Κεντρική Σελίδα Ψηφοφορίες Εκδόσεις Online Αγορές Επικοινωνία
   
Ομορφιά - ΔίαιταΥγείαΨυχολογίαFeng-ShuiΑγαπημέναΑστρολογίαΣχεσεις
 
Ομορφιά - Δίαιτα
Υγεία
Ψυχολογία
Feng-Shui
Αγαπημένα
Αστρολογία
Σχεσεις
Εκδόσεις
Ψηφοφορίες
Online Αγορές
 
 
Ψυχολογία Περισσότερα άρθρα | Συνοπτική λίστα άρθρων |
 
Εποχιακή συναισθηματική καταθλιψη μέσα στις γιορτες – Τι ακριβώς συμβαίνει και πώς να το αντιμετωπίσουμε για να μην αποβεί εις βάρος της βαθύτερης ψυχολογιας μας
 
  Print this article E-mail this article to a friend   
Συγγραφέας: Pan Tin   Πηγή: ANEW.GR
   Σελίδα 1 από 1  
 Στην ψυχολογια μερικών ανθρώπων οι γιορτες σημαίνουν μια εποχη γεμάτη με πολλά προβλήματα κυρίως συναισθηματικης φυσης.

Ιδιαίτερα όταν έχουμε χωρίσει πρόσφατα ή έχουμε χάσει έναν δικό μας άνθρωπο ή έχουμε σημαντικές οικονομικες ελλείψεις, οι γιορτές είναι εκείνη η εποχή του χρόνου όπου αυτές οι απώλειες και ελλείψεις είναι πιο αισθητές από ποτέ.

Μπορεί να είναι γύρω μας πολύς κόσμος, αλλά εμείς να νιώθουμε τόσο μόνοι, οπότε προτιμάμε την απομόνωση και κλεινόμαστε ακόμα περισσότερο στον εαυτό μας.

Άλλη μια χρονιά έφτασε στο τέλος της και όλοι συνειδητοποιούν τα λάθη, τα κενά, τις ελλείψεις και τις παραλήψεις σε προσωπικό επίπεδο αλλά και στις σχεσεις τους.
 

 


Είναι πολύ πιο εύκολο να αναπτυχθεί μια κατάθλιψη στις γιορτες  

Σε μια περίοδο υψηλών προσδοκιών αυτό συμβαίνει πιο εύκολα.


Όλοι φανταζόμαστε τις γιορτές σαν την εποχή του έτους όπου θα ανθίσουμε και θα φορτίσουμε τις μπαταρίες για το επόμενο έτος. Από την περίοδο της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, όταν καθορίζουμε τους νέους στόχους ονειροπολούμε τις νέες «ιστορίες» του νέου έτους που θα έχουμε.

Και καθώς έρχονται οι απογοητεύσεις από τις προσδοκίες αυτές, βρισκόμαστε μπροστά σε μια καυτή και ανιαρή πραγματικότητα.
Φτωχή και απογοητευτική, μια σίγουρη συνταγή για τη θλίψη και την καταθλιπτική διάθεση.

Εκεί πού ανυπομονούμε για τις γιορτές, ξαφνικά έρχονται στη μνήμη μας όλες οι καλές αναμνήσεις που είχαμε με ανθρώπους που δεν είναι πλέον μαζί μας και πολύ θα θέλαμε να ήταν.
      Τι ακριβώς συμβαίνει;


Πιθανό να περνάμε μια εποχιακή συναισθηματική διαταραχή.

Εποχιακή συναισθηματική διαταραχή είναι μια μορφή κατάθλιψης που παρουσιάζεται με την αλλαγή της εποχής, ιδίως κοντά σε γιορτές. Όμως, κάποιοι άνθρωποι μπορεί να υποφέρουν από αυτό το πρόβλημα και λίγο παραπάνω.


Τα συμπτώματα είναι ανάλογα την εποχή
.

Ενώ η χειμερινή κατάθλιψη προάγει αύξηση του σωματικού βάρους και μεγαλύτερη ανάγκη για ύπνο, η κατάθλιψη το καλοκαίρι συνδέεται με κατάσταση εκνευρισμού, απώλεια της όρεξης και αϋπνία.Το 70-80 % των ατόμων με αυτή τη διαταραχή είναι γυναίκες.

Ηλικίας συνήθως 30 ετών και άνω.

Χαρακτηρίζεται από κόπωση, θλίψη, ευερεθιστότητα, λήθαργο, μειωμένη λίμπιντο και προβλήματα με τον ύπνο. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε λυπημένες, ανικανοποίητες και απογοητευμένες.

Αλλά όταν πρόκειται για να γενικεύσετε τις απλές χαρές της ζωής δεν μπορείτε να τις απολαύσετε όταν αισθάνεστε ότι όλα είναι μαύρα
και αισθάνεστε εντελώς δυσαρεστημένες.


Έτσι θα μπορούσε να μεγαλώσει το πρόβλημα εγκατάστασης της κατάθλιψης και μετά τις γιορτές. Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε ότι βαριέστε μερικές φορές και δεν ανέχεστε εύκολα την καθημερινή ρουτίνα.Αλλά όταν τα παλιά πάθη, τα ενδιαφέροντα και οι απολαύσεις ξεθωριάζουν χωρίς άλλα να τα αντικαταστήσουν, θα πρέπει να θέσουμε στον εαυτό μας ένα ερώτημα.


Είναι φυσιολογικό να αισθανόμαστε κουρασμένες, καταπονημένες μετά από ένα έτος εργασίας, δεδομένου ότι είμαστε συγκλονισμένες και εξαντλημένες από το καθημερινό άγχος;

Αλλά όταν αισθάνεστε πολύ κουρασμένες ήδη από την έναρξη της μέρας, όταν είναι γκρίζα χωρίς ουσιαστικό λόγο, μπορεί να αναρωτηθείτε αν θέλετε να καλέσετε για βοήθεια. Ιδιαίτερα αν όλη η καταθλιπτική διάθεση συνοδεύεται και από μια πρόσφατη απώλεια ή ένα πρόσφατο χωρισμό.

Και αν η αϋπνία σας έχει αυξηθεί.

Αν το επίπεδο αυτοεκτίμησης σας είναι στο ελάχιστο, έχετε μειωμένη όρεξη, πονοκεφάλους τότε σίγουρα κάτι συμβαίνει.

Μπορεί να είναι μια πιθανή σωματοποίηση του όλου εσωτερικού προβλήματος
που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε μια μόνιμη κατάθλιψη.Αξιολογήσεις και λύσεις
 

Δεν είναι ακόμα σαφής ο μηχανισμός με τον οποίο οι γιορτές και οι συναισθηματικές αναμνήσεις καταλήγουν σε κατάθλιψη.

Έχει να κάνει με το πόσο θωρακισμένοι ψυχικά είμαστε προκειμένου να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε υγιές μια απώλεια, ένα χωρισμό ή αναμνήσεις με θετικές σκηνές προηγούμενων εορτών.Μπορούμε να μιλήσουμε σε πρόσωπα που εμπιστευόμαστε ή ειδικούς για αυτό το βάρος που έχουμε μέσα μας προκειμένου να ελαφρύνουμε τον ψυχισμό μας.

Αυτό θα βοηθήσει σίγουρα μια ελαφριά καταθλιπτική διάθεση ώστε να μην προχωρήσει σε μια μόνιμη κατάθλιψη.

Αν δείτε όμως τα συμπτώματα και γίνονται συνεχή, επίπονα και δεν υποχωρούν, τότε ένας ειδικός θα βοηθήσει σε μια μόνιμη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Μην απομονώνεστε, γιατί η απομόνωση είναι ο καλύτερος φίλος της κατάθλιψης.


Μιλήστε και θα δείτε που θα νιώσετε καλύτερα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

-
Συγχωρεση: Η μεγάλη λύτρωση για την ψυχολογια, τη ζωή μας ολόκληρη, αλλά και το πιο δύσκολο πράγμα από όλα όταν τα αρνητικά συναισθηματα είναι έντονα

-
Πώς μπορούμε να ζούμε περισσότερο στο «Τώρα» κάνοντας τα πράγματα πιο απλά για την ψυχολογια μας

-
Τα βήματα για να αγγίξεις την τελειοτητα και να μάθεις καλύτερα τον εαυτό σου και την αντίληψη που έχεις για σένα με τη βοήθεια της ψυχολογιας

-
Βάλτε περισσότερο γελιο και χαρά στη ζωή σας για να καταπολεμήσετε το αγχος, το στρες και την αρνητική ψυχολογια
 

           

 
 
Custom Search
 
Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η
<
<
<
<
<