Κάντε κλίκ απο κάτω
Κεντρική Σελίδα Ψηφοφορίες Εκδόσεις Online Αγορές Επικοινωνία
   
Ομορφιά - ΔίαιταΥγείαΨυχολογίαFeng-ShuiΑγαπημέναΑστρολογίαΣχεσεις
 
Ομορφιά - Δίαιτα
Υγεία
Ψυχολογία
Feng-Shui
Αγαπημένα
Αστρολογία
Σχεσεις
Εκδόσεις
Ψηφοφορίες
Online Αγορές
 
 
Υγεία Περισσότερα άρθρα υγείας | Συνοπτική λίστα άρθρων υγείας |
 
Η γριπη των χοίρων - Η νέα γρίπη Η1Ν1 – Αίτια, Συμπτωματα, Προληψη, Θεραπεια
 
  Print this article E-mail this article to a friend   
Συγγραφέας: Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη   Πηγή: ANEW.GR
Επικοινωνία με τον συγγραφέα: amoschovaki@yahoo.gr
   Σελίδα 1 από 1  
 

Στο χώρο της υγειας από τον Απρίλιο 2009 έχει γίνει γνωστή μια επιδημία από ένα νέο στέλεχος γρίπης των χοίρων τύπου ΑΗ1Ν1, σε περιοχές του Μεξικού και ΗΠΑ. Λόγω των θανάτων που προκλήθηκαν από τον ιό, της ικανότητας του ιού να μεταδίδεται εύκολα στην υγεια από άνθρωπο σε άνθρωπο και περιπτώσεων ανθεκτικών μεταλλάξεων, η παγκόσμια κοινότητα τέθηκε σε συναγερμό. Ένα βασικό θέμα που απασχολεί το κοινό για την υγεία του είναι το είδος των μέτρων προφύλαξης, που πρέπει να λαμβάνονται.


Η ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ ΓΕΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η νέα γρίπη μεταδίδεται κυρίως με σταγονίδια από άτομο σε άτομο που αποβάλλονται με το βήχα, τον πταρμό, την ομιλία
. Κάθε άτομο που είναι σε στενή επαφή με πάσχοντες κινδυνεύει να νοσήσει. Με τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα ο ασθενής είναι μολυσματικός μία μέρα πριν αναπτύξει συμπτώματα έως επτά ημέρες μετά την εκδήλωση συμπτωμάτων. Τα παιδιά και ορισμένοι ασθενείς μπορεί να είναι μολυσματικοί και να μεταδίδουν την νόσο για περισσότερο χρονικό διάστημα.
Για το διάστημα αυτό ο ασθενής πρέπει να απομονώνεται.

Τα χοιρινά τρόφιμα είναι ασφαλή εφόσον μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες.


ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ


Τα κλινικά δεδομένα αποδεικνύουν ότι η λοίμωξη μπορεί να εκδηλωθεί με ελαφρά συμπτώματα (βήχας, μπούκωμα, δέκατα), μπορεί όμως να εξελιχθεί σε σοβαρή λοίμωξη, δύσπνοια πνευμονία, ραβδομυόλυση, νεφρική ανεπάρκεια, μυοκαρδίτιδα, θάνατο.
Οι μορφές και η σοβαρότητα της νόσου, έτσι, ποικίλλουν. Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι ο βήχας, ο πυρετός, ο πονόλαιμος, η κακουχία, ο πονοκέφαλος. Ενδέχεται να παρουσιαστεί και διάρροια. Τα περισσότερα περιστατικά αφορούν παιδιά και νέους ενηλίκους. Έως το Μάιο του 2009, σε σύνολο 4174 περιστατικών στο Μεξικό, 80 πέθαναν, ποσοστό 1.9%.

Ομάδες υψηλού κινδύνου για δυσμενή έκβαση ήταν τα παιδιά κάτω από πέντε ετών, οι έγκυες, οι ηλικιωμένοι, οι παχύσαρκοι, οι διαβητικοί, οι καρδιοπαθείς, οι καπνιστές, τα άτομα με αναπνευστικά υποκείμενα νοσήματα, οι ηπατοπαθείς, οι νεφροπαθείς, τα άτομα με νευρολογικά νοσήματα, οι άνθρωποι με ανεπάρκειες του ανοσοποιητικού.
Η έγκαιρη θεραπεία προλαμβάνει τις σοβαρές επιπλοκές σε πολλές περιπτώσεις.




ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ


Τα παρακάτω επιδημιολογικά δεδομένα ελήφθησαν από το site της who στις 26-6-09 και είναι ενδεικτικά διότι ο ρυθμός εξάπλωσης της νόσου είναι υψηλός και τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται καθημερινά.

1. Αμερική 53.685 επιβεβαιωμένα κρούσματα με 302 θανάτους έως τις 26-6-2009
, από τα οποία 27717 στις ΗΠΑ (127 θάνατοι), 8279 στο Μεξικό (116 θάνατοι), 7775 στον Καναδά (21 θάνατοι), 5186 στην Χιλή, 1488 στην Αργεντινή, 452 στην Βραζιλία, 360 στο Περού, 358 στον Παναμά, 277 στην Νικαράγουα, 255 στην Κόστα Ρίκα, 254 στην Γουατεμάλα, 226 στο Ελ Σαλβαντόρ, 195 στην Ουρουγουάη, 172 στην Βενεζουέλα, 125 στο Εκουαδόρ.

2. Λεκάνη Ανατολικής Μεσογείου έως 24-6-09, 226 επιβεβαιωμένα κρούσματα χωρίς ανθρώπινες απώλειες
, από τα οποία 48 στην Σαουδική Αραβία, 43 στην Αίγυπτο, 26 στο Κουβέιτ, 25 στο Λίβανο, 15 στο Μπαχρέιν, 15 στην Ιορδανία , 10 στο Κατάρ .

3. Ευρώπη Έως 26-6-09, 5358 επιβεβαιωμένα κρούσματα
, από τα οποία 3597 στο Ηνωμένο Βασίλειο (ένας θάνατος), 541 στην Ισπανία, 333στην Γερμανία , 191 στην Γαλλία , 102 στην Ιταλία, 73 στην Ελλάδα. Στην Ευρώπη έχει προκληθεί μόνο ένας θάνατος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

4. Ισραήλ Έως 26-6-09, 405 επιβεβαιωμένα κρούσματα (κανένας θάνατος).


5. Νοτιοανατολική Ασία Έως 26-6-09, 1149 επιβεβαιωμένα κρούσματα
από τα οποία 1054 στην Ταϊλάνδη, 78 στην Ινδία. Δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες.

6. Περιοχή Ειρηνικού Ωκεανού 6811 επιβεβαιωμένα κρούσματα με τέσσερις θανάτους.
Συγκεκριμένα 3280 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αυστραλία (τρεις θάνατοι), 570 στην Κίνα, 506 στο Hong Kong China, 13 σε Μacao China, 61 σε Τaiwan China, 1001 σε Ιαπωνία, 445 σε Φιλιππίνες (ένας θάνατος), 417 σε Νέα Ζηλανδία, 220 σε Σιγκαπούρη, 142 σε Κορέα.

7. Αφρική Δέκα επιβεβαιωμένα κρούσματα έως 22-6-2009.





ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

1.
Να αποφεύγετε την στενή επαφή με άτομα που έχουν συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού.
Να ευρίσκεστε τουλάχιστον ένα μέτρο μακριά.

2.
Να αποφεύγετε να αγγίζετε τα μάτια την μύτη και το στόμα σας που αποτελούν τις κύριες πρώτες θέσεις πιθανού εποικισμού.

3.
Να πλένετε συχνά τα χέρια σας.

4.
Να αποφεύγετε χώρους με συνωστισμό.

5.
Να ανοίγετε συχνά τα παράθυρα και να φροντίζετε για την συχνή ανανέωση του αέρα στους χώρους όπου ευρίσκεστε.

6.
Τα άτομα με συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού πρέπει να καλύπτουν την μύτη και το στόμα κατά την διάρκεια του βήχα ή του πταρμού με καθαρά χαρτομάντιλα μιας χρήσεως τα οποία πρέπει να πετάνε αμέσως μετά και να πλένουν τα χέρια τους.

7.
Φροντίστε τον εαυτό σας με σωστή διατροφή, επαρκή ύπνο, αποφυγή άγχους, άσκηση, αποχή από το κάπνισμα, τακτική προληπτική ιατρική παρακολούθηση.
Η διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει επαρκή ποσότητα νερού, φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα. Καλό είναι να αποφεύγεται η κατάχρηση λιπαρών ιδιαίτερα κορεσμένων, γλυκαντικών ουσιών και τυποποιημένων προϊόντων. Κατά την ιατρική προληπτική εξέταση εντοπίζονται και θεραπεύονται πρώιμα νοσήματα που μειώνουν την άμυνα του οργανισμού, όπως ο διαβήτης. Επίσης αναλόγως ηλικίας και ιατρικών προβλημάτων, χορηγούνται ενισχυτικά εμβόλια.


ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΜΑΣΚΑΣ

Στην περίπτωση ατόμων με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού και σε χώρες που έχουν εκδηλωθεί κρούσματα, συνιστάται παραμονή στο σπίτι, αποφυγή στενής επαφής με υγιή άτομα και κάλυψη του στόματος και της μύτης κατά την διάρκεια του βήχα ή του πταρμού με καθαρά χαρτομάντιλα μιας χρήσεως, τα οποία πρέπει να πετιούνται άμεσα, μέχρι ο ασθενής να εξεταστεί ιατρικώς.


Εναλλακτικά τα άτομα αυτά μπορούν να χρησιμοποιήσουν μάσκα, όσο υπάρχουν συμπτώματα. Δεν συνιστάται η γενική χρήση μάσκας από υγιή άτομα. Παρά ταύτα, επειδή η καθημερινή ιατρική εμπειρία αποδεικνύει ότι η ιατρική εξέταση και τα προαναφερόμενα μέτρα συχνά αμελούνται από τους ασθενείς ιδιαίτερα κατά την διάρκεια των διακοπών και επί ήπιων συμπτωμάτων, η χρήση μάσκας από υγιή άτομα είναι υποβοηθητικό προφυλακτικό μέτρο σε αρκετές περιπτώσεις (π.χ. μακράς διάρκειας αεροπορικά ταξίδια από περιοχές με υψηλά ποσοστά της νόσου) .

Η κακή εφαρμογή μάσκας είναι πιο επικίνδυνη από την μη εφαρμογή.

Οι κανόνες της σωστής εφαρμογής της μάσκας:

Α.
Τοποθετείστε τη μάσκα ούτως ώστε να καλύψει καλά το στόμα και την μύτη και δέστε σφιχτά για να ελαχιστοποιήσετε τα κενά ανάμεσα στο πρόσωπο και τη μάσκα.

Β.
Ενώ την φοράτε μην την αγγίζετε. Σε περίπτωση που την αγγίξετε, πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή χρησιμοποιείστε καλό αντισηπτικό με οινόπνευμα.

Γ.
Οι μάσκες πρέπει να αλλαχτούν άμεσα εάν υγρανθούν.

Δ.
Να χρησιμοποιείτε μάσκες μιας χρήσης, να τις πετάτε άμεσα μετά την χρήση και μην αμελήσετε να πλύνετε τα χέρια σας αμέσως μετά την χρήση.


ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΗΣ ΠΛΥΣΗΣ ΤΩΝ ΧΕΡΙΩΝ

1.
Χρησιμοποιείστε καλό αντισηπτικό σαπούνι σε όλη την επιφάνεια των παλαμών και των καρπών, χωρίς να παραμελήσετε την ραχιαία επιφάνεια των δακτύλων.

2.
Πλένετε καλά τα χέρια παλάμη – παλάμη πάνω – κάτω, δάκτυλο – δάκτυλο, χωρίς να αμελήσετε τις πτυχές ανάμεσα στα δάκτυλα και την περιοχή κάτω από τα νύχια, τουλάχιστον επί εικοσιπέντε δευτερόλεπτα.

3.
Ξεπλένετε με άφθονο νερό. Στεγνώνετε με καθαρή πετσέτα ή ξηρό αέρα.

                   **

Από την Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 2106252770
E mail: amoschovaki@yahoo.gr

 
 
Custom Search
 
Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η
<
<
<
<
<