Για την υγεια μας είναι σημαντικό να υπάρχει ισορροπία στον οργανισμο μας και να έχουμε όλες τις βιταμινες και τα ιχνοστοιχεια που χρειαζόμαστε.
Οι βιταμινες μπορούν να ορισθούν στην υγεια ως οργανικές ουσίες που ενεργούν σαν καταλύτες στις μεταβολικές διεργασίες του ανθρώπινου οργανισμού.
Ο μεταβολισμος μπορεί να προσδιοριστεί ως μια σειρά από αντιδράσεις που διενεργούν ένα αριθμό από ενέργειες όπως τη μετατροπή υδρογονανθράκων και λίπους σε ενέργεια και τη χρήση πρωτεΐνης στην επιδιόρθωση ιστών.
Ας ρίξουμε μια ματιά τώρα στις βιταμίνες, τα φαγητά που περιέχουν τις βιταμίνες και τέλος στο τι μπορεί να συμβεί κατά την έλλειψη τους.
Ρετινόλη (Βιταμίνη Α):
Η βιταμίνη Α μπορεί να βρεθεί σε φαγητά τύπου όπως βούτυρο, λαχανικά, πλήρες γάλα και αυγά.
Η έλλειψη βιταμίνης Α προκαλεί ξήρανση του δέρματος και φωτοευαισθησία.
Θειαμίνη (Βιταμίνη Β1):
Η βιταμίνη Β1 συναντάται σε προϊόντα όπως φρούτα, δημητριακά, ολικής αλέσεως, ψάρια και ξηρούς καρπούς.
Η κατάχρηση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη βιταμίνης Β1.
Ριβοφλαβίνη (Βιταμίνη Β2):
Φαγητά όπως γάλα, λαχανικά και αυγά περιέχουν βιταμίνη Β2.
Η έλλειψη βιταμίνης Β2 μπορεί να προκαλέσει παθήσεις όπως προβλήματα όρασης, σκάσιμο των χειλιών, έλκη ιδιαίτερα στο στόμα.
Νικοτινικό Οξύ ή Νιασίνη (Βιταμίνη Β3):
Τρόφιμα όπως ολικής αλέσεως, ψάρια, κρέας και λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνη Β3.
Η έλλειψη βιταμίνης Β3 μπορεί να οδηγήσει σε διάρροια, στοματικά έλκη, απώλεια βάρους, δερματίτιδες, αισθήσεις καψίματος στη γλώσσα και γενικά σε αδυναμία.
Πυριδοξίνη (Βιταμίνη Β6):
Η κατανάλωση τροφίμων όπως κρέας και λαχανικά βοηθά στο να διατηρούμε ένα βέλτιστο επίπεδο βιταμίνης Β6.
Η έλλειψη της βιταμίνης αυτής μπορεί να οδηγήσει σε παθήσεις όπως ζαλάδες, κατάθλιψη, ναυτία και έλκη ιδιαίτερα εμφανίσιμα στη στοματική κοιλότητα.
Κυανοκοβαλαμίνη (Βιταμίνη Β12):
Αυτή η βιταμίνη είναι συναντάται συνήθως σε προϊόντα όπως γάλα, ψάρια και κρέας.
Οι χορτοφάγοι συμβουλεύονται να παίρνουν συμπληρώματα της βιταμίνης καθώς η έλλειψη της μπορεί να οδηγήσει σε μούδιασμα, αδυναμία, πρόβλημα στην αναπνοή και αίσθηση τσιμπημάτων.
Ασκορβικό Οξύ (Βιταμίνη C):
Τα φρέσκα λαχανικά καθώς και τα εσπεριδοειδή είναι πλούσια σε βιταμίνη C.
Αν και η έλλειψη βιταμίνης C είναι σπάνια, τα συμπτώματα εμφανίζονται στη μορφή πρηξίματος, αιμορραγίας ή μόλυνσης στα ούλα.
Χοληκαλσιφερόλη (Βιταμίνη Δ):
Οι κρόκοι αυγών, τα ψάρια και οι ηλιακές ακτίνες είναι οι κύριες πηγές βιταμίνης Δ.
Η έλλειψη βιταμίνης Δ μπορεί να οδηγήσει σε παθήσεις όπως δυσμορφία της σπονδυλικής στήλης ή καμπυλωτά πόδια.
Βιταμίνη Ε:
Φαγητά όπως ολικής αλέσεως, λαχανικά, φρούτα και δημητριακά είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε.
Η έλλειψη της είναι επίσης σπάνια.
Φολικό Οξύ
Οι έγκυες γυναίκες και όσες παίρνουν αντιεπιληπτικά φάρμακα ίσως χρειαστούν συμπληρώματα για αυτή τη βιταμίνη. Φαγητά όπως το σιτάρι ολικής αλέσεως, οι ξηροί καρποί, το συκώτι και τα λαχανικά παρέχουν ένα ικανοποιητικό επίπεδο αυτού του τύπου βιταμίνης.
Η έλλειψη Φολικού Οξέος μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα, αίσθηση τσιμπήματος εντονότερο στα δάχτυλα των ποδιών και των χεριών, πρησμένη γλώσσα, στοματίτιδα και γενικά αίσθηση αδυναμίας.
Βιταμίνη Κ:
Η βιταμίνη αυτού του είδους συναντάται συνήθως σε διάφορες ποικιλίες λαχανικών.
Η έλλειψη βιταμίνης Κ μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία.
Παντοθενικό Οξύ: