Κάντε κλίκ απο κάτω
Κεντρική Σελίδα Ψηφοφορίες Εκδόσεις Online Αγορές Επικοινωνία
   
Ομορφιά - ΔίαιταΥγείαΨυχολογίαFeng-ShuiΑγαπημέναΑστρολογίαΣχεσεις
 
Ομορφιά - Δίαιτα
Υγεία
Ψυχολογία
Feng-Shui
Αγαπημένα
Αστρολογία
Σχεσεις
Εκδόσεις
Ψηφοφορίες
Online Αγορές
 
 
Υγεία Περισσότερα άρθρα υγείας | Συνοπτική λίστα άρθρων υγείας |
 
Αυτοδιαγνωση και άλλα επικίνδυνα λάθη για την υγεια μας
 
  Print this article E-mail this article to a friend   
Συγγραφέας: Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη   Πηγή: ANEW.GR
Επικοινωνία με τον συγγραφέα: amoschovaki@yahoo.gr
   Σελίδα 1 από 1  
 

Η Ιατρική Επιστήμη έχει αποδείξει σήμερα, τον ζωτικό ρόλο που έχει η σφαιρική, εξατομικευμένη και σε βάθος χρόνου μελέτη και αντιμετώπιση του ανθρώπινου σώματος, η οποία οδηγεί:

1) Στην διαμόρφωση σωστών εξατομικευμένων προληπτικών ελέγχων και καθορισμό εξατομικευμένων προγραμμάτων τροποποίησης καθημερινών συνηθειών, ζωτικών για την διατήρηση της υγείας και την αποτροπή της εμφάνισης των νοσηρών προδιαθέσεων, που είναι μοναδικές για το κάθε άτομο.

2)
Στην αξιολόγηση του ρυθμού της βιολογικής γήρανσης, η οποία πραγματοποιείται με διαφορετικό τρόπο για το κάθε άτομο και στην μέγιστη επιβράδυνση του φαινομένου.

3) Στην έγκαιρη ανίχνευση και πρώιμη αντιμετώπιση σοβαρών νοσημάτων
, που οδηγεί στην άριστη αποκατάστασή τους.

Δυστυχώς κακές συνήθειες, ιδιαιτέρως διαδεδομένες, αγνοούν τα παραπάνω σημαντικά δεδομένα με σοβαρές συνέπειες στην άριστη διατήρηση της υγείας, στην αποκατάστασή της και τελικώς στην ανέφελη μακροζωία, που αποτελεί και το τελικό στοίχημα κάθε κλινικού ιατρού, που δεν συμβιβάζεται με την μετριότητα.


ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΒΟΥΝ ΜΟΙΡΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ


1. Πρέπει να συνειδητοποιήσετε τον σημαντικό ρόλο του σταθερού προσωπικού ιατρού

Δυστυχώς στην Ελλάδα, δεν έχει γίνει κατανοητή η αναγκαιότητα του προσωπικού ιατρού ούτε από τους υγιείς που ενδιαφέρονται να λάβουν τα αναγκαία μέτρα, που θα επιφέρουν επιβράδυνση του γήρατος, ούτε από τους ασθενείς, ούτε από τα ασφαλιστικά συστήματα. Το αποτέλεσμα είναι να επικρατεί, η επιφανειακή και επιπόλαια αντιμετώπιση του ανθρώπινου οργανισμού με ολέθρια αποτελέσματα τόσο στην περίπτωση της πρόληψης όσο και στην περίπτωση της θεραπείας της νόσου.

Οι άνθρωποι κατευθύνονται από τον ένα ιατρό στον άλλο αναλόγως καλύψεων, χρηματικών αποθεματικών ή διαθέσεων του ασφαλιστικού τους ταμείου, τα οποία τροποποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ διάφορα καταναλωτικά πρότυπα, που προάγουν την γρήγορη κατανάλωση και αντικατάσταση των αγαθών, ασκούν ιδιάζουσα επιρροή στις συνολικότερες επιλογές ενός μεγάλου τμήματος των συνανθρώπων μας.

Η γήρανση και η νόσηση δεν είναι φαινόμενα που πραγματοποιούνται στιγμιαία, αλλά προοδευτικά και διαφορετικά για τον καθένα και η άριστη μελέτη τους και αντιμετώπισή τους μπορεί να γίνει μόνο σε βάθος χρόνου από την συγκριτική αξιολόγηση της λειτουργικής κατάστασης του συνόλου του οργανισμού και των επιμέρους οργάνων του, από χρόνο σε χρόνο, από πενταετία σε πενταετία, από δεκαετία σε δεκαετία.


2. Δώστε κεντρικό ρόλο προάσπισης, πρόληψης και αποκατάστασης της υγείας σας

Αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε σφαιρικά άριστα ενημερωμένους κλινικούς ιατρούς και δεν θα πρέπει να κάνετε αυτοδιαγνώσεις. Η κακή συνήθεια της αυτοδιάγνωσης, η οποία καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την επιλογή της ειδικότητας του ιατρού που επισκέπτεστε, οδηγεί σε σημαντικές καθυστερήσεις τις περισσότερες φορές στην διάγνωση και θεραπεία. Μία οσφυαλγία μπορεί να οφείλεται σε λοιμώξεις του νωτιαίου μυελού και των οστών, αιματολογικές νόσους, οστεοπόρωση, καρκίνο, νοσήματα παγκρέατος, στομάχου, ψωρίαση, νοσήματα εντέρου, νεφρών.

Ο πόνος στον ώμο δεν είναι πάντα αρθρίτιδα του ώμου που θέλει ορθοπεδικό, αλλά μπορεί να προέρχεται από πάθηση του νωτιαίου μυελού, έρπητα, έμφραγμα μυοκαρδίου, κοιλιακή πάθηση που ερεθίζει αντανακλαστικώς το διάφραγμα. Η χρόνια διάρροια δεν οφείλεται μόνο σε ειδικές παθήσεις του εντέρου που θέλουν ειδικό εντερολόγο, αλλά μπορούν να οφείλονται σε φάρμακα, νόσο θυρεοειδούς, νόσο παγκρέατος, νόσο ΑΝΤΙΣΟΝ, εντερικές φλεγμονές. Το αίμα στα ούρα μπορεί να μην υποκρύπτει ουρολογική πάθηση, αλλά αιματολογική πάθηση, λοίμωξη σε άλλο σημείο του σώματος, υπερβολική αντίδραση σε φάρμακο κ.λ.π.

Κάθε νόσημα, επιπροσθέτως, επηρεάζει το σύνολο του οργανισμού και μπορεί να προκαλέσει στα όργανα που εμμέσως επηρεάζονται, τέτοιου βαθμού αποδιοργάνωση, η οποία εάν δεν διαγνωστεί και δεν θεραπευτεί έγκαιρα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή αναπηρία ή θάνατο. O ανθρώπινος οργανισμός, καταρρέει όταν εγκαθίσταται μια συνολική ανικανότητα επιστράτευσης των αμυντικών του δυνάμεων και των ομοιοστατικών μηχανισμών που διαθέτει για να αντιμετωπίσει μία οποιαδήποτε νόσο, φαινόμενο που γίνεται ολοένα και σημαντικότερο με την πάροδο της ηλικίας.

H χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια, για παράδειγμα μπορεί να προκαλεί εγκεφαλική, καρδιολογική, αιματολογική δυσλειτουργία, φαινόμενα που επιβάλλουν πρώιμη συνοδό ιατρική υποστήριξη πολλαπλών οργάνων, η κόπωση των οποίων οδηγεί σε επιτάχυνση της γήρανσής τους ή σε νόσο των οργάνων αυτών.


3. Μην κάνετε προληπτικούς εργαστηριακούς ελέγχους παρακάμπτοντας την κλινική εξέταση

Περισσότερες από 1000 ξεχωριστές δοκιμασίες είναι διαθέσιμες στους ιατρούς προς πραγματοποίηση και έχει υπολογιστεί ότι λόγω της αλματώδους ανάπτυξης της τεχνολογίας, τουλάχιστον μία νέα δοκιμασία προστίθεται ανά εβδομάδα. Σήμερα η ιατρική επιστήμη, έχει αποδείξει την σημασία του εξατομικευμένου ιατρικού check up, μοναδικού για κάθε άνθρωπο.

Ο σφαιρικά και άριστα ενημερωμένος ιατρός με κλινική εμπειρία κατά την ετήσια προληπτική εξέταση εξάγει σημαντικά συμπεράσματα για τον οργανισμό, από την κλινική εξέταση που πραγματοποιεί, το κληρονομικό ιστορικό του ατόμου, την επαγγελματική του έκθεση σε ουσίες, τον τρόπο διαβίωσής του, τα νοσήματα από τα οποία έχει ήδη νοσήσει και συγκροτεί το εξατομικευμένο πακέτο προληπτικών εξετάσεων.

Για παράδειγμα, άλλο προληπτικό check up πρέπει να κάνει μια γυναίκα, η οποία κατά την κλινική εξέταση παρουσιάζει φύσημα καρωτίδων, άλλο η γυναίκα με κληρονομικό ιστορικό καρκίνου μαστού χωρίς παθολογικά ευρήματα κατά την κλινική εξέταση κ.ο.κ.
Η εκτέλεση εργαστηριακών ελέγχων μετά από παράκαμψη της κλινικής εξέτασης είναι κακή πρακτική μπορεί να αποβεί μοιραία σε πολλούς ασθενείς, ενώ σε άλλες φορές οδηγεί σε πραγματοποίηση αχρήστων και ακριβών εξετάσεων.


4. Mη ζητάτε τηλεφωνικές οδηγίες

Το ανθρώπινο σώμα είναι πολύπλοκος οργανισμός και κανείς ιατρός όσο σημαντική κι αν είναι η εμπειρία του, δεν δύναται να έχει σαφή και σωστή εικόνα χωρίς να εξετάσει κλινικώς τον άρρωστο. Η επιπόλαιη εφαρμογή τηλεφωνικών οδηγιών ή οδηγιών από διαγνώσεις μέσω internet, μπορεί να έχουν μοιραία αποτελέσματα. Ένας πόνος στο λαιμό για παράδειγμα, ενδέχεται να μην οφείλεται σε ίωση, που είναι το πιο σύνηθες αλλά σε έμφραγμα, ενώ ένας βήχας μπορεί να μην οφείλεται σε κρυολόγημα αλλά σε καρκίνο.

Η διάγνωση μέσω συμπτωμάτων, χωρίς κλινική εξέταση, δεν δύναται μόνο να εκθέσει τον ιατρό αλλά και να διακυβεύσει σοβαρά την υγεία σας. Να είστε δύσπιστοι σε ιατρούς που κάνουν τηλεδιαγνώσεις και δίνουν εύκολα τηλεφωνικές οδηγίες, διότι αυτό δεικνύει ελαττωμένη εμπειρία.


5.
Πρέπει να γνωρίζετε ότι:

Ο έμπειρος κλινικός ιατρός που σας εξετάζει σήμερα και σας εξέτασε και στο παρελθόν, ακόμη και εάν δεν θυμάται λεπτομέρειες, έχει στο νου του την συνολική ιατρική σας εικόνα, βασικό στοιχείο στην εκ νέου εκτίμηση των ιατρικών σας δεδομένων, στην συγκριτική αξιολόγηση του οργανισμού σας, στην πρώιμη ανίχνευση τυχόν δυσλειτουργίας και στην προάσπιση της υγείας σας, η πληρέστερη ανασύνθεση της οποίας όμως, επιβάλλει πολλές φορές, την λήψη του ιστορικού σας από την αρχή εκ νέου, όσο βαρετή και εάν σας φαίνεται η επανάληψη της διαδικασίας. Μην λησμονάτε να ενημερώνετε για τυχόν αλλαγές στο αίσθημα ευεξίας σας ή σε συμπτώματα από την στιγμή της προηγούμενης εξέτασης.
6. Μην αποκρύπτετε στοιχεία από το ιατρικό ιστορικό σας

Το ίδιο δεν θα πρέπει να κάνετε και για το ιατρικό ιστορικό της οικογένειάς σας, ώστε να εντοπιστούν τα κληρονομικά σας στίγματα. Η συνήθεια της απόκρυψης είναι αρκετά διαδεδομένη στον ελληνικό χώρο και προέρχεται κυρίως από τις εξής λανθασμένες αντιλήψεις:

α. Ότι ο καλός ιατρός θα ανασυνθέσει μόνος του το ιατρικό σας παρελθόν
Κάθε νόσημα που έχετε περάσει μπορεί να αφήσει εμφανή ίχνη, μπορεί όμως και όχι
. Κάθε νόσημα όμως που έχετε περάσει, ανεξάρτητα από το εάν έχει αφήσει εμφανή ίχνη ή όχι κατά την κλινική εξέταση και τους εργαστηριακούς ελέγχους, έχει μείνει στην κυτταρική σας μνήμη και καθορίζει πολλές φορές τον τρόπο που το αμυντικό σας σύστημα και όλο το σώμα σας αντιδρά στο μέλλον και τα νοσήματα που είναι επιρρεπές. Έτσι για παράδειγμα, οι συχνές πυελονεφρίτιδες που πέρασε κάποιος κατά το παρελθόν μπορεί να μην φαίνονται στο συνήθη εργαστηριακό έλεγχο, αλλά να τον έχουν καταστήσει επιρρεπή σε νεφρικές βλάβες και η υπέρταση από την οποία πάσχει να απαιτεί πιο αυστηρή ρύθμιση, από ό,τι σε ένα άλλο άτομο για να αποφευχθεί η εγκατάσταση νεφρικών βλαβών.

β. Ότι μόνο τα σοβαρά συμβάντα αξίζει να αναφερθούν
και ότι ο καθένας, ο οποίος δεν έχει ειδικές γνώσεις μπορεί να ιεραρχήσει τα σημαντικά από τα ασήμαντα στοιχεία του ιστορικού. Κι όμως, στοιχεία που σας φαίνονται ασήμαντα μπορεί να είναι ιδιαιτέρως σημαντικά. Το «ζάχαρο» κατά την εγκυμοσύνη για παράδειγμα είναι ένα στοιχείο, που πολλές από εσάς θεωρούν λεπτομέρεια. Κι όμως αρκετές ασθενείς μου σώθηκαν από βαριές επιπλοκές, διότι λόγω αυτού του στοιχείου και άλλων ευρημάτων κατά την κλινική εξέταση υποβλήθηκαν σε ειδικές εξετάσεις, με συνέπεια να ληφθούν έγκαιρα θεραπευτικές αποφάσεις που προήλθαν από ειδικές δοκιμασίες για διαβήτη.

γ. Ότι ο συνοδός είναι απαραίτητος κατά την κλινική ιατρική εξέταση, για λόγους συμπαράστασης. Οι σύζυγοι προσέρχονται μαζί, οι μητέρες με τα παιδιά τους, ο φίλος με τον φίλο και πολλά στοιχεία που είναι προσωπικά μυστικά δεν λέγονται στον ιατρό, στοιχεία σημαντικότατα, που καθορίζουν το status του οργανισμού.


7. Είναι σημαντικό, σε κάθε ιατρική επίσκεψη, να προσκομίζετε όσο γίνεται περισσότερες και παλαιότερες εξετάσεις

Ακόμη και εάν υπάρχουν αρχεία δεδομένων στο ιατρείο, είναι σημαντικό, πολλές φορές, να προσκομίζετε τα πρωτότυπα. Αυτό είναι απαραίτητο διότι υπάρχει σημαντικό εύρος στις φυσιολογικές τιμές των εργαστηριακών εξετάσεων, έτσι κάθε αποτέλεσμα αξιολογείται συγκριτικά. Για παράδειγμα ο αιματοκρίτης σε μία φυσιολογική γυναίκα κυμαίνεται από 36 έως 46%. Ένας οργανισμός όμως που λειτουργεί από την ηλικία των δεκαοκτώ ετών με αιματοκρίτη 46% και ξαφνικά εμφανίζει αιματοκρίτη 36%, έχει συχνότατα παθολογικό πρόβλημα ακόμα και εάν η νέα τιμή εξακολουθεί να ευρίσκεται στα φυσιολογικά πλαίσια που δίδουν τα μικροβιολογικά εργαστήρια. Ο οργανισμός επίσης αλλάζει και μία τιμή αιματοκρίτου 36% που μπορεί να είναι φυσιολογική για μια τριανταπεντάρα, μπορεί να υποκρύπτει παθολογικό πρόβλημα όταν η γυναίκα αυτή γίνει εξήντα ετών.

Επιπροσθέτως πρέπει να γνωρίζετε ότι σήμερα η ιατρική επιστήμη αντιμετωπίζει εξατομικευμένα τον κάθε άνθρωπο και αναλόγως των κλινικών ευρημάτων κατά την εξέταση στο ιατρείο, των συνοδών νόσων, των λαμβανομένων φαρμάκων, των συνηθειών διαβίωσης, του κληρονομικού ιστορικού, του επαγγέλματος, της ηλικίας και πλήθους άλλων παραγόντων που μόνο ο καλά και σφαιρικά ενημερωμένος κλινικός ιατρός είναι σε θέση να γνωρίζει, θέτει διαφορετικούς στόχους σε πλήθος εργαστηριακών μετρήσεων, από άτομο σε άτομο αλλά και στο ίδιο άτομο με την πάροδο της ηλικίας, αναλόγως του ρυθμού της γήρανσης και της φθοράς των λειτουργικών του συστημάτων δεδομένα που τα μικροβιολογικά εργαστήρια δεν δύνανται να τα μελετήσουν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η τιμή της κακής χοληστερόλης LDL. Εάν πάσχετε από ισχαιμία του μυοκαρδίου ή έχετε περάσει έμφραγμα, ή ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή οι αρτηρίες των ποδιών και των καρωτίδων είναι στενωμένες, ακόμη και μικρή αύξηση της LDL μπορεί να καταστρέψει τελείως τα αγγεία σας. Σε εσάς είμαστε πολύ αυστηροί. Eάν είστε νέος χωρίς ιατρικά προβλήματα, δεν καπνίζετε και κατά την εξέταση που πραγματοποιούμε στο ιατρείο δεν ανευρίσκουμε παθολογικά ευρήματα, η LDL δύναται να είναι συχνά χωρίς πρόβλημα έως 160 mg/dl.


8. Να σημειώνετε με θρησκευτική ευλάβεια τα φάρμακα που λαμβάνετε τώρα

Τα φάρμακα που λάβατε στο παρελθόν καθώς και τυχόν ανεπιθύμητες επιδράσεις από τη χρήση τους. Η συνήθεια που έχουν πολλοί από εσάς να θυμούνται μόνο το χρώμα των χαπιών που έχουν λάβει, δεν βοηθά τον κλινικό ιατρό να αποκρυπτογραφήσει το φάρμακο. Υπάρχουν πολλά πορτοκαλιά χάπια για την πίεση που κόβονται στη μέση και το χρώμα, η μορφή και ο αριθμός των δισκίων που έχει κάθε κουτί αλλάζουν ανάλογα με πολιτικές κόστους και marketing που αφορούν την εμφάνιση και το περιτύλιγμα των φαρμάκων.


9. Μην παίρνετε από μόνοι σας φάρμακα

Είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος του σωστού επιστήμονα ιατρού, ο οποίος μελετά πολλαπλώς το κάθε φαρμακευτικό σκεύασμα, πριν το χορηγήσει. Eπιπροσθέτως, τα φάρμακα ακόμα και τα πιο αθώα ενδέχεται να καλύψουν τα χαρακτηριστικά του παθολογικού συνδρόμου για το οποίο προσέρχεστε και να παρακωλύσουν τον ιατρό στο έργο του. Η ασπιρίνη για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσει μία τεχνητή πτώση του πόνου ή να αλλοιώσει τους χαρακτήρες του πόνου σε μια σκωληκοειδίτιδα και να την κάνει να ομοιάσει με απλό σπασμό εντέρου κ.λ.π.


10. Εάν η χρόνια χρήση φαρμάκου είναι για εσάς επιβεβλημένη, να υποβάλλεστε περιοδικά σε ιατρική εξέταση και εργαστηριακό έλεγχο αξιολόγησης της ομαλής συμβίωσης του οργανισμού σας με το φάρμακο και τυχόν επανακαθορισμό δοσολογίας. Μην υπερβαίνετε τις συνιστώμενες δοσολογίες.

                     **
από την Δρ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΟΣΧΟΒΑΚΗ
ΙΑΤΡΟΣ ΕΙΔΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ
ΦΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΥ 10, ΚΗΦΙΣΙΑ
24ΩΡΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ-ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ
ΤΗΛ./FAX: 2106252770
E-MAIL:
amoschovaki@yahoo.gr
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑ-ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

                            **

 
 
Custom Search
 
Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η
<
<
<
<
<