Κάντε κλίκ απο κάτω
Κεντρική Σελίδα Ψηφοφορίες Εκδόσεις Online Αγορές Επικοινωνία
   
Ομορφιά - ΔίαιταΥγείαΨυχολογίαFeng-ShuiΑγαπημέναΑστρολογίαΣχεσεις
 
Ομορφιά - Δίαιτα
Υγεία
Ψυχολογία
Feng-Shui
Αγαπημένα
Αστρολογία
Σχεσεις
Εκδόσεις
Ψηφοφορίες
Online Αγορές
 
 
Υγεία Περισσότερα άρθρα υγείας | Συνοπτική λίστα άρθρων υγείας |
 
Ότι πρέπει να γνωρίζετε για την τροφικη δηλητηριαση την περίοδο αυτή όπου έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο συχνή από ποτέ
 
  Print this article E-mail this article to a friend   
Συγγραφέας: Μαρία Π.   Πηγή: ANEW.GR
   Σελίδα 1 από 1  
 

Στην υγεια η Τροφική δηλητηρίαση είναι μια οξεία γαστρεντερίτιδα που προκαλείται από την κατανάλωση ενός τροφίμου ή ενός ποτού που περιέχει παθογόνους μικρο-οργανισμούς ή τις τοξίνες τους ή δηλητηριώδη χημικά.

Σύμφωνα με την υγεια η τροφική δηλητηρίαση συναντάται σε ξενώνες, ξενοδοχεία, ενοριακά γεύματα, εποχιακά γλέντια και φεστιβάλ.

Όπως μας δείχνει ο χώρος της υγειας μια ομάδα ανθρώπων συνήθως θα μολυνθεί στον ίδιο χώρο με το ίδιο είδος των συμπτωμάτων, και θα δώσει ένα ιστορικό της κατανάλωσης μιας κοινής τροφής προ λίγων ωρών.

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην υγεία μας για περάσουμε μια τροφική δηλητηρίαση ελαφρά και να μην ταλαιπωρηθούμε πολύ.


Τύποι τροφικής δηλητηρίασης

1) Βακτηριακή τροφική δηλητηρίαση:

Εδώ ευθύνονται οι μικροοργανισμοί που ονομάζονται βακτήρια. Η σύσταση των τροφίμων ενδέχεται να περιέχει τα παθογόνα βακτήρια ή τις τοξίνες τους που καταπίνονται μαζί με την τροφή.


2) Μη βακτηριακή τροφική δηλητηρίαση:

Οφείλεται στην παρουσία τοξικών χημικών ουσιών, όπως τα λιπάσματα, τα εντομοκτόνα, τα βαρέα μέταλλα κτλ..

Μιας και η βακτηριακή τροφική δηλητηρίαση είναι κοινή, θα συζητηθεί παρακάτω:


Βακτηριακή τροφική δηλητηρίαση:

Δεν είναι όλα τα βακτήρια βλαβερά. Υπάρχουν ορισμένα παθογόνα βακτήρια που εκκρίνουν τοξίνες και που προκαλούν κλινικές επιπτώσεις. Αυτοί οι οργανισμοί εισέρχονται στον ανθρώπινο σώμα μέσω των διαφόρων τροφίμων ή ποτών.


Πώς προκύπτει η τροφική δηλητηρίαση:

1)Με την παρουσία των βακτηρίων στο νερό.

2) Οι πρώτες ύλες στα τρόφιμα μπορεί να περιέχουν τοξίνες.

3) Οι χώροι όπου ετοιμάζεται το φαγητό, ενδέχεται να περιέχουν μικροοργανισμούς ή τοξίνες.

4) Εργαζόμενοι που ταξινομούν και έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα ενδέχεται να έχουν ορισμένες μολυσματικές ασθένειες.

5) Ορισμένα ζώα όπως τα σκυλιά και τα ποντίκια ενδέχεται να μολύνουν τα τρόφιμα.

6) Εάν τα παρασκευάσματα διατροφής διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου για μεγάλο χρονικό διάστημα και να θερμαίνεται ξανά μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα τροφικής δηλητηρίασης.

7)Σκόπιμη ανάμειξη τοξινών στα τρόφιμα.


Ορισμένες κοινές βακτηριακές δηλητηριάσεις τροφίμων:

1) Tροφική δηλητηρίαση σαλμονέλας:

Υπάρχουν τρεις διαφορετικές ποικιλίες των βακτηριδίων σαλμονέλας (Salmonella typhimurium, salmonella cholera suis, salmonella enteritidis) Τα βακτήρια είναι παρόντα στο γάλα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά. Τα συμπτώματα αυτής της τροφικής δηλητηρίασης περιλαμβάνουν ναυτία, έμετο και διάρροια. Συχνά εκδηλώνεται και πυρετός.


2) Αλλαντίαση:

Αυτό είναι το επικίνδυνο είδος τροφικής δηλητηρίασης που προκαλείται από το Clostridium botulinum. Οι σπόροι των οργανισμών αυτών υπάρχουν στα περιττώματα και εισέρχονται στο ανθρώπινο σώμα μέσα από τουρσιά και κονσέρβες ψαριών κτλ.. Σε σύγκριση με άλλες δηλητηριάσεις τροφίμων, σε αυτόν τον τύπο δηλητηρίασης ο εμετός και η διάρροια είναι σπάνιοι. Κυρίως επηρεάζεται το νευρικό σύστημα. Τα συμπτώματα ξεκινούν με διπλή όραση, μούδιασμα και αδυναμία. Στη συνέχεια ακολουθεί παράλυση με καρδιακή και αναπνευστική ανεπάρκεια που καταλήγει σε θάνατο.


3) Σταφυλοκοκκική τροφική δηλητηρίαση:

Προκαλείται από staphylo coccus aureus. Οι εν λόγω οργανισμοί προκαλούν συνήθως προβλήματα του δέρματος όπως φλεγμονώδεις και άλλα . Προκαλεί μαστίτιδα στις αγελάδες. Μέσω του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων και να προκαλεί gastroenteritis. Θα ακολουθήσει εμετός, σπασμωδικές κοιλιακές συστολές και διάρροια.




4) τροφική δηλητηρίαση Closteridium:

Προκαλείται από closteridium perfringens. Συναντώνται στα περιττώματα, το έδαφος και το νερό. Μπαίνουν στον οργανισμό μέσω κρεατικών, γευμάτων που περιέχουν κρέας και διάφορων ειδών διατροφής που περιέχουν αυγό, κτλ. Το μαγείρεμά τους και η διατήρησή τους σε θερμοκρασία δωματίου για μεγάλο χρονικό διάστημα και η αναθέρμανση τους πριν το φαγητό, μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση. Συμπτώματα περιλαμβάνουν έμετο, διάρροια και σπασμωδικές κοιλιακές συστολές.


5) Bacillus cereus:

Τα σπόρια των οργανισμών αυτών μπορούν να επιβιώσουν το μαγείρεμα και προκαλούν εντερίτιδα. Η διάρροια και ο εμετός είναι κοινοί σε αυτή τη μόλυνση.


Πώς θα διαγνώσετε την τροφική δηλητηρίαση;

1) Εξετάστε ατομικά κάθε πρόσωπο που επηρεάστηκε.

2) Δείγματα του νερού πρέπει να αναλυθούν.

3) Η Κουζίνα, η αποθήκη και τα δείγματα τροφίμων θα πρέπει να εξεταστούν.

4) Ο μάγειρας και οι εργάτες τροφίμων, θα πρέπει να ανακριθούν και να εξεταστούν.

5) Τα δείγματα ουσιών από εμετό και από περιττώματα όλων των θυμάτων συνολικά, θα πρέπει να ελέγχονται για τον εντοπισμό των βακτηρίων.


Πώς θα αποτρέψετε την τροφική δηλητηρίαση;

1) Πρέπει να χρησιμοποιείτε μόνο το καθαρό νερό.

2) Η υγιεινή πρέπει να τηρείται από όλους όσους έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα.

3) Οι εργαζόμενοι πρέπει να χρησιμοποιούν μάσκες, καπέλο και γάντια κατά τη διάρκεια της μαγειρικής και του σερβιρίσματος.

4) Οι ήδη άρρωστοι δεν θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με τα υλικά τρόφιμα.

5) Η Κουζίνα και οι χώροι πρέπει να είναι τακτοποιημένοι και καθαροί.

6) Τα σκεύη θα πρέπει να πλένονται με σαπούνι και ζεστό νερό.

7) Τα έτοιμα φαγητά δεν θα πρέπει να διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε θερμοκρασία δωματίου.

8) Όλα τα υλικά τρόφιμα θα πρέπει να διατηρούνται σε κλειστά δοχεία.

9) Τα ζώα όπως ο σκύλος, η γάτα, τα ποντίκια κτλ. δεν θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με τα τρόφιμα υλικά.

10) Τα λαχανικά πρέπει να πλένονται πριν το μαγείρεμα.

11) Το κρέας πρέπει να είναι φρέσκο και να αγοράζεται από αναγνωρισμένο σφαγείο.




ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

- Η κακοσμία του στόματος, ποιοι παράγοντες είναι επιβαρυντικοί και ποιες οι θεραπειες

- Ο Διαβητης, η ινσουλινη και πως επιδρά η θαυματουργή διατροφη pH για την καλυτέρευση της υγειας

- Πώς να σταματήσετε έναν πονοδοντο ακόμα και όταν βρίσκεστε σε ένα ταξιδι

- Τι είναι η λυσινη, πόσο απαραίτητη είναι για τον οργανισμό μας και τη σωστή υγεια μας;

 
 
Custom Search
 
Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η
<
<
<
<
<