Κεντρική Σελίδα Ψηφοφορίες Εκδόσεις Online Αγορές Επικοινωνία
   
Ομορφιά - ΔίαιταΥγείαΨυχολογίαFeng-ShuiΑγαπημέναΑστρολογίαΣχεσεις
 
Ομορφιά - Δίαιτα
Υγεία
Ψυχολογία
Feng-Shui
Αγαπημένα
Αστρολογία
Σχεσεις
Εκδόσεις
Ψηφοφορίες
Online Αγορές
 
 
Ψυχολογία Περισσότερα άρθρα | Συνοπτική λίστα άρθρων |
 
Ο Φόβος του αποχωρισμού είναι μια συμπεριφορά που αναπτύσσεται κυρίως στα παιδιά αλλά και στα κατοικίδιά μας – Πόσο ανησυχητική μπορεί να είναι για την ψυχολογια τους;
 
  Print this article E-mail this article to a friend   
Συγγραφέας: Αναστασία Π.   Πηγή: ANEW.GR
   Σελίδα 1 από 1  
 

Σύμφωνα με την ψυχολογια στα παιδιά με φόβο αποχωρισμού παρατηρούνται συμπεριφορές που περιγράφουν την απελπισία τους ότι δεν θέλουν να αφήνονται μόνα. Αλλά όπως μας δείχνει η ψυχολογια δεν είναι μόνο συνήθης στα παιδιά. Είναι συνήθης και στους γονείς, ιδιαίτερα αν έχουν μόνο ένα παιδί που πρόκειται να πάει σχολείο. Ο φόβος του αποχωρισμού στην ψυχολογια συνήθως αναπτύσσεται περίπου στα πρώτα γενέθλια του παιδιού, το οποίο αναστατώνεται όταν οι γονείς του προσπαθούν να το αφήσουν σε άλλους ανθρώπους. Αν και, η ανησυχία του αποχωρισμού είναι απόλυτα φυσιολογικό μέρος της ανάπτυξης του παιδιού στην ψυχολογία, μπορεί να είναι ανησυχητική.


Στην πραγματικότητα, ονομάζεται φόβος αποχωρισμού
Θυμάμαι μια φορά κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, είδα μια μητέρα που προσπαθούσε να αφήσει στο σχολείο το παιδί της που ήταν κολλημένο πάνω της, έκλαιγε και ήταν θυμωμένο.

Αποχαιρετισμοί σαν κι αυτόν είναι συχνοί στα πρώτα χρόνια των παιδιών.


Ένα μωρό αναπτύσσει το φόβο του αποχωρισμού κάποια στιγμή μεταξύ 4 - 7 μηνών
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το μωρό σας αναπτύσσει την αίσθηση της μονιμότητας των αντικειμένων
. Το μωρό αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει μόνο ένας, εσείς.

Αυτός είναι ο λόγος, που όταν δεν μπορεί να σας δει, κλαίει γιατί σημαίνει ότι έχετε φύγει μακριά.

Μεταξύ στον όγδοο μήνα και του ενός έτους, το παιδί σας φοβάται ακόμη περισσότερο ότι θα σας αποχωριστεί. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν ξεκινάει ο φόβος του αποχωρισμού, και το παιδί σας μπορεί να έχει ξεσπάσματα και να κλαίει γοερά κάθε φορά που προσπαθείτε να φύγετε.
Το χρονοδιάγραμμα του φόβου του αποχωρισμού
Μπορεί να ποικίλλει σημαντικά από παιδί σε παιδί.


Υπάρχουν παιδιά που το βιώνουν νωρίτερα και άλλα αργότερα, και αυτό εξαρτάται ακόμα από το πώς αντιδρούν οι γονείς στο παιδί.

Σε περιπτώσεις που οι συνθήκες του αποχωρισμού συγκρούονται με τις συνήθεις δραστηριότητες ενός μεγαλύτερου παιδιού, μπορεί να αποτελεί ένδειξη μιας σοβαρής διαταραχής φόβου.

Σε περιπτώσεις κατά τις οποίες οι συνθήκες του αποχωρισμού εμφανίζονται ξαφνικά σε ένα μεγαλύτερο παιδί, μπορεί να είναι σημάδι ενός άλλου προβλήματος και πιθανόν το παιδί να αντιμετωπίζει για παράδειγμα παρενόχληση ή κακομεταχείριση.

Να θυμάστε πάντα ότι ο φόβος του αποχωρισμού είναι συνήθως διαφορετικός από τα κανονικά συναισθήματα που έχει ένα μεγαλύτερο παιδί αν δεν θέλει να φύγει ο γονιός του.

Σε περιπτώσεις όπως αυτή, η προσοχή του παιδιού αποσπάται για να ξεπεραστεί η αγωνία του μέχρι να έρθουν οι γονείς του, και θυμάται ότι οι γονείς του έχουν φύγει. Επιπλέον, το παιδί σας δεν καταλαβαίνει τις συνέπειες της συμπεριφοράς του προς εσάς.

Όταν έρχεστε κάθε φορά που το μωρό σας αρχίζει να φωνάζει, το παιδί σας μπορεί να χρησιμοποιήσει το ίδιο κόλπο, απλά για να αποφύγει τον αποχωρισμό.


ΨΩΝΙΣΤΕ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ AMAZON ΣΗΜΕΡΑ ΚΙΟΛΑΣ:
ΜΕ ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟ 25 ΛΙΡΕΣ ΑΓΓΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΩ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΔΩΡΕΑΝ


Το ίδιο συμβαίνει και με τα ζώα
Ο φόβος του αποχωρισμού δεν είναι μόνο συνήθης στα παιδιά και τους γονείς. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το ίδιο αισθάνεται το κατοικίδιό σας κάθε φορά που το αφήνετε. Ο καθένας σήμερα χρειάζεται λίγο χρόνο και χώρο λόγω των πυρετωδών προγραμμάτων στη δουλειά και την οικογένεια. Εκτός βέβαια αν είσαι ο καλύτερος φίλος «του ανθρώπου».

Οι σκύλοι με φόβο αποχωρισμού εμφανίζουν προβλήματα συμπεριφοράς όταν μένουν μόνοι τους, που συνήθως διαρκεί 20-45 λεπτά αφού τα αφήσουν οι ιδιοκτήτες τους.


Οι πιο συνήθεις συμπεριφορές είναι οι εξής:

- Σκάψιμο, μάσημα, και ξύσιμο στις πόρτες ή στα παράθυρα προσπαθώντας να δραπετεύσουν και να επανασυνδεθούν με τους ιδιοκτήτες τους

- Ουρλιαχτά, γάβγισμα και κλάμα σε μια προσπάθεια να πείσουν τους ιδιοκτήτες τους να επιστρέψουν

- Ούρηση και αφόδευση (ακόμη και τα εκπαιδευμένα σκυλιά), ως αποτέλεσμα της αγωνίας τους.

Σε περιπτώσεις που βρείτε τον καναπέ σας, τις πόρτες και άλλα έπιπλα ξεσκισμένα από το σκύλο σας, απλά μπείτε στη θέση του σκύλου σας, και προσπαθήστε να κατανοήστε πώς είναι να υποφέρεις από το φόβου του αποχωρισμού. 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

-
Η δύναμη του εθισμού στο αλκοόλ, πού οφείλεται και πώς μπορεί να ξεπεραστεί - βασικές ψυχολογικες αναζητήσεις

-
Τι είναι οι Αγχωδεις Διαταραχες στην ψυχολογια, πώς μπορούμε να τις αναγνωρίσουμε και να τις αντιμετωπίσουμε;

-
To Άγχος Σεξουαλικής Απόδοσης στους Άνδρες – Κατά πόσο επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογια τους

-
Εμμηνόπαυση και κατάθλιψη, πώς θα εξουδετερώσουμε τις αρνητικές διαθέσεις που μας δημιουργούν

 
 
Custom Search
 
Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η
<
<
<
<
<