Κεντρική Σελίδα Ψηφοφορίες Εκδόσεις Online Αγορές Επικοινωνία
   
Ομορφιά - ΔίαιταΥγείαΨυχολογίαFeng-ShuiΑγαπημέναΑστρολογίαΣχεσεις
 
Ομορφιά - Δίαιτα
Υγεία
Ψυχολογία
Feng-Shui
Αγαπημένα
Αστρολογία
Σχεσεις
Εκδόσεις
Ψηφοφορίες
Online Αγορές
 
 
Ψυχολογία Περισσότερα άρθρα | Συνοπτική λίστα άρθρων |
 
Τι είναι οι Αγχωδεις Διαταραχες στην ψυχολογια, πώς μπορούμε να τις αναγνωρίσουμε και να τις αντιμετωπίσουμε;
 
  Print this article E-mail this article to a friend   
Συγγραφέας: Αναστασία Π.   Πηγή: ANEW.GR
   Σελίδα 1 από 1  
 

Στην ψυχολογια οι αγχώδεις διαταραχές μπορoύν να επηρεάσουν τις δραστηριότητες της καθημερινής σας ζωής και μπορεί να επιδεινωθούν αν δεν χορηγηθεί άμεση θεραπεία και δεν επισκεφτείτε έναν ειδικό ψυχολογο για να σας βοηθήσει. Υπάρχει κάτι που σας έκανε να ανησυχήσετε τελευταία; Είναι απολύτως φυσιολογικό στην ψυχολογια να ανησυχείτε για τα θέματα της ζωής όπως πυρετώδη προγράμματα, ρευστές σχέσεις, συνεντεύξεις εργασίας, καθώς και πολλά περίπλοκα πράγματα που μας φέρνει η ζωή. Όμως, αν οι ανησυχίες σύμφωνα με την ψυχολογία γίνουν τόσες πολλές που μπορεί να αισθάνεστε ότι ασφυκτιάτε και ότι χάσατε πλέον τον έλεγχο της ζωής σας, μπορεί να είναι συμπτώματα αγχωδών διαταραχών και θα νιώσετε καλύτερα αν επισκεφτείτε έναν ειδικό ψυχολογο – ψυχοθεραπευτή για να ανακουφιστείτε. Στην ψυχολογία οι αγχώδεις διαταραχές συνήθως επηρεάζουν άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, και τα γεμίζει με φόβο και αβεβαιότητα.

Ποιος είναι ο ορισμός για τις αγχώδεις διαταραχές;
Ορίζεται ως υπερβολικό άγχος και ανησυχία, που συμβαίνει τις περισσότερες μέρες τουλάχιστον για 6 μήνες και μπορεί να επιδεινωθούν αν δεν αντιμετωπιστούν. Το άτομο με αγχώδη διαταραχή δυσκολεύεται να ελέγξει το άγχος του/της. Οι αγχώδεις διαταραχές συνήθως εμφανίζονται μαζί με άλλες ψυχικές ή σωματικές ασθένειες, περιλαμβανομένων και των ναρκωτικών, της κατάχρησης αλκοόλ, για να συγκαλύψουν τα συμπτώματα ή να τα επιδεινώσουν.

Κάθε αγχώδης διαταραχή έχει διαφορετικά συμπτώματα, αλλά όλα τα σύμπλεγμα συγκεντρώνονται γύρω από τον υπερβολικό, παράλογο φόβο και τρόμο.


Ποια είναι τα είδη στις αγχώδεις διαταραχές;
Μερικοί από τους κοινούς τύπους αγχώδους διαταραχής είναι το άγχος του χωρισμού, κοινωνική φοβία ή άγχος, επιλεκτική αλαλία, διαταραχή πανικού, μετατραυματικές διαταραχές άγχους (PST), ψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD), αγοραφοβία, γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, και συγκεκριμένα φοβία. Παρακάτω θα δώσουμε σύντομες περιγραφές που πολλοί μπορείτε να αναγνωρίσετε και να βοηθηθείτε ή να βοηθήσετε τους άλλους να τις αναγνωρίσουν.
Το άγχος του αποχωρισμού 
Είναι το υπερβολικό άγχος σχετικά με τον αποχωρισμό από το σπίτι ή από κάποιον που είστε δεμένοι πολύ. Τα συμπτώματα κυρίως σχετίζονται με τον επαναλαμβανόμενο φόβο ότι θα αποχωριστείτε από κάποιον ή κάτι που είστε δεμένοι και συνοδεύεται από σωματικά συμπτώματα όπως ναυτία, στομαχόπονο, πονοκέφαλο, ή πόνος στο στήθος.


Η κοινωνική αγχώδης διαταραχή
Ονομάζεται επίσης και κοινωνική φοβία και υπάρχει όταν είστε εξαιρετικά ανήσυχοι και φοβισμένοι από τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Τα συμπτώματα των ανθρώπων με κοινωνικό άγχος έχουν έντονο, επίμονο και συνεχή φόβο ότι τους παρακολουθούν και τους κρίνουν και άλλα πράγματα που μπορεί να τους βάλουν σε δυσάρεστη θέση.

Μπορεί να ανησυχούν για ημέρες πριν λάβει χώρα η πραγματική κατάσταση και αυτό το συναίσθημα μπορεί να επιδεινωθεί και δημιουργεί προβλήματα στη δουλεία, στο σχολείο, και στις άλλες δραστηριότητες.


- Η επιλεκτική αλαλία
Είναι η επίμονη αποτυχία της ομιλίας σε μια συγκεκριμένη κοινωνική κατάσταση όπου αναμένεται η ομιλία, αφού είναι γενικώς δυνατή σε άλλες περιπτώσεις. Σύμφωνα με την έρευνα, υπάρχει μια σχέση ανάμεσα στην κοινωνική φοβία και την επιλεκτική αλαλία.


- Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή
Είναι όταν ένα άτομο έχει επαναλαμβανόμενες και ανεπιθύμητες ιδέες ή ερεθίσματα (που ονομάζονται εμμονές), και μια παρόρμηση ή μανία να κάνει κάτι για να ανακουφίσει την ενόχληση που προκαλείται από την έμμονη ιδέα. Ένα άτομο με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή έχει χωρίς νόημα, επαναλαμβανόμενες, θλιβερές, και μερικές φορές επιβλαβείς συνήθειες που είναι επίσης δύσκολο να ξεπεραστούν.


- Μετατραυματικό άγχος (PTSD)
Είναι μια εξουθενωτική κατάσταση που ακολουθεί κάποιο τρομακτικό γεγονός. Συνήθως, τα συμπτώματα των ατόμων με μετατραυματικό άγχος έχουν συνεχείς τρομακτικές σκέψεις και μνήμες της δοκιμασίας τους και αισθάνονται συναισθηματικά μουδιασμένοι ακόμη και με ανθρώπους που συνήθως ήταν κοντά.

Τα σημάδια και τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται μέσα σε 3 μήνες από το τραγικό συμβάν.


- Η διαταραχή πανικού
Έχει σύντομα επεισόδια έντονου φόβου και συνοδεύεται από διάφορα σωματικά συμπτώματα όπως αίσθημα ταχυπαλμίας, ναυτία, πόνο στο στήθος, κ.λπ., η οποία εμφανίζεται κατ΄ επανάληψη και ασυνείδητα σε έλλειψη εξωτερικής απειλής.
 

-
Η αγοραφοβία
Είναι ο έντονος φόβος για ανοιχτούς χώρους. Είναι μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την αποφυγή του πλήθους και ανοικτών και δημόσιων χώρων. Η αγοραφοβία μπορεί να οδηγήσει σε έντονο άγχος και αποφυγή, με αποτέλεσμα ο πάσχων να περιορίζεται στο σπίτι.


- Η γενική αγχώδης διαταραχή
Χαρακτηρίζεται από διάχυτο αίσθημα ανησυχίας με σωματικά συμπτώματα. Είναι μία από τις πιο συχνές αγχώδεις διαταραχές και χαρακτηρίζεται ως υπερβολικό άγχος και ανησυχία για περίπου δύο ή περισσότερες καταστάσεις ζωής για έξι μήνες.


-
Η ειδική φοβία
Είναι ένας έντονος φόβος για συγκεκριμένα πράγματα ή καταστάσεις, όπως, το ύψος, το νερό, κλειστοί χώροι, αράχνες, και πολλά άλλα.


Αυτές οι αγχώδεις διαταραχές είναι πολύ συχνές στον ευρύτερο πληθυσμό και μπορούν να θεραπευτούν. Μπορούν να ξεκινήσουν σε ελαφριά μορφή και αραιή συχνότητα και να γίνουν με το πέρασμα του χρόνου όλο και πιο συχνές και βαριάς μορφής. Όσο πιο σύντομα τις εντοπίσετε, τόσο πιο γρήγορα θα γίνετε καλύτερα γιατί δεν θα τις αφήσετε να ριζώσουν μέσα σας και να διογκωθούν, αλλά ακόμα και τότε ένας ειδικός ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει.

Έτσι, αν νομίζετε ότι έχετε τα συμπτώματα μιας αγχώδους διαταραχής ή κάποιο άλλο κοντινό σας άτομο, μη διστάσετε να επισκεφθείτε έναν ειδικευμένο ψυχολόγο ή να συστήσετε στα κοντινά σας πρόσωπα κάτι αντίστοιχο απλά και μόνο για μία επίσκεψη. Μην αφήνετε τις αγχώδεις διαταραχές να καταστρέψουν τη ζωή σας. Υπάρχει λύση, αρκεί να το αντιληφθείτε πως χρειάζεστε βοήθεια και να το αντιμετωπίσετε με τον κατάλληλο ψυχολόγο που ταιριάζει σε σας και στην περίπτωσή σας απόλυτα. 
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

-
To Άγχος Σεξουαλικής Απόδοσης στους Άνδρες – Κατά πόσο επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογια τους

-
Εμμηνόπαυση και κατάθλιψη, πώς θα εξουδετερώσουμε τις αρνητικές διαθέσεις που μας δημιουργούν

-
Αγχος και καταθλιψη – Κατά πόσο μπορούν να μας κρατούν δέσμιους και τι μπορούμε να κάνουμε

-
Τι συμβαίνει όταν το παιδί μας έχει άγχος αποχωρισμού και πώς μπορούμε πραγματικά να το βοηθήσουμε;

           

 
 
Custom Search
 
Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η
<
<
<
<
<