Κεντρική Σελίδα Ψηφοφορίες Εκδόσεις Online Αγορές Επικοινωνία
   
Ομορφιά - ΔίαιταΥγείαΨυχολογίαFeng-ShuiΑγαπημέναΑστρολογίαΣχεσεις
 
Ομορφιά - Δίαιτα
Υγεία
Ψυχολογία
Feng-Shui
Αγαπημένα
Αστρολογία
Σχεσεις
Εκδόσεις
Ψηφοφορίες
Online Αγορές
 
 
Ψυχολογία Περισσότερα άρθρα | Συνοπτική λίστα άρθρων |
 
Τι συμβαίνει όταν το παιδι μας έχει αγχος αποχωρισμου και πώς μπορούμε πραγματικά να το βοηθήσουμε;
 
  Print this article E-mail this article to a friend   
Συγγραφέας: Τάσος Π.   Πηγή: ANEW.GR
   Σελίδα 1 από 1  
 

Σύμφωνα με την ψυχολογια πολλά είναι τα παιδιά που περνάνε το άγχος αποχωρισμού όταν χρειάζεται να μείνουν για οποιοδήποτε λόγο μακριά από τους γονείς τους ακόμα και για μερικές ώρες. Στην ψυχολογια το άγχος αποχωρισμού ανήκει στις διαταραχές της βρεφονηπιακής, παιδικής ή εφηβικής ηλικίας και είναι το έντονο ή και υπερβολικό άγχος του παιδιού στην πιθανότητα ή στην πραγματικότητα του αποχωρισμού από το σπίτι ή από τα άτομα που το φροντίζουν. Σύμφωνα με την ψυχολογία συχνοί είναι οι φόβοι των παιδιών για κάποια ζώα, για κλέφτες ή για φαντάσματα καθώς παράλληλα και η καταθλιπτική διάθεση. Στην ψυχολογία το άγχος αποχωρισμούς αντιμετωπίζεται με ατομική ή οικογενειακή ψυχοθεραπεία από ειδικό ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτή.

Προδιαθεσικοί παράγοντες για το άγχος αποχωρισμού:

- Το άγχος αποχωρισμού συνήθως εμφανίζεται στα παιδιά που έχουν περάσει διάφορα στρεσογόνα γεγονότα, όπως ο θάνατος ή η απομάκρυνση κάποιου κοντινού τους προσώπου ή κάποιου ζώου.

- Τα παιδιά αυτά συνήθως προέρχονται από στενά δεμένες οικογένειες που τους έχουν συνηθίσει με συνεχή υπέρμετρη φροντίδα και παρουσία τους και είναι πολύ δύσκολο τα παιδιά να τους αποχωριστούν ακόμα και για μερικά λεπτά.

- Συχνά υπάρχει και γενετική προδιάθεση.

- Το άγχος αποχωρισμού μπορεί να εμφανιστεί
από την προσχολική ηλικία έως και την ηλικία των 18 ετών.

- Η πορεία του άγχους αποχωρισμού μπορεί να έχει συχνές εξάρσεις και υφέσεις, να ηρεμεί το παιδί κάποιες φορές και άλλες πάλι να το ξανανιώθει.

- Το άγχος αποχωρισμού μπορεί να προκύψει όταν το παιδί πρέπει να ξεκινήσει το σχολείο και του είναι πολύ δύσκολο να αποχωριστεί τους γονείς του (σχολική φοβία)

- Οι ενήλικες που δεν έχουν ξεπεράσει ως παιδιά το άγχος αποχωρισμού, ανησυχούν υπερβολικά για παιδιά, συζύγους και άλλα αγαπημένα πρόσωπα, και βιώνουν έντονη ανησυχία όταν τους αποχωρίζονται.

Είναι απολύτως απαραίτητο για ένα παιδί σε όποια ηλικία κι αν βρίσκεται να ξεπεράσει το άγχος αποχωρισμού γιατί είναι το πρώτο βήμα προς την ανεξαρτοποίησή του. Πολλές φορές οι υπερευαίσθητοι γονείς δεν αφήνουν το παιδί να κάνει από μικρό τα δικά του βήματα σιγά-σιγά μόνο του, γιατί προβάλουν στο παιδί τους, τους δικούς τους φόβους πως μπορεί κάτι κακό να του συμβεί και τελικά το χειραγωγούν ώστε να αποκτήσεις εξαρτήσεις που αργότερα μπορούν να εκδηλωθούν με διάφορες δυσάρεστες συμπεριφορές από μεριάς του παιδιού.

Θα πρέπει οι γονείς να μάθουν στο παιδί πώς να κάνει τα δικά του βήματα μόνο του,
θα πρέπει να το αποχωρίζονται συχνά, κάθε φορά και λίγο ακόμα για να νιώθει το παιδί πως του έχουν εμπιστοσύνη πως μπορεί να τα καταφέρει και μόνο του. Με αυτόν τον τρόπο χτίζει το παιδί σιγά-σιγά μια ανεξάρτητη προσωπικότητα όπου στην ενήλικη ζωή του δεν θα έχει εξαρτήσεις από άλλα άτομα για να μπορέσει να πάρει αποφάσεις ή να κάνει οτιδήποτε.



ΨΩΝΙΣΤΕ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ AMAZON ΣΗΜΕΡΑ ΚΙΟΛΑΣ:
ΜΕ ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟ 25 ΛΙΡΕΣ ΑΓΓΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΩ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΔΩΡΕΑΝ

Θεραπεία του άγχος αποχωρισμού:

Αν διαπιστώσουμε πως ένα παιδί έχει άγχος αποχωρισμού, για παράδειγμα δεν θέλει να μένει μόνο του με άλλα παιδάκια και θέλει τους γονείς του συνεχώς δίπλα του σε ότι κι αν κάνει ή δεν μπορεί να πάει στο νηπιαγωγείο ή στο σχολείο γιατί θα μείνει μακριά από τους γονείς του, τότε πρέπει να μην αφήσουμε το άγχος αποχωρισμού να εξελιχθεί και να γίνει μέρος της προσωπικότητάς του και στην ενήλικη ζωή αλλά να πάμε σε έναν ειδικό για θεραπεία. Αλλά το ίδιο θα πρέπει να γίνει αν τελικά αυτό το παιδί έχει γίνει ενήλικας και έχει τάσεις εξάρτησης από τα κοντινά του πρόσωπα.

Συνήθως η θεραπεία που προτείνεται είναι η ατομική ψυχοθεραπεία και η οικογενειακή συμβουλευτική θεραπεία. Στις θεραπείες αυτές γίνεται διερεύνηση και αντιμετώπιση των σχέσεων γονέων με παιδιά
και της συμπεριφοράς των γονέων απέναντι στο παιδί.

Επιχειρείται η κλιμακωτή έκθεση στις καταστάσεις που προκαλούν τις φοβίες και σύμφωνα με αυτές επέρχεται το άγχος αποχωρισμού, για να συνηθίσει το άτομο σε αυτές τις καταστάσεις και να νιώσει ασφαλές.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

- 7 τύποι προσωπικότητας – Αναγνωρίστε τη δική σας και διορθώστε τα λάθη σας με σκληρή προσωπική δουλειά

-
Τι είναι πραγματικά το αγχος και πόσο παθολογικο μπορεί να γίνει για τον καθένα μας;

-
Μάθετε τα πάντα για την Ψυχογενή Ανορεξία πριν να είναι πραγματικά αργά για την υγεια ή για την ίδια τη ζωή σας

-
Αγχος και καταθλιψη – Κατά πόσο μπορούν να μας κρατούν δέσμιους και τι μπορούμε να κάνουμε

 
 
Custom Search
 
Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η
<
<
<
<
<
Κάντε κλίκ απο κάτω