Κάντε κλίκ απο κάτω
Κεντρική Σελίδα Ψηφοφορίες Εκδόσεις Online Αγορές Επικοινωνία
   
Ομορφιά - ΔίαιταΥγείαΨυχολογίαFeng-ShuiΑγαπημέναΑστρολογίαΣχεσεις
 
Ομορφιά - Δίαιτα
Υγεία
Ψυχολογία
Feng-Shui
Αγαπημένα
Αστρολογία
Σχεσεις
Εκδόσεις
Ψηφοφορίες
Online Αγορές
 
 
Υγεία Περισσότερα άρθρα υγείας | Συνοπτική λίστα άρθρων υγείας |
 
Λυκοπένιο: Τι είναι το Λυκοπενιο; Πού το συναντάμε και πόσο ωφέλιμο είναι για την υγεια και το σώμα μας;
 
  Print this article E-mail this article to a friend   
Συγγραφέας: Κωνσταντίνα Κ.   Πηγή: ANEW.GR
   Σελίδα 1 από 1  
 

Για την υγεια μας πάντα λέγεται ότι τα φρουτα και τα λαχανικα είναι ωφέλιμα για το σωμα μας. Ωστόσο, εδώ και χρόνια, ο λόγος πίσω από αυτό είναι απλά πέραν των δυνατοτήτων μας.

Ευτυχώς, η υπομονή και η επιμέλεια  πολλών επιστημόνων και ειδικών διατροφης αποκαλύπτουν επιτέλους το μυστήριο των οφελών της υγειας από τα φρούτα και τα λαχανικά.

Τώρα, η επιστημη απέκτησε καλύτερη κατανόηση γιατί τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να είναι μέρος ενός προγράμματος υγιεινης διατροφης.

Όχι μόνο απολαμβάνουμε τα αρώματα και τα φωτεινά χρώματα, αλλά επωφελούμαστε  από την κατανάλωση αυτών των υπέροχων πηγών τροφης.

Αυτό το πρότυπο διατροφης διαθέτει πολλές ευεργετικές θρεπτικές ουσίες, βιταμινες και ανοργανα αλατα.

Τα φρούτα, κυρίως, είναι πλούσιες πηγές αντιοξειδωτικών, όπως βιταμινη C, η βιταμινη Ε, το β-καροτένιο και λυκοπένιο.
 


Τι είναι το λυκοπένιο;

Το λυκοπένιο είναι ένα καροτινοειδές, μια ουσία που απαντάται συνήθως στα προϊόντα ντοματας.


Είναι υπεύθυνο για το κόκκινο χρώμα που δίνει στα προϊόντα ντομάτας. Το λυκοπένιο ως φυτό είναι παρόμοιο με οποιοδήποτε καροτινοειδές. Χρησιμεύει ως χρωστικό στην απορρόφηση του φωτός και παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της φωτοσύνθεσης των τροφίμων. 


Έχει δοθεί μεγάλη προσοχή στο λυκοπένιο ως αντιοξειδωτικό.
 

Ιδίως όταν η ιατρική έρευνα οδηγήθηκε στην ανακάλυψη των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων για την καταπολέμηση της νόσου.


Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες με το να εξουδετερώνουν τα στοιχεία που προκαλούν βλάβες, και ονομάζονται ελεύθερες ρίζες.   


Οφέλη για την υγεία
 

Αναφέρονται πολλά οφέλη υγείας στο λυκοπένιο.


Πρόσφατες μελέτες αποδίδουν τα περισσότερα από τα οφέλη του στην ικανότητά του να προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες, στοιχεία που σχηματίζονται κατά την οξείδωση. Συγκριτικά με άλλα διαιτητικά καροτενοειδή, έγιναν λιγότερες έρευνες που επικεντρώθηκαν στο λυκοπένιο. Ωστόσο, παρά ταύτα, οι μελέτες που διεξήχθησαν, όλες συμμερίζονται την αμοιβαία πρόταση ότι το λυκοπένιο είναι ένας από τους πιο ισχυρούς δεσμευτές ριζών οξυγόνου.   


Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο του 1998 για τα λιπίδια:


Το λυκοπένιο βοηθά στην πρόληψη της οξείδωσης των λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL) χοληστερόλη, που θεωρούνται ως «κακή» χοληστερόλη που βρέθηκε στο σώμα.

Επίσης, το λυκοπένιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης αθηροσκλήρωσης και στεφανιαίας νόσου. Οι αντιοξειδωτικές δράσεις του λυκοπενίου προκάλεσαν πολλούς επιστήμονες να εξετάσουν όλα τα οφέλη της ουσίας που έχει.

Στοιχεία που βασίζονται σε μελέτες ανθρώπινης παρέμβασης δείχνουν ότι το λυκοπένιο έχει αντικαρκινικές επιδράσεις επειδή μπορεί να αναστέλλει επιτυχώς το σχηματισμό καρκινικών κυττάρων ή την επιβράδυνση της ανάπτυξης τους.   


Δύο μεγάλες μελέτες ελέγχου περιπτώσεων δείχνουν σχέση μεταξύ του λυκοπενίου και της μείωσης του καρκίνου του πεπτικού σωλήνα.


Μία μελέτη στο βόρειο Ιράν, όπου ο καρκίνος του οισοφάγου είναι συνήθης, διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση ντομάτας μπορεί να μειώσει ουσιαστικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου έως και 40%.


Επίσης, πιο πρόσφατα στην Ιταλία, μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι επτά ή περισσότερες μερίδες προϊόντων ντομάτας την εβδομάδα προκάλεσε μείωση του καρκίνου συγκριτικά με λιγότερο από δύο μερίδες της ντομάτας την εβδομάδα. 


Το Λυκοπένιο σχετίζεται με την πρόληψη διάφορων τύπου καρκίνου.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην Ιταλία, το λυκοπένιο μπορεί σημαντικά να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο.


Μελέτες σε ζώα για τους όγκους των αρουραίων διαπιστώθηκε επίσης ότι αυτή η ουσία μπορεί να αποτρέψει το σχηματισμό όγκου. 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αστραγαλος (Astragalus): Ένα βοτανο τόνωσης του ανοσοποιητικου, κατά των λοιμώξεων και υπέρ της γενικότερης υγειας του οργανισμού μας – Τι στοιχεία περιέχει και πώς βοηθάει;

Το φυτο Τζινγκο μπιλομπα (Ginkgo Biloba) πως μπορεί να βοηθήσει τον εγκεφαλο και την πνευματικη μας υγεια γενικότερα 

Τα οφέλη για την υγεια μας από ένα πρόγραμμα διατροφης χωρίς γλουτενη για εκείνους που έχουν δυσανεξια

Βασικά προβλήματα που φέρνουν στην υγεια μας οι τροφικες αλλεργιες – Ποιες είναι και πώς αντιμετωπίζονται

 

Κοινοποίηση

 

 
 
Custom Search
 
Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η
<
<
<
<
<