθε στιγμή εκτιμάς περισσότερο αυτά που έχεις στη ζωή σου.      


Μην υπολογίζεις τι θα πάρεις πίσω κάθε φορά σε σχέση με αυτά που κάνεις.
Αν κάνεις πράγματα στη ζωή σου μόνο και μόνο επειδή θα πάρεις κάτι σε αντάλλαγμα τότε δεν θα έχεις ποτέ πραγματική χαρά.


Θα πρέπει ότι κάνεις να το κάνεις για σένα. Γιατί θα δώσει σε σένα ένα είδος ευχαρίστησης. Ακόμα κι αν κάνεις κάτι για να ευχαριστήσεις τους άλλους, πρώτα πρέπει αυτά να δώσει σε εσένα χαρά και δευτερευόντως στους άλλους.

Αν το κάνεις μόνο και μόνο για τους άλλους, σημαίνει πως περιμένεις κάποιο αντάλλαγμα από αυτούς και αυτό δεν είναι δόσιμο πραγματικά από την καρδιά σου, από αγάπη. Είναι απλά μια ανταλλαγή, μια δοσοληψία. Όταν δίνεις από την καρδιά σου, από αγάπη, δεν περιμένεις να πάρεις κάτι σε αντάλλαγμα.      


Ποτέ δεν είναι αργά για να έχεις περισσότερη χαρά στη ζωή σου.
Οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζουν πως είναι αργά για να αλλάξουν τη ζωή τους. Δεν είναι έτσι.


Μπορεί να έχεις πάρει ένα συγκεκριμένο δρόμο στη ζωή σου. Να είσαι γονιός, επαγγελματίας, να δουλεύεις πολλές ώρες, να κάνεις μια δουλειά που δεν σε ικανοποιεί, να έχεις αφιερωθεί στη οικογένειά σου και εξαιτίας όλων αυτών και πολλών άλλων να μην έχεις πολύ χρόνο για σένα,  αλλά ποτέ δεν είναι αργά για να βάλεις την ευτυχία στη ζωή σου.

Μπορείς να ξεκινήσεις με μικρά – μικρά βήματα, μικρές – μικρές αλλαγές. Να αλλάζεις κάποιες από τις καθημερινές συνήθειες που μειώνουν τη χαρά και αυξάνουν τη δυσαρέσκεια στη ζωή σου, και θα δεις που όλα θα αλλάζουν σιγά-σιγά με τον καιρό.     


Πώς ξεκινάμε;
Βρες παρατηρώντας τη ζωή σου ποια είναι αυτά που σου δίνουν περισσότερα θετικά συναισθήματα, χαράς, ικανοποίησης, αγάπης και μπορείς να τα βάλεις στην καθημερινότητά σου.


Αμέσως μετά παρατήρησε ποια είναι αυτάπου σου προκαλούν περισσότερα αρνητικά συναισθήματα θυμού, ενοχής, βαρεμάρας, τύψεις. Βάλε περισσότερο στην καθημερινότητά σου τις πηγές που σου προκαλούν τα θετικά συναισθήματα και μείωσε σιγά – σιγά όλες αυτές τις πηγές που σου προκαλούν τα αρνητικά συναισθήματα μέχρι να τα εξαλείψεις τελείως.

Βάλε ένα πρόγραμμα κάθε μήνα, κάθε βδομάδα, κάθε μέρα, κάθε ώρα, όποτε μπορείς, και κάνε αυτά που ήθελες πάντα να κάνεις και θα βοηθήσουν να γεμίσεις με θετικά συναισθήματα.    


Τι μπορείς να κάνεις;    

Άλλαξε τις συνήθειές σου.
Πρέπει να βάλεις νέες θετικές συνήθειες στην καθημερινότητά σου.

Για να αλλάξεις αυτές τις συνήθειες θα πρέπει να βάλεις ένα πρόγραμμα. Πρέπει να το κάνεις σιγά-σιγά και μία-προς μία. Αμέσως μόλις το κάνεις θα νιώσεις διαφορετικά. Κράτησε τις θετικές και πέταξε τις αρνητικές.      Θα πρέπει να ανακαλύψεις αυτά που κάνουν εσένα προσωπικά χαρούμενο/η και να βάλεις κάθε μέρα, βδομάδα ή μήνα και κάτι από αυτά στην καθημερινότητά σου, εξασκώντας τα συχνά για να τα συνηθίσεις.
Απόλαυσε την κάθε τους στιγμή, με το να είσαι περισσότερο παρόν και ευγνώμων για αυτά καθώς θα τα βιώνεις.

Για παράδειγμα, θα πρέπει να βρεις κάτι να κάνεις ώστε να ξεκινήσεις πολύ θετικά την μέρα σου, καθώς ο τρόπος που την ξεκινάς είναι πολύ σημαντικός για το πώς θα πάει.
Μπορείς να ξεκινήσεις την μέρα σου με τραγούδι. Αυτό θα προκαλέσει ένα κύμα θετικής ενέργειας από μόνο του, το οποίο δεν μπορούσες να φανταστείς πριν.

Μπορείς να την ξεκινήσεις τη μέρα σου πρώτα με μερικά λεπτά διαλογισμού πριν σηκωθείς από το κρεβάτι, ήρεμα με απαλές αναπνοές. Και μετά όταν σηκωθείς να αρχίσεις να τραγουδάς.

Μπορείς να πηγαίνεις πιο συχνά βόλτες στην εξοχή, για περπάτημα στο βουνό ή στη θάλασσα, για πικνίκ ή για πεζοπορία με μερικά σάντουιτς που θα έχεις φτιάξει εσύ από το σπίτι, για ποδήλατο.

Μπορείς εφόσον σε αγχώνει για παράδειγμα το τηλέφωνό σου, να πεις πως κάθε Κυριακή θα έχω το τηλέφωνό μου κλειστό ή στις διακοπές που θα πας για λίγες μέρες δεν θα έχεις ανοιχτό το τηλέφωνο, για να συνδεθείς περισσότερο με τον εαυτό σου, με τη φύση, με τους ανθρώπους που έχεις γύρω σου.

Μπορείς να βάλεις κάθε μέρα, μια συγκεκριμένη ώρα μερικά λεπτά διαλογισμού, όπου θα κάθεσαι ήσυχα, με κλειστό το τηλέφωνο και μακριά από κόσμο, τηλεόραση ή υπολογιστή και απλά θα αναπνέεις, θα ηρεμείς, χωρίς να χρειάζεται να κάνεις, να σκέφτεσαι ή να προγραμματίζεις οτιδήποτε.

Μπορείς να βάλεις στην καθημερινότητά σου περισσότερο χορό, γιόγκα, διαλογισμό, μουσική, τραγούδι, κηπουρική, κολύμπι, ζωγραφική κ.ά. που θα σε κάνουν πιο χαρούμενο/η.    

Βάλε ένα πρόγραμμα στο να μειώσεις την αρνητικότητα που έχεις υιοθετήσει στη ζωή σου.
Κάνε ένα βήμα κάθε φορά και κάνε εξάσκηση για όσο θα χρειαστεί.


Αυτό μπορείς να το κάνεις προσπαθώντας να αποβάλεις αρνητικές συνήθειες όπως την κριτική, την γκρίνια, τον έλεγχο στα άτομα γύρω σου, το άγχος, τα έξοδα δίχως νόημα μόνο και μόνο για να ανεβάσεις τη διάθεσή σου, τον φόβο.

Ξεκίνησε, για παράδειγμα, και πες πως αυτόν τον μήνα δεν θα ασκώ καμία κριτική σε κανέναν.
Δες στο τέλος του μήνα αν το πέτυχες, αν το εμπέδωσες, ώστε να μπορέσεις να πας παρακάτω στην επόμενη αρνητική συνήθεια για τον επόμενο μήνα. Αν δεις πως χρειάζεσαι λιγότερο χρόνο, κάντο. Αν χρειάζεσαι περισσότερο χρόνο, δώσε αυτόν τον χρόνο στον εαυτό σου.

Δες το σαν έναν μυ που θα πρέπει να αναπτύξεις και χρειάζεται εξάσκηση. Διάλεξε, λοιπόν, τα δικά σου βήματα, στο χρόνο που χρειάζεσαι εσύ προσωπικά για να τα πετύχεις και να έχεις μια πιο γεμάτη, ικανοποιητική και χαρούμενη ζωή.  


Πώς θα μειώσω τις αρνητικές σκεψεις που υπάρχουν συνεχώς στο μυαλό μου και μου χαλάνε την ψυχολογια; Πώς μπορώ να τις μετατρέψω σε θετικές;

Πώς ένας Ζεν τρόπος ζωής μπορεί να βοηθήσει την ψυχολογια μας να είναι πάντα ανεβασμένη; Πώς να είμαστε περισσότερο Ζεν; Η τέχνη του Ζεν με απλά βήματα

Πώς θα προχωρήσω παρακάτω όταν περνάω μια δύσκολη κατάσταση στη ζωή μου; Πώς μπορώ να φτιάξω την ψυχολογία μου και να το ξεπεράσω;  

Γιατί είναι σημαντικό για να διατηρήσουμε μια θετική ψυχολογια να έχουμε στη ζωή μας και στο περιβάλλον μας θετικά άτομα και όχι αρνητικά άτομα δίπλα μας – Πώς θα το καταφέρουμε;

Φοβος: Πώς θα μπορέσουμε να απελευθερωθούμε από τον φόβο που υπάρχει διάχυτος στη ζωή μας καθημερινά γύρω μας και επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογια μας;  

Ξετυλίγοντας τα πολλά οφέλη της εξάσκησης του διαλογισμου για την ψυχολογια μας  

 
 
 
Custom Search
 
Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η
<
<
<
<
<
Κάντε κλίκ απο κάτω