Κάντε κλίκ απο κάτω
Κεντρική Σελίδα Ψηφοφορίες Εκδόσεις Online Αγορές Επικοινωνία
   
Ομορφιά - ΔίαιταΥγείαΨυχολογίαFeng-ShuiΑγαπημέναΑστρολογίαΣχεσεις
 
Ομορφιά - Δίαιτα
Υγεία
Ψυχολογία
Feng-Shui
Αγαπημένα
Αστρολογία
Σχεσεις
Εκδόσεις
Ψηφοφορίες
Online Αγορές
 
 
Υγεία Περισσότερα άρθρα υγείας | Συνοπτική λίστα άρθρων υγείας |
 
Αλλεργια στα φιστικια – Πόσο επικίνδυνη είναι για την υγεια εκείνων που την έχουν και τι πρέπει να προσέχουν
 
  Print this article E-mail this article to a friend   
Συγγραφέας: Αννα Β.   Πηγή: ANEW.GR
   Σελίδα 1 από 1  
 

Πολλές φορές καταναλώνουμε τροφες που μπορεί να φαίνονται καλές αλλά δεν είναι για την υγεια μας.

Ως μέλος της οικογένειας των ψυχανθών, το φιστικι δεν είναι στην πραγματικότητα ένα "καρύδι" αλλά ένα οσπριο, άμεσα συσχετιζόμενο με τα φασολια.

Η αλλεργια στα φιστικια είναι μία από τις πιο κοινές αλλεργίες τροφίμων, επειδή οι πρωτεΐνες που βρίσκονται στα φιστικια μπορούν να λειτουργήσουν ως ισχυρά αλλεργιογόνα, ακόμα και όταν προσλαμβάνονται σε μικρές ποσότητες όπου συνήθως είναι κρυμμένες μέσα στις τροφές.
 

Αύξηση της επικράτησης της αλλεργίας στο φυστίκι
 

Σύμφωνα με το Δίκτυο Τροφικής Αλλεργίας και Αναφυλαξίας (
FoodAllergyandAnaphylaxisNetwork - FAAN), μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι τα περιστατικά των αλλεργιών από τα φυστίκια στα παιδιά είναι ταχέως αναπτυσσόμενη.

Αυτό κάνει επιτακτική την ανάγκη σημαντικού βαθμού βελτίωσης των προτύπων περίθαλψης και μεγαλύτερης δημόσιας ενημέρωσης. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2003 στο τεύχος της Εφημερίδας Αλλεργιών και Κλινικής Ανοσολογίας (Journal of Allergy and Clinical Immunology - JACI), αποκάλυψε ότι τα επεισόδια της αλλεργίας στα φιστίκια σε παιδιά, διπλασιάστηκε κατά τη διάρκεια πενταετούς περιόδου.

Ερευνητές του Κέντρου Ερευνών Άσθματος και Αλλεργιών David Hide στη νήσο Wight του  Ηνωμένου Βασιλείου, εξέτασαν 1.273 παιδιά γεννημένα μεταξύ 1ης  Σεπτέμβρη 1994 και 31ης  Αυγούστου του 1996. Ένα ερωτηματολόγιο, συμπληρωμένο από τους γονείς, χρησιμοποιήθηκε για να συλλεχθούν πληροφορίες σχετικά με προηγούμενα και τρέχουσα ατοπικά συμπτώματα όπως άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα και έκζεμα, καθώς και συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με την τροφική αλλεργία, συμπεριλαμβανομένων των αλλεργιών από τα φιστίκια, η οποιαδήποτε άλλη  αναφυλακτική αντίδραση.   


Στη συνέχεια, ακολούθησε ένα δερματικό τεστ για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει θετική ανταπόκριση στα φιστίκια.


Για να προσδιοριστεί μια ενδεχόμενη αύξηση στην επικράτηση, τα αποτελέσματα της μελέτης συγκρίθηκαν με μια παρόμοια μελέτη του 1989.


Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι από τα 1.246 παιδιά, το 3,3% (41 παιδιά) είχαν θετική αντίδραση στα φιστίκια κατά τη διάρκεια του δερματικού τεστ. Αυτό είναι σίγουρα υψηλότερο σε σύγκριση με το θετικό ποσοστό ανταπόκρισης του 1,1% στη μελέτη του 1989.

Επιπλέον, τα παιδιά που βρέθηκαν θετικά στην αλλεργία στα φιστίκια έδειξαν ένα υψηλό επίπεδο ατοπίας, η οποία είναι η γενετική τάση ανάπτυξης αλλεργιών και συμπτωμάτων άσθματος. Με βάση τις απαντήσεις του ερωτηματολογίου, υπήρχε επίσης αύξηση των αναφερόμενων αλλεργία στα φιστίκια, από 0,5% έως 1,0%.   


Αιτίες και Θεραπείες
  

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό, όπως:


- Κατανάλωση φιστικιών των γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
  

- Τα βρέφη που εκτίθενται στα φιστίκια μέσω του μητρικού γάλακτος, η οποία ενδέχεται να περιέχει μεγάλες ποσότητες αλλεργιογόνων φιστικιού.

- Η αύξηση του αριθμού των οικογενειών που γίνονται χορτοφάγες ή συμπληρώσουν τη διατροφή τους με τροφές για χορτοφάγους που συχνά περιέχουν ξηρούς καρπούς, ιδίως φιστίκια.
  


Η μελέτη έδειξε επίσης ότι άτομα που παρουσίασαν σοβαρές (79%) και συχνές αντιδράσεις (66%) στην αλλεργία στα φιστίκια.

Ωστόσο, παρά την βαρύτητα και τη συχνότητα, η μελέτη διαπίστωσε ότι μόνο το 74% των παιδιών και το 44% των ενηλίκων αναζήτησαν ιατρική αξιολόγηση.

Επιπλέον, από αυτούς που πράγματι ζήτησαν ιατρική περίθαλψη, λιγότεροι από τους μισούς εδόθησαν ιατρική συνταγή επινεφρίνης, το φάρμακο που επιλέγεται για τον έλεγχο μιας ενδεχομένως απειλητικής για τη ζωή αλλεργικής αντίδρασης.


Είναι ένα ανησυχητικό ρεκόρ θεραπείας σε μια εποχή που ολοένα και περισσότερες οικογένειες και παιδιά έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με τους κινδύνους της αλλεργίας φιστικιών.


Οι οικογένειες πρέπει να ενημερωθούν ως προς το να ζητούν τη συμβουλή των γιατρών τους.


Να έχουν εύκαιρο ένα γραπτό σχέδιο έκτακτης ανάγκης και ποτέ να μην καθυστερούν να ζητούν θεραπεία όταν συμβαίνει μια αλλεργική αντίδραση. Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι θανατηφόρα». Σύμφωνα με τη FAAN, οι αλλεργίες στα φιστίκια είναι υπεύθυνες για περίπου 100 θανάτους και 15.000 επισκέψεις σε χώρους έκτακτης ανάγκης - περίπου το ήμισυ των θανάτων και των επισκέψεων στους χώρους έκτακτης ανάγκης προκλήθηκαν όλες από τις τροφικές αλλεργίες.


Θα πρέπει να διαβάζετε προσεχτικά τις ετικέτες των τροφίμων γιατί μπορεί να κρύβουν μέσα τους πιθανές ακόμα και μικρές ποσότητες φιστικιών
.

Επίσης δεν θα πρέπει να ντρέπεστε και να ρωτάτε κάθε φορά που ψωνίζετε έτοιμες τροφές από μαγαζιά ή πάτε να φάτε σε εστιατόρια, αν οι τροφές που θέλετε να καταναλώσετε μπορεί να έχουν μέσα ακόμα και μια μικρή ποσότητα φιστικιών.


Οι άνθρωποι θα πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στις αλλεργίες στα φιστίκια, εάν θέλουν να αποφύγουν να εκτίθενται σε κίνδυνο οι ζωές των παιδιών τους. 
 
     
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Υγιείς συνήθειες για τις σημαντικότερες σχέσεις σας για να είναι καλή η υγεια σας και η σχεση μας μαζί – Τι πρέπει να προσέχετε

Πώς οι φρεσκοι πρασινοι χυμοι και ροφηματα μπορούν να βοηθήσουν την υγεια του οργανισμού μας γενικότερα – Τι περιλαμβάνουν;

Πώς να ζήσετε μια υγιεινή ζωή με την αποφυγή καταχρήσεων και να βάλετε στην καθημερινότητά σας μερικές υγιεινές συνήθειες για το καλό της υγειας σας

Βιοτινη (βιταμινη H): Πόσο χρήσιμη για τα μαλλια, τηνανακούφιση του μυϊκού πόνου, τη δερματιτιδα και σε πολλά άλλα για την υγεια μας

Κοινοποίηση

 

 
 
Custom Search
 
Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η
<
<
<
<
<