Κάντε κλίκ απο κάτω
Κεντρική Σελίδα Ψηφοφορίες Εκδόσεις Online Αγορές Επικοινωνία
   
Ομορφιά - ΔίαιταΥγείαΨυχολογίαFeng-ShuiΑγαπημέναΑστρολογίαΣχεσεις
 
Ομορφιά - Δίαιτα
Υγεία
Ψυχολογία
Feng-Shui
Αγαπημένα
Αστρολογία
Σχεσεις
Εκδόσεις
Ψηφοφορίες
Online Αγορές
 
 
Υγεία Περισσότερα άρθρα υγείας | Συνοπτική λίστα άρθρων υγείας |
 
Το μανιτάρι που κρύβει το μυστικό της υγείας και της μακροζωίας
 
  Print this article E-mail this article to a friend   
Συγγραφέας: Ιωάννης Σ. Κιούσης   Πηγή: ANEW.GR
Ιστοσελίδα του συγγραφέα: https://www.farmakeftikamanitaria.gr/
   Σελίδα 2 από 2  
 
9. ΔΡΑΣΤΙΚΟΤΗΤΕΣ
Οι φαρμακευτικές ιδιότητες από το γανόδερμα περιλαμβάνουν ένα ιδιαίτερα ευρύ φάσμα (136).

Είτε μεμονωμένα είτε συνεργιστικά (127), οι βιοενεργές ενώσεις από το γανόδερμα εμφανίζουν διάφορες δραστικότητες:
 - αναλγητικές (27, 30, 31),
 - αναστέλλει την απελευθέρωση ισταμίνης (128) και της χοληστερόλης (128)
 - ανοσορυθμιστικές (4, 22-26, 29, 127, 140). Το Πανεπιστήμιο της πολιτείας Μέριλαντ αναφέρει ότι πλέον συστήνεται ως επιλογή για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού.
 - αντι-βακτηριακές (55-58, 66, 74), με ε
 - αντι-επιληπτικές (6, 60, 61),
 - αντι-οξειδωτικές (4, 5, 66, 74, 126, 127)
 - αντι-υπερλιπιδαιμικές (133)
 - αντι-υπερτασικές (128), η πρόσληψη γανόδερμα λούσιντουμ έχει αναγνωριστεί ως καλή επιλογή για την διαχείριση και αντιμετώπιση καρδιαγγειακών παθήσεων (150)
 - αντι-φλεγμονώδεις (22, 27-29, 74, 140). Οι άνθρωποι με χρόνιες φλεγμονές έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου (29),
 - ενάντια σε ιούς, συμπεριλαμβανομένου του HIV (128), και του κορωναϊού (1, 10, 70, 76-91).
 - ενάντια στην κάντιντα (143),
 - ενάντια στους όγκους (128, 134, 135). Επίσης, αντι-μεταστατικές (134) και ακτινοπροστατευτικές (138),
 - ηπατοπροστατευτικές(127),
 - πρεβιοτικές (140) που σε συνδυασμό με τις αντι-φλεγμονώδεις μπορούν να βοηθήσουν έμμεσα στην απώλεια βάρους.
 - νόσος Κρον: ελήφθησαν βιοψίες παχέος εντέρου από παιδιά με νόσο Κρον, και η in vitro μελέτη έδειξε ότι το γανόδερμα έδρασε ευεργετικά (139)
και άλλες δράσεις.

10. ΜΕΛΕΤΕΣ
Οι διάφορες πεποιθήσεις σχετικά με τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία το γανόδερμα λούσιντουμ βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε ανεκδοτολογικές αναφορές, στην παραδοσιακή χρήση και σε πολιτιστικές παραδόσεις. Ωστόσο, οι πρόσφατες αναφορές παρέχουν επιστημονική υποστήριξη σε αρκετά από αυτά τα οφέλη (66).

Ως εκ τούτου, το γανόδερμα μπορεί να συμβάλλει στην μακροζωία, αλλά και στην ποιότητα ζωής δεδομένου ότι η συμπληρωματική χρήση του μπορεί να βοηθήσει σε αρκετές χρόνιες παθήσεις, οι οποίες οδηγούν σε :
 - πρόωρο θάνατο ή/και
 - διάφορα επίπεδα αναπηρίας.

Η πρώτη επιστημονική δημοσίευση έγινε το 1961 (102), ενώ από το 1979 και μετά ο ετήσιος αριθμός των επιστημονικών δημοσιεύσεων αυξάνεται συνεχώς, και για το 2020 έγιναν 258 δημοσιεύσεις (105), δηλαδή μία νέα δημοσίευση κάθε 34 ώρες.

Το Γανόδερμα τις τελευταίες δεκαετίες έχει προσελκύσει ιδιαίτερα το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας δεδομένου ότι στην μεγαλύτερη ιατρική βιβλιοθηκη (pubmed.gov) υπάρχουν για το γανόδερμα περισσότερες από 2.600 δημοσιεύσεις (105), ενώ σε μια έρευνα από το SciFinder για τον όρο «Ganoderma» βρέθηκαν 25.917 σχετικές εργασίες (75).

84 χώρες είναι ενεργές στον τομέα της έρευνας για το γανόδερμα (12), συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας (73, 92, 96-101, 112, 113).

Η κλινική αποτελεσματικότητα του Γανοδέρματος έχει αποδειχθεί από την κλινική έρευνα (54) και έχει χρησιμοποιηθεί σε κλινικές εφαρμογές (6). Επίσης, τα τελευταία χρόνια ολοένα και μεγαλύτερη βιβλιογραφία αναφέρεται στις επιδράσεις που έχει ενάντια στις νεοπλασίες, ενώ ένας σημαντικός αριθμός κλινικών μελετών υποστηρίζουν την ευεργετική επίδραση του σε ένα ευρύ φάσμα παθήσεων και παράλληλα γίνεται ιδιαίτερη μνεία για τον αναδυόμενο ρόλο του στην αντι-γήρανση (20).
Επιπλέον, το τελευταίο διάστημα, υπάρχει ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον από φαρμακευτικές εταιρείες για αντιγηραντικά σκευάσματα με βάση το Γανόδερμα λούσιντουμ (146).

Κλινικές δοκιμές φάσης Ι, ΙΙ και ΙΙΙ έχουν μελετήσει τις βιολογικές δραστικές ενώσεις από τα φαρμακευτικά μανιτάρια, όπως το γανόδερμα, και χρησιμοποιούνται επαρκώς στην αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων (21).

Πιο συγκεκριμένα, κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι το γανόδερμα δρα ευεργετικά σε (με αλφαβητική σειρά) :
 - αθηροσκλήρωση (7), ακόμα και σε ασθενείς υψηλού κινδύνου (63), ενώ μία μελέτη 12 εβδομάδων σε 26 άτομα έδειξε αύξηση της "καλής" χοληστερόλης HDL, και μείωση στα τριγλυκερίδια (115).
 - αθλητικές επιδόσεις (8), ενώ σε σε μία άλλη μελέτη, το γανόδερμα βελτίωσε τη λειτουργία των λεμφοκυττάρων σε αθλητές που βιώνουν υψηλό στρες (111).
 - αντιοξειδωτική ικανότητα αίματος (94). Τα αντιοξειδωτικά από το γανόδερμα απορροφώνται γρήγορα, το οποίο οδήγησε σε αύξηση της ολικής αντιοξειδωτικής δράσης στο αίμα των ανθρώπων. Στην ίδια μελέτη υπήρξε και μία μικρή βελτίωση στο ουρικό οξύ (94).
 - αντιοξειδωτική ικανότητα ούρων (95).
 - επιληψία (9),
 - διαβήτη: έχει αναγνωριστεί η συμπληρωματική χρήση του γανοδέρματος στον διαβήτη (93), ενώ μελέτη 12 εβδομάδων σε 71 διαβητικούς έδειξε μείωση στο σάκχαρο του αίματος (116).
 - έρπη: απλός και ζωστήρα. Για τον επιχείλιο έρπη, το έχω επιβεβαιώσει και από την προσωπική μου εμπειρία.
 - ηπατίτιδα Β (67): η χρήση του γανόδερμα λούσιντουμ στην αντιμετώπιση της ηπατίτιδας, ιδίως σε περίπτωση σοβαρής ηπατικής βλάβης, έχει αποδειχθεί αποτελεσματική. Σε 355 ασθενείς που υπέφεραν από ηπατίτιδα Β και χρησιμοποίησαν ένα σκεύασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε γανόδερμα λούσιντουμ, υπήρξε βελτίωση στο 92% των ασθενών (145).
 - ΗPV στο στόμα (10),
 - ινομυαλγία (11, 149),
 - καρκίνο (12, 13),
 - κορωναϊός,
 - νευρασθένεια (114)
 - νεφρά: το γανόδερμα λούσιντουμ κατέστειλε την κυτταροτοξικότητα των ενδοθηλιακών κυττάρων, αποκατέστησε την ανοσοκυκλοφορική ισορροπία και κατέστειλε με επιτυχία την πρωτεϊνουρία σε νεφρωτικούς ασθενείς (125)
 - Πάρκινσον (148)
 - περιοδοντίτιδα (14),
 - ουροφόρο οδό κατώτερη, συμπτώματα: εδώ και εδώ (68, 69)
 - προστασία παιδιών από μολυσματικές απειλές (16).
 - στεφανιαία νόσο (18), ενώ
ίσως δρα ευεργετικά στην ρευματοειδή αρθρίτιδα (16, 17),

Επίσης, οι πολυσακχαρίτες από το Γανόδερμα έχουν εξελιχθεί σε φάρμακο για την αντιμετώπιση της μυοπάθειας και άλλων παθήσεων στην Κίνα από το 1973 (15). Επιπρόσθετα, το γανόδερμα μπορεί να βοηθήσει στην λευκοπενία, στην υπέρταση και στην υπερλιπιδαιμία (62), και ίσως στο προχωρημένο λέμφωμα (64).

Επίσης, βάσει αναφορών που μού έχουν γίνει, σημαντική βελτίωση έχει παρατηρηθεί σε :
 - ακμή,
 - αϋπνία,
 - εμμηνόπαυση,
 - λεύκη,
 - ψωρίαση, ενώ έμμεσα δεδομένα υποδηλώνουν ότι βοηθάει και στην ψωριασική αρθρίτιδα.

11. ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ
Δεν υπάρχει κοινά αποδεκτή δοσολογία για το Γανόδερμα Λούσιντουμ (127). Ωστόσο, η ημερήσια δοσολογία που χρησιμοποιείται συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 1,5 έως 9 γραμμάρια αποξηραμένου εκχυλίσματος (127)

Η κατάλληλη και σωστά επιλεγμένη δοσολογία είναι σημαντική και εξαρτάται από την ηλικία, την κατάσταση της υγείας, και αρκετούς ακόμα παράγοντες.

Η Φαρμακοποιία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας συνιστά καθημερινά 6 έως 12 γραμμάρια εκχύλισμα γανοδέρματος (109).

Ωστόσο, πάντα να ακολουθείτε τις οδηγίες που αναγράφονται στις συσκευασίες, εκτός εάν ακολουθείτε δοσολογία που σας έχει δώσει ο ιατρός σας ή ο διατροφολόγος σας

12. ΠΙΘΑΝΕΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ & ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ
1. Μία μετα-ανάλυση του 2016 (26), ανέφερε λίγες μόνο περιπτώσεις ανθρώπων με ήπιες διαταραχές του γαστρεντερικού ή ήπιες διαταραχές του ύπνου. Δεν παρατηρήθηκε σημαντική τοξικότητα στο αίμα ή στο ήπαρ ή κάποιου άλλου είδους τοξικότητα.

2. Μία μελέτη του 2014, ανέφερε μια περίπτωση ενδοεγχειρητικής αιμορραγίας από ασθενή που χρησιμοποιούσε παράλληλα συμπλήρωμα Γανόδερμα λούσιντουμ και 2 συγκεκριμένα αντιπηκτικά. Η αιμορραγία σταμάτησε μόνο με μετάγγιση αιμοπεταλίων (110).
Οι συγγραφείς της συγκεκριμένης μελέτης συνιστούν στους ασθενείς που βρίσκονται σε θεραπεία με αντιπηκτική αγωγή να αποφεύγουν να λαμβάνουν προϊόντα γανόδερμα λούσιντουμ για επτά ημέρες πριν από τη χειρουργική επέμβαση (110). Χωρίς να έχω δει κάποια σχετική μελέτη, θεωρώ ότι την ίδια σύσταση ίσως θα έπρεπε να ακολουθήσουν και όσοι άνθρωποι σκοπεύουν να προβούν σε εξαγωγή δοντιού ή σε κάποια άλλη αντίστοιχη οδοντιατρική πράξη.
Σε αντιδιαστολή, μελέτη του 2005, έδειξε ότι το γανόδερμα λούσιντουμ δεν προκαλεί διαταραχή της αιμοστατικής λειτουργίας σε υγιείς ανθρώπους. Η χρήση του προεγχειρητικά είναι απίθανο να αυξήσει τον κίνδυνο χειρουργικής αιμορραγίας σε υγιείς ανθρώπους (124).

3. Μία μελέτη του 2004 έδειξε επίσης ότι 4 εβδομάδες λήψης δεν είχαν καμία επιβλαβή επίδραση στο ήπαρ ή στα νεφρά σε υγιείς ενήλικες (95).

4. Σε μια μελέτη ασφάλειας, χορηγήθηκε σε υγιείς εθελοντές με 2 γραμμάρια γανόδερμα λούσιντουμ ή εικονικό φάρμακο δύο φορές την ημέρα, επί 10 ημέρες.
Τα υποκειμενικά ερωτηματολόγια, τα ηλεκτροκαρδιογραφήματα, οι πλήρεις μετρήσεις αίματος, η ανάλυση χημείας αίματος και η ανάλυση ούρων δεν έδειξαν δυσμενείς επιπτώσεις από την λήψη γανόδερμα (144)

5. Μια μελέτη σε άνδρες άνω των 50 ετών, με συμπτώματα του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος, έλαβαν γανόδερμα λούσιντουμ σε διαφορετική δοσολογία και αναφέρθηκε ότι τα 6 γραμμάρια ανά ημέρα ήταν η πιο αποτελεσματική δοσολογία.
Η μελέτη δεν ανέφερε σημαντικές παρενέργειες και διαπίστωσε ότι το γανόδερμα λούσιντουμ ήταν καλά ανεκτό ακόμη και σε αυτή την υψηλή δόση (68)

13. ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕ ΦΑΡΜΑΚΑ
Όταν λαμβάνετε τα παρακάτω φάρμακα, να είστε προσεκτικοί με την λήψη γανοδέρματος.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να λαμβάνετε γανόδερμα. Απεναντίας, η συμπληρωματική χρήση του μπορεί να σας βοηθήσει.
Στην πράξη, αυτή η επισήμανση σημαίνει ότι χρειάζεται :
1. να ξεκινάτε το γανόδερμα με την ελάχιστη δοσολογία
2. να ελέγχετε πιο συχνά τους σχετικούς δείκτες.

Πιο συγκεκριμένα: 
Α. φάρμακα για τον διαβήτη
Όπως έδειξε μία μελέτη (116) το γανόδερμα μπορεί να μειώσει το σάκχαρο του αίματος, το οποίο το έχω επιβεβαιώσει στην πράξη και από αναφορές που μού έχουν γίνει.
Αυτό σημαίνει ότι εάν κάποιος άνθρωπος λαμβάνει αντιδιαβητικά φάρμακα μαζί με γανόδερμα ίσως προκληθεί υπερβολική μείωση του σακχάρου του αίματος.
 
Συνεπώς, παρακολουθήστε προσεκτικά το σάκχαρο σας διότι η δοσολογία του φαρμάκου που λαμβάνετε για το διαβήτη ίσως χρειαστεί να αλλάξει.
Φυσικά αυτό να γίνει μόνο κατόπιν σύστασης του ιατρού σας. Μην αλλάξετε την δοσολογία του φαρμάκου χωρίς την έγκριση του ιατρού σας.

Β. φάρμακα για την υψηλή πίεση
Αρκετοί άνθρωποι μού έχουν αναφέρει ότι από τότε που ξεκίνησαν το γανόδερμα υπήρξε βελτίωση της πίεσης τους.
Προφανώς, αυτό είναι θετικό. Ωστόσο, εάν λαμβάνετε το γανόδερμα μαζί με αντι-υπερτασικά φάρμακα ίσως η πίεση σας μειωθεί υπερβολικά.
 
Βέβαια, αυτός ο κίνδυνος είναι θεωρητικός διότι αφενός δεν έχω υπ’όψιν μου κάποια σχετική μελέτη, και αφετέρου δεν μου έχει αναφερθεί ποτέ αυτό το γεγονός.
 
Σε κάθε περίπτωση, εάν λαμβάνετε το γανόδερμα μαζί με αντι-υπερτασικά φάρμακα, να ελέγχετε την πίεση σας πιο συχνά διότι ίσως χρειαστεί να αλλάξετε την δοσολογία του φαρμάκου σας, αφού συμβουλευτείτε τον ιατρό σας

14. ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Το γανόδερμα έχει γενικά αναγνωριστεί ως συμπλήρωμα διατροφής σε ολόκληρο τον κόσμο λόγω του ότι η χρήση του συσχετίζεται με μακροχρόνια ασφάλεια (136).

Αρχικά, είναι σημαντικό να συμβουλεύεστε τον ιατρό σας ή/και τον διατροφολόγο σας για τον τρόπο χρήσης (δοσολογία, ημερήσια κατανομή δοσολογίας κ.ά.).
Τα φαρμακευτικά μανιτάρια, όταν χρησιμοποιούνται σωστά, μπορούν να προσφέρουν σημαντικά οφέλη στην συνολική υγεία. Απλά, βεβαιωθείτε ότι τηρείτε τις οδηγίες χρήσης, την σωστή δοσολογία, και οποτεδήποτε υπάρχει αμφιβολία, συμβουλευτείτε τον ιατρό σας ή/και τον διατροφολόγο σας.

Κατά δεύτερον, να τηρείτε τις οδηγίες σωστής αποθήκευσης που αναγράφονται στις συσκευασίες (π.χ. όχι σε απευθείας έκθεση ηλιακού φωτός).

Τρίτον, να προμηθεύεστε φαρμακευτικά μανιτάρια από πηγές που να μπορείτε να εμπιστευτείτε. Αποφύγετε όσα είναι αμφίβολης ποιότητας ή εάν διατίθενται χύμα.

Τέταρτον, εάν αναζητάτε φαρμακευτικά μανιτάρια στην φύση, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή - ακόμα και εάν έχετε εμπειρία - διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να τα μπερδέψετε με δηλητηριώδη μανιτάρια που τυχαίνει να μοιάζουν με τα μανιτάρια που αναζητάτε.
Υπάρχουν τόσες πολλές ποικιλίες, τόσα πολλά είδη και υποείδη όπου ακόμα και ένα απλό λάθος, θα μπορούσε να επιφέρει σοβαρές συνέπειες ή ακόμα και τον θάνατο.
Επίσης, ορισμένα φαρμακευτικά μανιτάρια είναι πολύ δύσκολο και σπάνιο για να βρεθούν στην φύση.
15. ΧΡΗΣΗ
Για το γανόδερμα, η χρήση μπορεί να γίνει με αρκετούς διαφορετικούς τρόπους.

Ο συνηθέστερος τρόπος είναι η χρήση σε κάψουλες ή σκόνη. Ο ιδανικός τρόπος είναι σε άδειο στομάχι, δηλαδή 30' ή περισσότερο πριν από τα γεύματα. 
Ωστόσο, σε περίπτωση που το στομάχι είναι ευαίσθητο, τότε η χρήση γίνεται αμέσως μετά το γεύμα.

Η χρήση του μπορεί να γίνει και με άλλους τρόπους, για παράδειγμα:
α. στα ροφήματα:
 - φτιάξτε το δικό σας υγιεινό ρόφημα. Δεν περιέχει ζάχαρη αλλά υγιεινά γλυκαντικά, το οποίο σας επιτρέπει να απολαμβάνετε την γλυκιά γεύση χωρίς τις βλαβερές επιδράσεις της ζάχαρης και χωρίς ενοχές, τόσο για εσάς τους όσο και για τα παιδιά.
 - καφές: μπορείτε να προμηθευτείτε τον έτοιμο καφέ με γανόδερμα ή στον καφέ που έχετε επιλέξει να καταναλώνετε να αδειάσετε το περιεχόμενο από μία κάψουλα γανόδερμα ή το 1/4 του δοσομετρητή (εάν έχετε προμηθευτεί γανόδερμα σε σκόνη)
 - τσάι: υπάρχει έτοιμο πράσινο τσάι με γανόδερμα, και συγκεκριμένα η ποικιλία camelia sinensis, το οποίο είναι το πρωταρχικό φυτό από το οποίο προέρχεται το πράσινο, το λευκό και το μαύρο τσάι. Εναλλακτικά, προσθέστε εσείς το γανόδερμα στο τσάι της επιλογής σας
 - στους χυμούς φρούτων ή/και λαχανικών. Παρόλο που το βέλτιστο είναι να καταναλώνουμε ολόκληρο το φρούτο και το λαχανικό για να μην χάνουμε τις φυτικές ίνες και άλλα μικροθρεπτικά, το γανόδερμα μπορεί να προστεθεί στους χυμούς
 - σε σμούθι (smoothie) φρούτων ή/και λαχανικών

β. στα γεύματα: 1-2 κάψουλες ή 1/4-1/2 του δοσομετρητή, ανάλογα με το προφίλ σας και τις ανάγκες σας, καθώς και σε δημητριακά,  σούπες, σάλτσες,

Κλείνοντας, μία ακόμα χρήση που μπορεί να έχει το γανόδερμα αφορά την προσωπική φροντίδα και την κοσμετολογία.
Προσωπική υγιεινή: σαπούνι, οδοντόκρεμα, σαμπουάν, αφρόλουτρο, καθώς και στις χειροποίητες συνταγές αυτών των προϊόντων για όσους ανθρώπους έχουν το χρόνο ή το μεράκι.
Επίσης, σε συνταγές καλλυντικών και άλλων προϊόντων ομορφιάς.

 
Διαβάστε επίσης εδω:

Δραστικότητες: https://www.farmakeftikamanitaria.gr/ganoderma-drastikothtes.html 

 

 


 
 
| 1 | 2 |
Custom Search
 
Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η
<
<
<
<
<