Κάντε κλίκ απο κάτω
Κεντρική Σελίδα Ψηφοφορίες Εκδόσεις Online Αγορές Επικοινωνία
   
Ομορφιά - ΔίαιταΥγείαΨυχολογίαFeng-ShuiΑγαπημέναΑστρολογίαΣχεσεις
 
Ομορφιά - Δίαιτα
Υγεία
Ψυχολογία
Feng-Shui
Αγαπημένα
Αστρολογία
Σχεσεις
Εκδόσεις
Ψηφοφορίες
Online Αγορές
 
 
Υγεία Περισσότερα άρθρα υγείας | Συνοπτική λίστα άρθρων υγείας |
 
Δερματικές αλλεργιες που ταλαιπωρούν την υγεια μας - Πώς λειτουργούν και από πού προέρχονται; Ουσίες που τις προκαλούν
 
  Print this article E-mail this article to a friend   
Συγγραφέας: Ματίνα Π.   Πηγή: ANEW.GR
   Σελίδα 1 από 1  
 

Οι δερματικές αλλεργιες είναι στην υγεια μας μία από τις πιο συνηθισμένες αιτίες των δερματικών προβλημάτων.

Συνήθως προκαλούνται στην υγεια μας από ένα προβληματικό ανοσοποιητικο συστημα το οποίο υπερευαισθητοποιείται μετά την έκθεσή του σε κάποια ουσία που θεωρείται ως «επιβλαβής», ακόμη κι αν δεν είναι.

Ως αποτέλεσμα, την επόμενη φορά που οι ουσίες αυτές μπαίνουν στον οργανισμο, το ανοσοποιητικο συστημα παράγει τεράστια ποσά αντισωματων, δήθεν για την καταπολέμηση αυτών των «επιβλαβών» ουσιών, αλλά στη διαδικασία προκαλούνται ανεπιθύμητες αντιδράσεις σε άλλα κυτταρα του σωματος.


Οι ουσίες αυτές ονομάζονται αλλεργιογόνα

Μπορεί να είναι οτιδήποτε.

Από γύρη που διασκορπίζεται μέσω του αέρα, έως ακάρεα σκόνης που ευδοκιμούν σε χαλιά και σε επιφάνειες επίπλων.

Υπάρχουν επίσης στα κατοικίδια ζώα, ιδιαίτερα στους σκύλους και στις γάτες.

Όσον αφορά τις δερματικές αλλεργίες συνήθως εμφανίζονται όταν το δέρμα έρχεται σε επαφή με χημικά προϊόντα φροντίδας του δέρματος που περιέχουν αλλεργιογόνα, όπως καλλυντικά, αρώματα κλπ.Πώς λειτουργούν οι δερματικές αλλεργίες;


Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα συναντάει μια ουσία που μπορεί να προκαλέσει μελλοντικά ασθένεια, παράγει αντισώματα.


Αυτά ονομάζονται IgG ή ανοσοσφαιρίνη G και IgΜ ή ανοσοσφαιρίνη Μ.

Με την παραγωγή αυτών των αντισωμάτων, το ανοσοποιητικό σύστημα ευαισθητοποιείται και είναι ικανό πλέον να εξουδετερώσει την ουσία, που σας βοηθά να αναρρώσετε από την ασθένεια μετά από μερικές ημέρες.

Καθώς περνάει ο καιρός, το ανοσοποιητικό σας σύστημα που έχει τώρα ευαισθητοποιηθεί είναι έτοιμο να παράγει γρήγορα μεγάλες ποσότητες αντισωμάτων την επόμενη φορά που θα συναντήσει την ίδια ουσία.

Αυτή η ταχεία παραγωγή αντισωμάτων σας καθιστά ικανούς να αναρρώσετε γρήγορα από την ασθένεια, ώστε να μην υποφέρετε ξανά από κανένα σύμπτωμα.


Με τις δερματικές αλλεργίες, από την άλλη πλευρά, η κατάσταση είναι λίγο διαφορετική.

Όταν ένα αλλεργιογόνο - για παράδειγμα, ένα συστατικό καλλυντικού προϊόντος - έρχεται σε επαφή με το δέρμα σας για πρώτη φορά, το ανοσοποιητικό σας σύστημα παράγει πάλι αντισώματα.

Μόνο αυτή τη φορά αντί για IgG και IgM, παράγει IgE ή ανοσοσφαιρίνη Ε.

Το IgE θα δεσμευθεί το ίδιο με τα καλλυντικά αλλεργιογόνα και κάνει το ίδιο πράγμα που θα έκανε φυσιολογικά με οποιαδήποτε επιβλαβή ουσία, προτρέποντας τη διαδικασία ευαισθητοποίησης.

Χωρίς αυτήν την ευαισθητοποίηση, δεν συμβαίνουν αλλεργίες του δέρματος.

Επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ήδη ευαισθητοποιημένο στο καλλυντικό αλλεργιογόνο, την επόμενη φορά που θα εκτεθείτε σε αυτό, το σώμα σας παράγει μαζικά
IgE, τα οποία συνδέονται στη συνέχεια με τα αλλεργιογόνα, και τελικά με τα ιστιοκύτταρα.

Τα ιστιοκύτταρα είναι ένας τύπος κυττάρου που περιέχουν πολλές χημικές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή, με πιο σημαντική την ισταμίνη.

Το IgE προκαλεί τα κύτταρα συνδετικού ιστού να αποδεσμεύσουν αυτές τις χημικές ουσίες στους περιβάλλοντες ιστούς, προκαλώντας φλεγμονή, ερυθρότητα (ερύθημα), και κνησμό στην επιφάνεια του δέρματος.

Η αντίδραση που εμφανίζεται στην επιφάνεια του δέρματος ονομάζεται πομφός ή κυψέλη
και θεωρείται ως ένα από τα κοινά συμπτώματα των αλλεργιών του δέρματος.Τύποι αλλεργίες του δέρματος


Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι δερματικών αλλεργιών: η τροφική αλλεργία, η δερματίτιδα εξ επαφής, και η ατοπική ή αλλεργική ρινίτιδας.


Οι δερματικές αλλεργίες μπορεί να προκληθούν από μια αλλεργική αντίδραση στα συστατικά ή στα συντηρητικά τροφίμων, όπως το κρέας αλόγου, το βόειο και το χοιρινό, τα αυγά, τα ψάρια, το κοτόπουλο, το καλαμπόκι, τη σόγια, τα συντηρητικά και τις χρωστικές ουσίες, στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στα προϊόντα πουλερικών, κ.ά.

Η δερματίτιδα εξ επαφής είναι ένα είδος δερματικής αλλεργίας που προκαλείται από αλλεργιογόνα που έρχονται σε άμεση επαφή με το δέρμα.


Συνήθως μεταξύ αυτών των αλλεργιογόνων τύπων είναι το δηλητήριο του κισσού και της αμβροσίας.

Η αμβροσία μπορεί επίσης να αποτελέσει αιτία αλλεργικής ρινίτιδας, καθώς και η γύρη, η σκόνη του σπιτιού, τα ακάρεα, η μούχλα, το τρίχωμα των ζώων, τα φτερά, τα χόρτα, τα δέντρα και οι θάμνοι.ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εμμηνοπαυση, η κρισιμότερη περίοδος στην υγεια μιας γυναικας - Τα δημοφιλέστερα βοτανα για τη θεραπεια των συμπτωματων της εμμηνόπαυσης

Τι είναι η ομοιοπαθητικη και πόσο σημαντική είναι για την υγεια μας – Πώς γίνεται και ποια είναι τα βασικά που πρέπει να γνωρίζετε για αυτήν

Όλη η αλήθεια για το αλατι και την επίδρασή του στην υγεια μας – Είναι το αλατι ένας από τους κρυφούς εχθρούς της υγειας μας;

Όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε για τις βιταμινες και τα συμπληρωματα διατροφης και δεν τολμούσατε να ρωτήσετε – Γιατί κάνουν καλό στην υγεια μας και συγκεκριμένα σε ποιους τομείς
 

 

Κοινοποίηση

 

 
 
Custom Search
 
Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η
<
<
<
<
<