Κάντε κλίκ απο κάτω
Κεντρική Σελίδα Ψηφοφορίες Εκδόσεις Online Αγορές Επικοινωνία
   
Ομορφιά - ΔίαιταΥγείαΨυχολογίαFeng-ShuiΑγαπημέναΑστρολογίαΣχεσεις
 
Ομορφιά - Δίαιτα
Υγεία
Ψυχολογία
Feng-Shui
Αγαπημένα
Αστρολογία
Σχεσεις
Εκδόσεις
Ψηφοφορίες
Online Αγορές
 
 
Υγεία Περισσότερα άρθρα υγείας | Συνοπτική λίστα άρθρων υγείας |
 
Καροτενοειδη τροφες: Τι είναι τα καροτενοειδή τροφιμα; Τι κάνoυν στην υγεια και στο σώμα μας; Που βρίσκονται;
 
  Print this article E-mail this article to a friend   
Συγγραφέας: Ματίνα Π.   Πηγή: ANEW.GR
   Σελίδα 1 από 1  
 

 Ένα από τα καλύτερα πράγματα για την υγεια μας είναι τα καροτενοειδή, μια εξαιρετικά χρωματιστή ομάδα τροφιμων η οποία περιλαμβάνει κόκκινο, πορτοκαλί και κίτρινο, των λιποδιαλυτών φυτικών χρωστικών ουσιών.Όλα τα πλάσματα, βακτήρια ή φυτά, που εξαρτώνται κυρίως από τον ήλιο ως πηγή ενέργειας, σε μεγάλο βαθμό περιέχουν καροτενοειδή.
Τα καροτενοειδή είναι η ομάδα ενώσεων που αποκτούν αντιοξειδωτική δράση που τους επιτρέπουν να παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην προστασία των οργανισμών από βλάβες ιδιαίτερα κατά την έναρξη της φωτοσύνθεσης, που είναι η διαδικασία μετατροπής του ηλιακού φωτός σε χημική ενέργεια. 

 
Τα καροτενοειδή δεν είναι μόνο εμφανή στα βακτήρια και στα φυτά. 

Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι περιέχουν επίσης καροτενοειδή, τα οποία βασικά έχουν δύο σημαντικούς ρόλους.Ο ένας απ’ αυτούς είναι το γεγονός ότι όλα τα καροτενοειδή ασκούν αντιοξειδωτική δραστηριότητα και ο άλλος είναι ότι ορισμένα από αυτά μετατρέπονται επίσης σε βιταμίνη Α.  Στους ανθρώπους έχουν προσδιοριστεί περίπου 600 καροτενοειδή 

Μόνο περίπου 30 έως 50 από αυτά θεωρούνται ότι εμπλέκονται στη  δραστηριότητα της βιταμίνης Α.


Αυτά τα καροτενοειδή, που μέσα στο σώμα μετατρέπονται σε βιταμίνη Α ονομάζονται καροτενοειδή «προβιταμίνης Α».


Και μιλώντας για αυτού του είδους τα καροτενοειδή, το β-καροτένιο και το α-καροτένιο είναι τα πιο δημοφιλή μέλη αυτής της ομάδας.


Από την άλλη πλευρά, τα πιο γνωστά τρία μέλη αυτών που δεν έχουν δραστηριότητα προβιταμίνης Α, αλλά έχουν υψηλή αντιοξειδωτική δράση είναι η λουτεΐνη, το λυκοπένιο, και η ζεαξανθίνη.  


Τι έδειξαν κάποιες μελέτες 

Προκαταρκτικές και πειραματικές ερευνητικές μελέτες ότι μια υψηλότερη διαιτητική πρόσληψη αυτών των ενώσεων παρέχουν
ισχυρή προστασία στην ανάπτυξη συγκεκριμένων μορφών χρόνιων ασθενειών.

Εκτός από αυτό, προστατεύουν ακόμη τα μέρη του σώματος από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, του καταρράκτη, και άλλους κινδύνους υγείας που συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με οξειδωτικές βλάβες ή βλάβες  των ελεύθερων ριζών.


Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες διαπιστώσεις που απέδειξαν ότι η συμπλήρωση με απομονωμένο συνθετικό β-καροτένιο δεν μειώνει πραγματικά τον κίνδυνο ασθενειών.


Πολλοί εμπειρογνώμονες έκριναν ότι τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε καροτενοειδή έχουν τη δυνατότητα να θωρακίσουν τον άνθρωπο κατά πολλών χρόνιων ασθενειών.


Μία από τις δυνατότητες που διαθέτουν τα καροτενοειδή μπορεί να χρειαστεί να ληφθεί από κοινού με άλλα υποστηρικτικά αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C και η βιταμίνη Ε ώστε να μειωθεί εύκολα ο κίνδυνος ασθενειών. Ωστόσο, ακόμη δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία που να στηρίζουν αυτή την άποψη. 


Τα καροτενοειδή βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό σε όλα τα φυτικά τρόφιμα.

Ουσιαστικά, όσο μεγαλύτερη είναι η ένταση του χρώματος τόσο μεγαλύτερο είναι το επίπεδο των καροτενοειδών.Στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το β-καροτένιο είναι ο πιο εμφανής τύπος και στα φρούτα και τα λαχανικά με πορτοκαλί χρώμα, η περιεκτικότητα του β-καροτένιου είναι συνήθως υψηλή.


Σήμερα, υπάρχουν ορισμένα συνθετικά συμπληρώματα βήτα-καροτίνης που διατίθενται σε καταστήματα υγιεινής διατροφής και τα μικτά καροτενοειδή, που διατίθενται επίσης σε συμπληρώματα που εξάγονται από φοινικέλαιο, φύκια και καροτέλαιο.  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι είναι η Καλεντουλα; Πόσο χρήσιμη μπορεί να είναι για την υγεια μας και πού συνήθως μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε;

Τι μπορούμε να κάνουμε για τον πονο της πλατης ώστε να καλυτερέψει η υγεια μας και να σταματήσουμε να πονάμε

Αλλεργια στα φιστικια – Πόσο επικίνδυνη είναι για την υγεια εκείνων που την έχουν και τι πρέπει να προσέχουν

Υγιείς συνήθειες για τις σημαντικότερες σχέσεις σας για να είναι καλή η υγεια σας και η σχεση μας μαζί – Τι πρέπει να προσέχετε

Πώς οι φρεσκοι πρασινοι χυμοι και ροφηματα μπορούν να βοηθήσουν την υγεια του οργανισμού μας γενικότερα – Τι περιλαμβάνουν;

Πώς να ζήσετε μια υγιεινή ζωή με την αποφυγή καταχρήσεων και να βάλετε στην καθημερινότητά σας μερικές υγιεινές συνήθειες για το καλό της υγειας σας
 

Κοινοποίηση

 

 
 
Custom Search
 
Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η
<
<
<
<
<